Ο Κωνσταντίνος Παπουτσάκης είναι ο δεύτερος επιστήμονας που βραβεύεται από τον Σύλλογο Φίλων του ΙΤΕ
Ο κ. Παπουτσάκης είναι ο δεύτερος επιστήμονας που βραβεύεται από τον Σύλλογο Φίλων του ΙΤΕ

Η υπολογιστική όραση είναι ο τομέας της ερευνητικής προσπάθειας του υποψήφιου διδάκτορα, Κωνσταντίνου Παπουτσάκη, ο οποίος είναι ο δεύτερος επιστήμονας που  θα βραβεύσει ο Σύλλογος Φίλων του ΙΤΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στις 7.00 το βράδυ στην αίθουσα «Καστελλάκη» στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα της βραδιάς θα έχει ως βασικό θέμα τον χρόνο και ομιλητές θα είναι η  καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Βάσω Παυλίδου, με θέμα: «Ο Κόσμος και ο Χρόνος» και ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Περικλής Βαλιάνος, με θέμα «Η φιλοσοφική ματιά στο χρόνο».

Μετά τις ομιλίες, θα ακολουθήσει η απονομή του βραβείου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, ύψους τριών χιλιάδων ευρώ, στον υπ. διδάκτορα Κωνσταντίνο Παπουτσάκη που ανήκει στην ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από όλα τα Ινστιτούτα του Ιδρύματος είχαν υποβληθεί συνολικά  δώδεκα προτάσεις. Για την επιλογή συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή από τους Ελευθέριο Οικονόμου, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ελευθέριο Ζούρο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλία Κούβελα, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Νεκτάριο Ταβερναράκη, διευθυντή του ΙΤΕ, Νικόλαο Κατσαράκη, πρύτανη του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Μανόλη Αλιφιεράκη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και Ζαχαρία Καραταράκη, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων ΙΤΕ.

Μετά την αξιολόγηση των ακαδημαϊκών προσόντων, η επιτροπή αποφάσισε να δοθεί το βραβείο στον Κωνσταντίνο Παπουτσάκη, για την καινοτόμο επιστημονική του έρευνα, που δίνει παράλληλα δυνατότητες για επιχειρηματική αξιοποίηση, έναν όρο που είχε θέσει το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ως χορηγός του βραβείου.

«Υπάρχει μια σημαντική αναγνώριση του ερευνητικού έργου του Κωνσταντίνου Παπουτσάκη, παρά το νεαρόν της ηλικίας του, που εκφράζεται με έναν μεγάλο αριθμό προσκλήσεων από κορυφαία διεθνή συνέδρια, ενώ εξίσου σημαντικός είναι ο αριθμός δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά στον χώρο της υπολογιστικής όρασης και ρομποτικής», αναφέρουν τα μέλη του συλλόγου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού.

Χορηγός της εκδήλωσης είναι ο κ. Γεώργιος Οικονόμου (Ξενοδοχείο Galaxy).

Τεχνητή νοημοσύνη

Ο κ. Παπουτσάκης, σε δηλώσεις του στην «Π» τονίζει πως «θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σύλλογο Φίλων ΙΤΕ, τον κ.Καραταράκη, την κ.Ζωγραφιστού  και όλα τα μέλη του συλλόγου, της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης και του Επιμελητήριου Ηρακλείου για την επιλογή μου για το βραβείο αυτό.

Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιβράβευση της ερευνητικής μου προσπάθειας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και πιο συγκεκριμένα της Υπολογιστικής Όρασης. Επίσης είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία και δράση του Συλλόγου να στηρίζει, μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες, τις δραστηριότητες του ΙΤΕ και ιδιαίτερα τους νέους φοιτητές και ερευνητές από όλα τα Ινστιτούτα του Ιδρύματος, όπου διεξάγονται πολύ υψηλού επιπέδου ερευνητικές δραστηριότητες».

Η διδακτορική διατριβή με τίτλο “Μη εποπτευόμενη συν-τμηματοποίηση δράσεων σε ακολουθίες δεδομένων καταγραφής κίνησης και σε βίντεο”, αναπτύσσει αλγορίθμους Υπολογιστικής Όρασης με στόχο την αυτόματη ανάλυση και αναγνώριση δραστηριοτήτων που διεξάγονται από ανθρώπους   και καταγράφονται από μια κάμερα ή συστήματα καμερών.

Τα αποτελέσματα της εργασίας μπορούν να αξιοποιηθούν σε τεχνολογικές εφαρμογές όπως ανάλυση και κατηγοριοποίηση ανθρώπινων δραστηριοτήτων ή χειρονομιών που καταγράφονται σε ένα βίντεο ή σε πραγματικό χρόνο από μια κάμερα, την επόπτευση και αξιολόγηση ανθρώπινων κινήσεων σε κατασκευαστικές εργασίες σε βιομηχανικό περιβάλλον, σε εφαρμογές συνεργασίας ανθρώπου και υπολογιστικών ή αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων σε οικιακό ή βιομηχανικό περιβάλλον, και την εκμάθηση δεξιοτήτων που αφορούν ανθρώπινες κινήσεις και δράσεις από ρομποτικά συστήματα.

Ο κ. Παπουτσάκης ευχαριστεί από καρδιάς την οικογένειά του, τον επιβλέποντα καθηγητή κ.Αντώνη Αργυρό, τους συναδέλφους του και τον επικεφαλής καθηγητή κ. Τραχανιά στο Εργαστήριου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής για την πολύπλευρη, πάντα θετική και πολύτιμη στήριξη και συνεργασία τους.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1985 και φοίτησε στο Ενιαίο Λύκειο Νέας Αλικαρνασσού. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 2007 και συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε μεταπτυχιακό και έπειτα σε διδακτορικό επίπεδο ως και σήμερα.

Παράλληλα, με τις σπουδές έχει την πολύτιμη ευκαιρία να αποτελεί μέλος του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, ως υπότροφος βοηθός ερευνητή υπό την επίβλεψη του καθηγητή και ερευνητή, κ. Αντώνη Αργυρού από το 2009, στο εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής.