Το 11ο Επιστημονικό Συνέδριό του οργανώνει το Δι-ιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοηθική» του Πανεπιστημίου Κρήτης που εορτάζει φέτος τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του (2003-2023).
Με γενικό θέμα: «Επιστήμες της ζωής, ψηφιακές τεχνολογίες και οι προκλήσεις για τη Βιοηθική», το συνέδριο ξεκινά σήμερα στις 4.30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Φοιτητικό Κέντρο «Ξενία» στο Ρέθυμνο.
Στην προβληματική του συνεδρίου που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή ,περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν τις ηθικές προκλήσεις που προκύπτουν από τα νέα βιοϊατρικά επιτεύγματα και την κοινωνική αξιοποίησή τους, προβλήματα βιοηθικής σε σχέση με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ζητήματα νευροηθικής, φαρμακευτικής και γενετικής τροποποίησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ηθικά ζητήματα γύρω από την ευαλωτότητα στην υγεία, την αλληλεπίδραση ανθρώπου- ρομπότ στην περίθαλψη, κοινωνικές, ηθικές και νομικές διαστάσεις της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της παρένθετης μητρότητας και της υιοθεσίας.
Κεντρική θέση στις εργασίες του συνεδρίου κατέχει ο προβληματισμός γύρω από την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πλαίσιο μιας συμπεριληπτικής και ανθρωποκεντρικής σχεδίασής της.
Τα θέματα αυτά πρόκειται να συζητήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών, ειδικοί ερευνητές καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές, φοιτήτριες και απόφοιτοι του Προγράμματος «Βιοηθική».
Δείτε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου:
https://www.uoc.gr/files/items/1/10711/retreat_2023_progamme.pdf?rnd=1698913092
https://www.uoc.gr/files/items/1/10711/retreat_2023_progamme.pdf?rnd=1698913092.