το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας έχει προετοιμαστεί για να παρακολουθήσει με τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Σκίνακα την καθιερωμένη ετήσια διαδρομή του Άι Βασίλη από το Ροβανιέμι της Φιλανδίας

Για ακόμα μια χρονιά φέτος, το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας έχει προετοιμαστεί για να παρακολουθήσει με τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Σκίνακα την καθιερωμένη ετήσια διαδρομή του Άι Βασίλη από το Ροβανιέμι της Φιλανδίας, όπου βρίσκεται κατά τη διάρκεια του χρόνου, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο.

“Δυστυχώς η κατάσταση φέτος ήταν αρκετά πιο πολύπλοκη», αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης. «Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από τον πρέσβη της χώρας μας στη Φινλανδία κ. Γεώργιο Αϋφαντή, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας της πανδημίας, δεν ήταν σαφές κατά πόσο το φετινό ταξίδι του Άι Βασίλη στην Κρήτη θα ήταν εφικτό», συνέχισε.

«Τα μέτρα, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι αρκετά αυστηρά και δεν είχε προβλεφθεί να περιλαμβάνεται το ΚΑΔ του επαγγέλματος του Άι Βασίλη – 47.19.10.09 κατηγορία ‘’λιανικό εμπόριο ειδών δώρων’’ – μεταξύ αυτών που έχουν δικαίωμα να κινούνται ελεύθερα παραμονές Χριστουγέννων και μάλιστα μετά τα μεσάνυχτα! Προφανώς ο Άι Βασίλης προβληματιζόταν έντονα από το ενδεχόμενο να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο αυτόφωρο κατά τη διέλευσή του από την Ελλάδα και έτσι να μη μπορέσει να συνεχίσει τη διανομή των δώρων και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου».

Η λύση ευτυχώς βρέθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής και στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ και πιο συγκεκριμένα του εργαστηρίου επεξεργασίας σήματος του καθηγητή Παναγιώτη Τσακαλίδη καθώς του εργαστηρίου πληροφοριακών συστημάτων του καθηγητή και διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής, Δημήτρη Πλεξουσάκη.

«Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής μας ενημέρωσε για το σημαντικό αυτό πρόβλημα της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδος γενικότερα, και το Ινστιτούτο μας, με την τεχνογνωσία που διαθέτει σε θέματα εφαρμοσμένης έρευνας και παροχής υπηρεσιών αποφάσισε να συνδράμει» ανέφερε ο κ. Πλεξουσάκης. «Αν και το ήθελα δε μπορούσα να ασχοληθώ ο ίδιος προσωπικά με το θέμα λόγω των διοικητικών μου καθηκόντων ως διευθυντής του Ινστιτούτου αλλά και του μεγάλου φόρτου που έχω ως Αναπληρωτής Διευθυντής ολόκληρου του ΙΤΕ, γεγονός που δε μου αφήνει πολύ ελεύθερο χρόνο. Η ομάδα του εργαστηρίου μου όμως έχει μεγάλη εμπειρία και ο συνάδελφος κ. Τσακαλίδης ανέλαβε το συντονισμό από πλευράς του Ινστιτούτου μας» κατέληξε ο κ. Πλεξουσάκης.

«Έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν με μέλη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής με μεγάλη επιτυχία, κυρίως όμως σε ευρωπαϊκά προγράμματα FP7 και Horizon2020» εξήγησε ο κ. Τσακαλίδης. «Η συγκεκριμένη πρόκληση βέβαια ήταν σαφώς μεγαλύτερη αφενός λόγω της παγκόσμιας εμβέλειας που έχει το πρόσωπο και το έργο του Άι Βασίλη – δεν είναι ένα απλό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα – και αφετέρου εξαιτίας της πίεσης χρόνου που είχαμε» συνέχισε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος έχει πλέον επιστρέψει με ανανεωμένη δυναμική στα ερευνητικά και διδακτικά του καθήκοντα.

 

Με SMS το ταξίδι του Άη Βασίλη

Η λύση που τελικά προκρίθηκε είναι να χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα υποδομή των SMS που ανέπτυξε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο κ. Κυριάκος Πιερακάκης, ο οποίος έδωσε την έγκρισή του, ίσως διότι έχει και αυτός καταγωγή από την Κρήτη.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος για να παραλάβει το δώρο του από τον ‘Αι Βασίλη αρκεί να στείλει ένα SMS στο γνωστό 13033 με το νέο αριθμό «7» δίνοντας στη συνέχεια το ονοματεπώνυμο και ακριβή διεύθυνση κατοικίας.

Αυτή η προσωπική πρόσκληση καλύπτει τις απαιτήσεις του νόμου, τουλάχιστον για τις ημέρες των εορτών. Ο ‘Αι Βασίλης γνωρίζει ήδη εάν το συγκεκριμένο άτομο δικαιούται να λάβει δώρο μια που η πληροφορία σχετικά με τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια του 2020, είχε σταλεί ταχυδρομικά στο Ροβανιέμι πριν το lockdown.

«Προσοχή στο SMS δεν πρέπει να σταλεί το ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου (ή του κηδεμόνα εάν ο παραλήπτης του δώρου είναι ανήλικος) διότι θα έχουμε πρόβλημα με την αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων» υπογράμμισε ο κ. Πλεξουσάκης. «Τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ υψηλά και θα πρέπει να γυρίζουν τα μέλη και των δύο Ινστιτούτων για κάλαντα σε όλη την Κρήτη για ημέρες για να μπορέσουμε να συλλέξουμε το απαιτούμε ποσό εάν, ώ μη γένοιτο, τιμωρηθούμε».

Τα μηνύματα προωθούνται απευθείας στη Φιλανδία και από ψηφιακά θα μετατραπούν σε αναλογικά με ειδικό λογισμικό το οποίο ήδη έχει αναπτύξει το εργαστήριο του κ. Τσακαλίδη και έχει πλέον εγκατασταθεί στο άμισθο ελληνικό προξενείο στο Ροβανιέμι, στο γραφείο του επίτιμου πρόξενου Markus Aarto. Στη συνέχεια το κάθε μήνυμα θα τυπωθεί και θα μπει σε ειδικούς φακέλους τους οποίους θα παραλάβει με έλκηθρο ο ίδιος ο Ρούντολφ, ο έμπειρος τάρανδος του Άι Βασίλη.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Άι Βασίλης δε χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο αλλά μόνο γράμματα για επικοινωνία – έχει πρεσβυωπία και επίσης δε μπορεί να διαβάζει μηνύματα ενώ οδηγεί το έλκηθρο με μεγάλη ταχύτητα διότι τα πρόστιμα μόλις βρεθεί μέσα στο FIR Αθηνών είναι πραγματικά αστρονομικά!

«Είμαι πραγματικά χαρούμενος που για ακόμη μια φορά δόθηκε μια ουσιαστική λύση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα», κατέληξε ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. «Ενώ πιστεύαμε ότι βρισκόμασταν σε ένα πραγματικό αδιέξοδο και μια παράδοση, που φέρνει τόση χαρά σε μικρούς και μεγάλους, δε θα μπορούσε φέτος να συνεχιστεί, δύο Ινστιτούτα του μεγαλύτερου ερευνητικού ιδρύματος της χώρας μας συνεργάστηκαν και όπως φαίνεται τα καταφέραμε. Έτσι τα τηλεσκόπιά μας στο Σκίνακα θα μπορέσουν να αποτυπώσουν και φέτος όπως και πέρσι την εικόνα του Άι Βασίλη.

Επιπλέον αυτή η επιτυχία μας δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία διότι ευελπιστούμε να συμμετάσχουμε συνεργατικά ως Ινστιτούτα και σε προγράμματα Space Security and Tracking του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ανταποκρινόμενοι στον προγραμματισμό της Ελληνικής πολιτείας.

Το έλκηθρο που κατευθύνει ο Ρούντολφ είναι κινούμενος – και μάλιστα ιδιαίτερα γρήγορα – στόχος. Προφανώς η φωτογράφισή του από το Σκίνακα θα είναι σαφής απόδειξη προς την ευρωπαϊκή επιτροπή που θα μας αξιολογήσει ότι μπορούμε να παρατηρήσουμε και άλλους κινούμενους στόχους, όπως δορυφόρους σε μεσαία και γεωσύγχρονη τροχιά, ή γιατί όχι ακόμη και UFO».