Είναι από τη Δράμα, ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, συνέχισε στην Κρήτη, το αντίστοιχο Τμήμα και το Ινστιτούτο Αστροφυσικής στο ΙΤΕ και τώρα έλαβε υποτροφία από την Ελβετία για να εκτοξεύσει την έρευνά του στο διάστημα!
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κοβλακάς, ο οποίος δούλεψε στο Ηράκλειο με τον καθηγητή Ανδρέα Ζέζα, έλαβε υποτροφία αριστείας (Swiss Government Excellence Scholarship) και για ένα χρόνο θα αφιερωθεί στην έρευνά του.
Όπως εξηγεί στην «Π», τα αστέρια που βλέπουμε στο Γαλαξία μας καθώς και σε άλλους γαλαξίες, σχηματίζονται σε διαφορετικά μεγέθη. Τα περισσότερα είναι πιο μικρά από τον Ήλιο μας, λιγότερα είναι σαν αυτόν, και ακόμη πιο λίγα αυτά που είναι πολύ μεγαλύτερα, π.χ. πάνω από 10 φορές σε μάζα.
Τα τελευταία όμως είναι συχνά πιο ενδιαφέροντα: ζουν γρήγορα και έντονα! Στα τελευταία στάδια της εξέλιξής τους παρουσιάζουν τις εκρήξεις υπερκαινοφανούς ή supernova, που εκτινάσσουν τα εξωτερικά στρώματα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα εναπομείναντα στρώματα να καταρρεύσουν στα πιο πυκνά σώματα του Σύμπαντος: τους αστέρες νετρονίων και τις μαύρες τρύπες.
Σα να μην έφτανε αυτό, τα μεγάλα αστέρια συχνά δημιουργούνται σε ζευγάρια. Το πιο μεγάλο εξ αυτών, φτάνει στο στάδιο του υπερκαινοφανούς πρώτο, και αν η έκρηξη δε διαλύσει το ζευγάρι, στο τέλος έχουμε ένα αστέρι νετρονίων ή μαύρη τρύπα, και ένα “κανονικό” αστέρι που το συντροφεύει.
Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, ο “σύντροφος” μεταφέρει στο συμπαγές αστέρι υλικό που στην προσπάθεια του να πέσει, εκπέμπει πολύ ισχυρή ακτινοβολία ακτίνων Χ. Αυτά τα “διπλά συστήματα ακτίνων Χ” μπορεί να είναι τόσο λαμπρά (εκατομμύρια φορές τη λαμπρότητα του Ήλιου) που ξεπερνούν τις προσδοκίες από τις θεωρίες μας!
«Στο διδακτορικό μου συγκέντρωσα ένα πολύ μεγάλο δείγμα από τέτοιες “υπέρλαμπρες” πηγές, και μελέτησα τη σχέση τους με το περιβάλλον, δηλαδή τους γαλαξίες που τις φιλοξενούν.
Η υποτροφία αυτή θα μου δώσει τη δυνατότητα να δουλέψω δίπλα σε μία από τις πιο σημαντικές ομάδες θεωρητικής μελέτης διπλών συστημάτων, και να προσομοιώσω τους πληθυσμούς “υπέρλαμπρων πηγών” σε ένα “εικονικό” Σύμπαν», εξηγεί. Οι σωστές θεωρίες με τις κατάλληλες παραμέτρους, θα πρέπει να παρουσιάζουν “εικονικούς” πληθυσμούς παρόμοιους με αυτούς που παρατηρούμε.
«Έτσι, με αυτό το νέο πρόγραμμα, προσπαθώντας να “γεφυρώσω” τη θεωρία με τις παρατηρήσεις, θα αναζητήσω εκείνες τις θεωρίες και τις παραμέτρους τους που περιγράφουν με επιτυχία τη δημιουργία, την εξέλιξη και την εκπομπή ακτινοβολίας σε αυτά τα άστρα, με πιθανό αντίκτυπο και για άλλες ενδιαφέρουσες πηγές που περιγράφονται από τις ίδιες θεωρίες, όπως οι πηγές βαρυτικών κυμάτων», αναφέρει.
Αυτή τη στιγμή δουλεύει με τις ομάδες που έχουν επιστημονικούς υπεύθυνους τον Τάσσο Φράγκο (Πανεπιστήμιο Γενεύης) και τη Βίκυ Καλογερά (Northwestern University).
Αναφέρει πως στη χώρα μας έχουμε παράδοση στην Αστροφυσική, «έχουμε διπλάσιους αστροφυσικούς από όσους δικαιολογεί ο πληθυσμός της χώρας μας», αναφέρει.
Για την ομάδα αστροφυσικών στην Κρήτη, αναφέρει πως πάντα οι άνθρωποι είναι που έχουν σημασία.
Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκει κανείς ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που δύσκολα συναντά στην Ελλάδα.
Οι επιστήμονες αποκτούν γνώσεις, κάνουν συνεργασίες, σημαντικές δουλειές και έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν στην έρευνά τους.