Η «Βραδιά Ερευνητή»

Το αύριο είναι εδώ και είναι λαμπρό! Χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας είχαν χθες την ευκαιρία να φορέσουν για λίγο τις άσπρες στολές, να βάλουν ειδικά γυαλιά, να καθίσουν πίσω από τηλεσκόπια και να βουτήξουν σε δεξαμενές με νερό.

Η «Βραδιά Ερευνητή» έγινε παράλληλα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και στο ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. στις εγκαταστάσεις του Θαλασσόκοσμου.

Στο ΙΤΕ, ο κόσμος ξεναγήθηκε σε εργαστήρια, είδε από κοντά τα επιτεύγματά των Ινστιτούτων του, μίλησε με τους ερευνητές, πραγματοποίησε πειράματα, είδε ρομπότ, μία σειρά από διαδραστικά πληροφορικά συστήματα με πολλαπλές δραστηριότητες και εφαρμογές, προηγμένες τεχνολογίες laser και τεχνολογίες από την βιοϊατρική έρευνα μέχρι τη βιοτεχνολογία.

Παράλληλα, συμμετείχε σε δρώμενα για την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο, θαύμασε εκθέματα μαθητών των Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου.

Ξεφύλλισε και προμηθεύτηκε βιβλία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης που φέτος στήριξαν το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης.

Ακόμα, απόλαυσε ένα κέρασμα, συνοδεία μουσικής.

Στο Ενυδρείο Κρήτης, μικροί και μεγάλοι αναρωτήθηκαν: Ποιες είναι οι ιδιότητες του νερού; Η θάλασσα μετριέται;

Πώς προβλέπεται ο καιρός;  Τι ζει στη Θάλασσα;  Υπάρχει ζωή στο σκοτάδι;

Τι είναι βιοποικιλότητα; Που  πηγαίνουν τα ψάρια και γιατί, πως το ξέρουμε;

Πως και γιατί μετράμε την ηλικία και το μέγεθος των ψαριών;  Η άμμος κατοικείται;

Τι είναι ρύπανση και πως μπορούμε να προστατεύσουμε την θάλασσα από αυτήν;

Ποιο είναι το «χόρτο του Ποσειδώνα» και τι ρόλο παίζει στη θάλασσα;  Ποιοι είναι Λεσσεψιανοί μετανάστες ;

Τι κάνουνε οι θαλάσσιες χελώνες;  Τι μελετάει η γενετική στη Θάλασσα;

Ξεναγήθηκαν στους χώρους του Θαλασσόκοσμου ενώ απόλαυσαν μουσική εκδήλωση.

Η «Βραδιά Ερευνητή» είναι μια δράση που ξεκίνησε το 2005, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής επιτροπής, και πλέον υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο «HORIZON 2020» και συγκεκριμένα από τη δράση Marie Sklodowska-Curie. Διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, σε περισσότερες από 300 πόλεις στην Ευρώπη.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί το επιστημονικό έργο που επιτελεί ο ερευνητής και η σπουδαία συνεισφορά του στην κοινωνία.

Στη χώρα μας φέτος, έγιναν ταυτόχρονα εκδηλώσεις σε εννέα πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Κόρινθο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.