Tα μοντέλα που μπορούν να προβλέψουν αν ένα άτομο βρίσκεται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας
Η επιστημονική ομάδα

αυτοκτονία
από το Ηράκλειο

Έναν πολύτιμο σύμμαχο αποκτούν οι ειδικοί ψυχικής υγείας με τα μοντέλα που μπορούν να προβλέψουν αν ένα άτομο βρίσκεται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας και ενδέχεται να προβεί στο απονενοημένο διάβημα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του  Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εταιρείας Τεχνοβλαστού (start up) του Ιδρύματος Gnosis Data Analysis και του βρετανικού Πανεπιστημίου Huddersfield. Την έρευνα από ελληνικής πλευράς συντόνισε ο καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτής της εταιρίας, Ιωάννης Τσαμαρδίνος.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η αυτοκτονία είναι ένα σημαντικό θέμα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και χρόνια και μια βασική αιτία θανάτου.

Tα μοντέλα που μπορούν να προβλέψουν αν ένα άτομο βρίσκεται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας
Η επιστημονική ομάδα

Παρά τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται, ο αριθμός των αυτοκτονιών δεν έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ο κίνδυνος που υπάρχει δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί από ειδικούς της ψυχικής υγείας και οι παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισης δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Κάπου εδώ έρχεται η τεχνολογία να καλύψει αυτό το κενό, αφού η ανάλυση δεδομένων έχει ως στόχο την κλινική εφαρμογή.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από ασθενείς  του Εθνικού Οργανισμού Υγείας της Μ. Βρετανίας που αυτοκτόνησαν την περίοδο 2013- 2016, μεταξύ άλλων εξέτασαν εξετάζοντας σημειώσεις των γιατρών που τους είχαν αναλάβει.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννης Τσαμαρδίνος

Ο κ. Τσαμαρδίνος εξηγεί στην «Π» πως η ομάδα των επιστημόνων από την Ελλάδα και την Αγγλία δημιούργησαν προβλεπτικά μοντέλα που εκτιμούν την πιθανότητα να αυτοκτονήσει κάποιος τους επόμενους τρεις μήνες. Χρησιμοποιούνται λέξεις- κλειδιά και οι ψυχίατροι και ψυχολόγοι μπορούν εύκολα να καταλάβουν τους κινδύνους που υπάρχουν και για τον εκάστοτε ασθενή.

Ο απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να υπάρξει κλινική εφαρμογή και να σημαίνει συναγερμός όποτε είναι αναγκαίο προκειμένου να είναι καταλυτική η παρέμβαση των ειδικών ψυχικής υγείας, με στενότερη παρακολούθηση του ασθενούς και ίσως αυξημένη δόση φαρμάκων.

Ο κ. Τσαμαρδίνος συνεργάζεται με Έλληνες επιστήμονες, μεταξύ άλλων, τους κ.κ. Μάριο Αδάμου και Γρηγόρη Αντωνίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανάλογες έρευνες γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και στον γενικό πληθυσμό, όχι μόνο σε ασθενείς, για παράδειγμα λαμβάνονται δεδομένα από τα κοινωνικά δίκτυα και εξάγονται συμπεράσματα όσον αφορά στις αυτοκτονικές τάσεις των χρηστών.

Ο κ. Τσαμαρδίνος αναφέρει πως υπάρχουν εφαρμογές και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Ήδη, η ομάδα του συνεργάζεται με το δανέζικο κέντρο βετεράνων πολέμου προκειμένου να υπάρξει πρόβλεψη για το μετατραυματικό στρες και την κατάθλιψη των ανθρώπων που έχουν βρεθεί στο μέτωπο του πολέμου.