“ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ” ΣΤΟ ΙΤΕ

«Γνώρισε τη Μαγεία της Έρευνας» είναι το σύνθημα της Βραδιάς Ερευνητή 2017 στο ΙΤΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου από τις 5:00 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στις Βούτες.
Συνολικά, 1.500.000 επισκέπτες σε 300 ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη στη Βραδιά Ερευνητή, σε έναν θεσμό που κρατά δώδεκα χρόνια.
Το κοινό έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στον συναρπαστικό κόσμο της έρευνας και της τεχνολογίας μέσα από τη διάδραση, το θέαμα, τη διασκέδαση, την τέχνη, το παιχνίδι και τον διάλογο.

“ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ” ΣΤΟ ΙΤΕ

Μια ξενάγηση στον μαγικό κόσμο της επιστήμης

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ρίξουν… μια ματιά σε εικόνες ουράνιων αντικειμένων που έχουν φωτογραφηθεί από τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.
Από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ θα προβληθεί βίντεο με την εξέλιξη και τα επιτεύγματα της Μικρο-Νανο Ηλεκτρονικής στο ΙΤΕ από τη γένεση της (1986) μέχρι σήμερα και προοπτικές για το μέλλον.

Μεταξύ άλλων, θα δοθούν πληροφορίες για το τι μπορούν να μας πουν τα κοχύλια για τις κλιματικές συνθήκες, θα παρουσιαστούν ένα πρότυπο σύστημα αξονικής τομογραφίας με φως κατασκευασμένο με LEGO και Arduino καθώς και βιομιμιτικές επιφάνειες παρασκευασμένες από παλμούς λέιζερ, οι οποίες παρουσιάζουν αυτο-καθοριζόμενες ιδιότητες.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας θα παρουσιάσουν πειράματα σχετικά με το πώς, χρησιμοποιώντας ζωντανούς οργανισμούς, μπορούμε να κατανοήσουμε τη λειτουργία των κυττάρων και των οργανισμών. Επίσης, θα εξηγηθεί πώς η βιολογική έρευνα μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και στην ανάπτυξη καλύτερων πρακτικών στη γεωργία. Θα επιδειχτεί πώς βακτήρια μπορούν να παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας για έρευνα και διαγνωστικούς σκοπούς. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα δικά τους πειράματα.

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί το νεοσύστατο εργαστήριο ανάλυσης αρχαίου DNA.
Ανθρωπόμορφα ρομποτικά συστήματα θα επιδείξουν τις ικανότητές τους, μέσα από αλγορίθμους ευσταθούς βάδισης και ισορροπίας, στις παρουσιάσεις που, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιήσουν ερευνητές από το Ινστιτούτο Πληροφορικής.
Την παράσταση αναμένεται να κλέψουν τα ρομπότ εμπνευσμένα από έμβιους οργανισμούς, όπως το ρομποτικό αμφίβιο ερπετό Nereis, που έρπει και κολυμπάει, καθώς και το Hobbit, ένας ρομποτικός σύντροφος για ηλικιωμένους.

Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το σύστημα τρισδιάστατης καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου ImmACS, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, την Διαδικτυακή Πλατφόρμα Ανάλυσης Δομημένων Διαλόγων APOPSIS, το σύστημα BiasMeter που μετρά τη μεροληψία σε online πληροφορία, το πρόσωπο του στρες, το Εικονικό Δοκιμαστήριο Ένδυσης, το Be There Now!, μία «Φωτογραφική μηχανή», ένα διαδραστικό σύστημα που επιτρέπει σε πολλαπλούς χρήστες να βλέπουν ζωντανά την εικόνα τους να ενσωματώνεται σε ασπρόμαυρα ψηφιακά τοπία από το Ηράκλειο του παρελθόντος (1900-1930) και πολλά άλλα ενδιαφέροντα επιτεύγματα των ερευνητών.

Επίσης, θα γίνει παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών στην εκτίμηση του κινδύνου ρύπανσης παράκτιων περιοχών από πετρελαιοκηλίδες και πλαστικά απορρίμματα με χρήση μαθηματικών μοντέλων. Θα παρουσιαστεί, εκτός των άλλων, η διαδραστική εφαρμογή για δοκιμή της αντίληψης κατευθυντικής ακοής, το Ocean sound lab, το εκπαιδευτικό υπολογιστικό περιβάλλον που προσφέρει μια ευχάριστη εισαγωγή στον συναρπαστικό κόσμο του υποβρύχιου ήχου.