υπερσύγχρονο drone με κάμερα τελευταίας τεχνολογίας με  200 φασματικά κανάλια

Μάτια στον ουρανό θα μπορεί να αποκτήσει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας που εξοπλίζεται με ένα υπερσύγχρονο drone με κάμερα τελευταίας τεχνολογίας που επιτρέπει να εστιάσει κανείς σε απόσταση εκατοστών!

Για τη… Ferrari των καμερών κάνει λόγο ο Δρ. Νεκτάριος Χρυσουλάκης, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ.

Ήδη είναι στον «αέρα» ο ανοιχτός διαγωνισμός για την προμήθεια ενός μη-επανδρωμένου αεροναυτικού οχήματος (UAV) εξοπλισμένου με μία υπερφασματική κάμερα προϋπολογισμού 273.400,00 €.

Η διαφορά με άλλα drone είναι η κάμερα, πρόκειται για μία συσκευή με  200 φασματικά κανάλια ενώ η φωτογραφική κάμερα του κινητού μόλις τρία ή τέσσερα.

Έχει μία φασματική υπογραφή και ο χρήστης μπορεί να διαχωρίσει υλικά κτηρίων, την άσφαλτο, την βαφή, τη μεταλλική οροφή, τα διαφορετικά δέντρα.

Ο εξοπλισμός που αποκτά το ΙΤΕ αποτελεί και την προίκα του έργου για το Ίδρυμα. Οι δορυφόροι που το Ινστιτούτο χρησιμοποιεί δεν προσφέρουν τέτοια ανάλυση. Θα μπορεί, σε συνεργασία με τοπικές ομάδες αμπελουργών, για παράδειγμα, να γίνονται μελέτες, να υπάρχουν εφαρμογές σε γεωργία ακριβείας, να προβλέπονται και να αναγνωρίζονται ασθένειες.

Αντίστοιχη πλατφόρμα δεν υπάρχει στην Ελλάδα, συνήθως τη βρίσκει κανείς στα αεροπλάνα ενώ την χρησιμοποιεί η γερμανική διαστημική υπηρεσία, με την οποία το ΙΤΕ συνεργάζεται.

Πλέον, οι επιστήμονες του ΙΤΕ γίνονται πιο ανεξάρτητοι και μπορούν να κάνουν πτήσεις μόνοι τους, σεβόμενοι τα προσωπικά δεδομένα και τη νομοθεσία.

Όσες φορές έχουν πετάξει πάνω από αστική περιοχή, ας πούμε του Ηρακλείου, έχουν λάβει άδεια από την πολιτική υπηρεσία αεροπορίας αλλά και τον Δήμο Ηρακλείου.

Ο εξοπλισμός θα αποκτηθεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος- ναυαρχίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, πρόκειται για το ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης ERC Synergy Grant 2019 (Επιχορηγήσεις Συνέργειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας).

Το έργο έχει τίτλο “urbisphere: coupling dynamic cities and climate” και αποτελεί συνέργεια τεσσάρων ερευνητών με έδρα τη Γερμανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία τους για να συνδυάσουν διαφορετικές υπολογιστικές και παρατηρησιακές προσεγγίσεις, ώστε να δημιουργήσουν ένα δυναμικό και ενιαίο σύστημα προσομοιώσεων και εκτιμήσεων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης και ανατροφοδότησης μεταξύ των πόλεων και κλιματικής αλλαγής.

Ο Νεκτάριος Χρυσουλάκης (φυσικός) συνεργάζεται με τον Jörn Birkmann (χωροτάκτη/πολεοδόμο), την Sue Grimmond (μετεωρολόγο/γεωγράφο) και τον Andreas Christen (κλιματολόγο). Η ομάδα αξιοποιεί τεχνογνωσία από προηγούμενες εργασίες και μελέτες στον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, την Ασία και την Αφρική.

Επιστήμη του κλίματος και αστικό σύστημα

Η κλιματική αλλαγή και η αστικοποίηση αποτελούν δύο παγκόσμιες μεγα-τάσεις, οι οποίες έχουν άμεση αλληλεπίδραση και μετασχηματίζουν την ανθρώπινη ζωή. Μέχρι σήμερα, υπάρχει θεμελιώδης διαφοροποίηση στον τρόπο με τον οποίο η επιστήμη του κλίματος αφενός και το αστικό σύστημα αφετέρου, αναλύουν και προσομοιώνουν αυτές τις διαδικασίες και τα φαινόμενα.

Το έργο urbisphere στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η επιστημονική κοινότητα κατανοεί, ταξινομεί και πραγματοποιεί προβλέψεις σχετικά με το κλιματικό σύστημα και τον αστικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Το έργο αναμένεται να οδηγήσει στην κατανόηση σε βάθος της κοινωνικοοικονομικής δυναμικής και των ανθρώπινων δράσεων σε ό,τι αφορά το κλίμα και τα ακραία φαινόμενα που οφείλονται στον αστικό μετασχηματισμό και την κλιματική αλλαγή, καθώς και σε νέες μεθόδους εκτίμησης κινδύνου.

Η χρηματοδοτούμενη από το ERC Synergy ερευνητική ομάδα θα διερευνήσει αφενός πώς η αστικοποίηση, η ανθρώπινη συμπεριφορά και η εξέλιξη της τεχνολογίας στις πόλεις επηρεάζουν την αλλαγή του κλίματος και αφετέρου πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν τους αστικούς πληθυσμούς, την τρωτότητά τους και την προσαρμοστική τους ικανότητα. Θα δημιουργήσει επίσης νέα γνώση σε ό,τι αφορά στην εκτίμηση των σχετικών κινδύνων στο παρόν και στο μέλλον.

Η ερευνητική ομάδα θα είναι σε θέση να προβλέπει μελλοντικές καταστάσεις αστικής δομής και κλίματος, λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, την ποιότητα του αέρα, τη διαφορική έκθεση και την τρωτότητα του πληθυσμού, σε τοπική κλίμακα (γειτονιά) και σε κλίμακα πόλης. Η έρευνα θα διεξαχθεί σε διάφορες πόλεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όπως το Λονδίνο, η Στουτγάρδη, η Σαγκάη και το Ναϊρόμπι.

Η διάρκεια του έργου είναι 6 χρόνια με συνολικό προϋπολογισμό  12.720.904 ευρώ.

Το urbisphere είναι το μοναδικό ERC Synergy έργο με συντονισμό από Έλληνα ερευνητή που έχει επιχορηγηθεί. Γενικά, το ΙΤΕ κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό χρηματοδοτούμενων έργων ERC στην Ελλάδα, με εισροή άνω των 32 εκατομμυρίων ευρώ.