Για όσους φοβούνται τις ενέσεις και δεν θέλουν να περάσουν το κατώφλι του εμβολιαστικού κέντρου, υπάρχει λύση και έρχεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης!
Καθηγητές του τμήματος Βιολογίας σε συνεργασία με τους φοιτητές του Ιδρύματος που απαρτίζουν την «iGem Crete» δημιουργούν ένα βρώσιμο εμβόλιο που, εκτός των άλλων, θα μπορεί να χορηγηθεί σε ζώα, κατοικίδια ή εκτροφής, αλλά και πληθυσμούς άγριων ζώων!
Πρόκειται για μια ιδέα που κατατέθηκε στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου διαγωνισμού συνθετικής βιολογίας, όπου κατατίθενται πρωτοποριακές ιδέες από φοιτητές Πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο.
Έτσι, οι φοιτητές του Π.Κ., από Τμήματα, όπως τα Βιολογίας, Ιατρικής, Χημείας και Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, βρήκαν συμπαραστάτες τον καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας και ερευνητή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Μικροβιολογίας (ΙΜΒΒ), Δρ. Παναγιώτη Σαρρή, και τον καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας και ερευνητή του ΙΜΒΒ, Δρ. Χαράλαμπο Σπηλιανάκη. Ο πρώτος είναι μοριακός μικροβιολόγος και ο δεύτερος εξειδικεύεται στη Μοριακή Ανοσολογία, ιδανικός συνδυασμός για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ο Δρ. Π. Σαρρής εξηγεί στην «Π» πως η ιδέα για ένα βρώσιμο εμβόλιο δεν είναι καινούργια. Έχει, ήδη χρησιμοποιηθεί σε κλινικά πειράματα στον άνθρωπο, για νόσους όπως αυτή της ηπατίτιδας Β, και οι επιστήμονες του Π.Κ. σκέφτηκαν ότι αξίζει μία προσπάθεια και για τον ιό της COVID-19.
Η διαδικασία είναι πως θα προκαλέσει ανοσοποίηση μέσω του επιθηλίου του εντέρου. Το αντιγόνο, η πρωτεΐνη, αντί να χορηγηθεί ενδομυϊκά, όπως γίνεται με την ένεση στο μπράτσο, θα γίνει μέσω του επιθηλίου.
Ήδη, οι πρώτες κατασκευές έχουν δημιουργηθεί και ελέγχονται σε πειραματόζωα. Το βρώσιμο εμβόλιο θα προσφέρει ανοσία σε τρεις τουλάχιστον μορφές του ιού, στην αρχική, την Α, που είναι η βρετανική μεταλλαγή, και τη Β, που είναι η μεταλλαγή της Νοτίου Αφρικής.
Οι δοκιμές σε ζώα πραγματοποιούνται με την κατανάλωση φυτικού ιστού που εκφράζει την πρωτεϊνική ακίδα του SARS-CoV-2. Ο φυτικός ιστός περνά στο έντερο και ενεργοποιείται η ανοσία λόγω της πρωτεϊνικής ακίδας που έχει προωθηθεί και φτάνει στην επιφάνεια.
Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως πρόκειται για ένα φτηνό εμβόλιο που μπορεί να δοθεί σε υποανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στα ήδη υπάρχοντα εμβόλια.
Δεν χρειάζεται συντήρηση σε βαθιά κατάψυξη. Αποξηραμένος φυτικός ιστός μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου.
Ακόμα, μπορούν να εμβολιαστούν ζώα με αυτό τον τρόπο. Ο Δρ. Π. Σαρρής αναφέρει ότι υπάρχουν κατοικίδια, ζώα συντροφιάς, που μεταφέρουν τον ιό και δυνητικά θα μπορούσαν να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο.
Ακόμα, είδαμε θλιβερές εικόνα με την θανάτωση μεγάλων πληθυσμών μινκ λόγω κοροναϊού. Θα μπορούσαμε να τις αποφύγουμε, αν είχαν εμβολιαστεί με αυτό τον τρόπο.
Τα εμβόλια mRNA που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα κοστίζουν 25 με 35 ευρώ, ενώ τα πιο φτηνά, της AstraZeneca και της Johnson & Johnson φέρουν ειδικούς φορείς που εξειδικεύονται στον άνθρωπο.
Ακόμα, σε φάση συζήτησης και αναζήτησης, είναι η μελλοντική δυνατότητα για δολωματικούς εμβολιασμούς σε άγριους πληθυσμούς ζώων που είναι δυνητικά φορείς μικροβίων που μπορεί να μεταφέρουν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν μελλοντικές επιδημίες ή/και πανδημίες.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα σπηλιά με νυχτερίδες, θα μπορούσαμε μέσω φρούτων που καταναλώνουν και που έχουν τροποποιηθεί να εκφράζουν τα κατάλληλα αντιγόνα, να πετύχουμε την επιθυμητή ανοσοποίηση των ζώων αυτών.