Λύθηκε το μυστήριο αιώνων σχετικά με την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου με επιστήμονες να αποκαλύπτουν τις ρίζες του εξερευνητή μετά από ανάλυση DNA σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε εχθές Σάββατο (12/10) στην ισπανική τηλεόρασης.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στην προβολή του “Colón ADN. Su verdadero origen” (Το DNA του Κολόμβου: Οι πραγματικές του ρίζες) ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Ισπανοεβραίος, αναφέρει ο Guardian .
Ερευνητές με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Μιγκέλ Λορέντε εξέτασαν μικροσκοπικά δείγματα λειψάνων που ήταν θαμμένα στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης και τα συνέκριναν με αυτά γνωστών συγγενών του και απογόνων.
Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί η αποκάλυψη πως η μελέτη DNA επιβεβαίωνε ότι τα λείψανα του Χριστόφορου Κολόμβου είναι ενταφιασμένα στη Σεβίλλη.
Πλήθος χωρών διαφωνούσαν εδώ και αιώνες για την καταγωγή και τον τελικό τόπο ανάπαυσης του εξερευνητή που ηγήθηκε των αποστολών που χρηματοδοτήθηκαν από την Ισπανία από τη δεκαετία του 1490 και μετά, ανοίγοντας το δρόμο για την ευρωπαϊκή κατάκτηση της Αμερικής.
Πολλοί ιστορικοί αμφισβήτησαν την παραδοσιακή θεωρία ότι ο Κολόμβος ήταν από τη Γένοβα της βορειοδυτικής Ιταλίας. Παράλληλα, είχαν γίνει γνωστές διάφορες θεωρίες κάποιες από τις οποίες υποστήριζαν ότι ήταν Ισπανοεβραίος, Έλληνας, Βάσκος ή Πορτογάλος.
Ο Λορέντε, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την έρευνα την Πέμπτη, είχε επιβεβαιώσει ότι τα λείψανα στη Σεβίλλη ανήκαν στον εξερευνητή.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σήμερα κατέστη δυνατό να επαληθευτεί με νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί οριστικά η προηγούμενη μερική θεωρία ότι τα λείψανα της Σεβίλλης ανήκουν στον Χριστόφορο Κολόμβο».
Η έρευνα για την εθνικότητα ήταν πιο περίπλοκη λόγω διάφορων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου όγκου δεδομένων, αλλά «το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απολύτως αξιόπιστο», πρόσθεσε ο Λορέντε.
H εβραϊκή σύνδεση
Οι ενδείξεις πως ο Κολόμβος ήταν Ισπανοεβραίος ήταν έντονες στους επιστήμονες εδώ και πολύ καιρό. Συγκεκριμένα, ένα από τα στοιχεία που τους είχε οδηγήσει σε αυτό το συμπέρασμα πριν ακόμα την ανάλυση του DNA ήταν οι ελλιπείς πληροφορίες που υπήρχαν για τα νεανικά του χρόνια.
Αυτό μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι προσπαθούσε να κρύψει τις εβραϊκές του ρίζες για να αποφύγει τους διωγμούς από τους Καθολικούς Ισπανούς μονάρχες.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα ιστορικά τεκμήρια, ο Κολόμβος χρησιμοποιούσε συχνά εβραϊκά σύμβολα.
Θαμμένος και στην Σεβίλλη και στον Άγιο Δομίνικο;
Ο Κολόμβος πέθανε σε ηλικία 55 ετών στη βορειοδυτική ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ το 1506, αλλά ήθελε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα που σήμερα μοιράζεται η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή.
Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Κούβα το 1795 και έπειτα, όπως πίστευαν από καιρό στην Ισπανία, στη Σεβίλλη το 1898.
Το 1877, εργάτες βρήκαν ένα μολυβένιο φέρετρο θαμμένο πίσω από το ιερό σε έναν καθεδρικό ναό στον Άγιο Δομίνικο, την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, που περιείχε θραύσματα οστών τα οποία η χώρα ισχυρίζεται ότι ανήκουν στον Κολόμβο.
Ο Λορέντε είπε ότι και οι δύο ισχυρισμοί θα μπορούσαν να είναι αληθινοί καθώς τα λείψανα και στις δύο περιπτώσεις ήταν ελλιπής.