Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης φάσης (θερινής φάσης με φυσική παρουσία, 18-24 Σεπτεμβρίου 2023) του 4ου Διεθνούς Υβριδικού Πανεπιστημίου Αστερουσίων, με θέμα τη διαχείριση του νερού στις χώρες της Μεσογείου. Το Υβριδικό πανεπιστήμιο παρακολούθησαν εικοσιπέντε νέοι επιστήμονες, προερχόμενοι από αντίστοιχες περιοχές αποθεμάτων Βιόσφαιρας στις χώρες τους, καθώς και ειδικοί επιστήμονες από δώδεκα Μεσογειακές και Βαλκανικές χώρες (Αλγερία, Κροατία, Αίγυπτο, Ελλάδα, Βόρεια και Νότια Ιταλία, Λίβανο, Μάλτα, Σερβία, Σλοβενία, Τυνησία). Το πανεπιστήμιο τίμησε με την παρουσία της και η κα Francesca Bamba, υπεύθυνη Προγραμμάτων της UNESCO από το γραφείο της Βενετίας.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις και εργασίες πεδίου, ενώ επισκέφτηκαν και σημαντικές περιοχές φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Αποθέματος Βιόσφαιρας Αστερουσίων, περιοχή ύψιστης σημασίας που έχει συμπεριλάβει η UNESCO στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος ΜΑΒ/UNESCO (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO). Το Πρόγραμμα συντονίζεται από τον καθηγητή Μιχάλη Σκούλλο, πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΜΑΒ/UNESCO, ενισχύεται και συνδιοργανώνεται από την UNESCO, την Περιφέρεια Κρήτης, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ (ΑΝΗ), την ΤΕΔΑ/Σύνδεσμο Προστασίας Αστερουσίων και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΜΙΟ-ΕCSDE).
Το φετινό Πανεπιστήμιο είναι το τέταρτο στη σειρά. Οι εργασίες του θα συνεχιστούν με τη διαδικτυακή φάση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 με τη συμμετοχή περίπου 200 νέων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.Οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων υπήρξαν ενθουσιώδεις και η εκπρόσωπος της UNESCO κα Francesca Bamba δήλωσε ότι το θεωρεί υποδειγματικό για να το ακολουθήσουν και άλλα Αποθέματα στην Ευρώπη και ευρύτερα.