«Το πρόσωπο του Ιησού»: Η εικόνα του Χριστού μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Υπενθυμίζεται ότι, προσφάτως, Ιταλοί επιστήμονες τοποθέτησαν χρονικά την Ιερά Σινδόνη, δηλαδή το σάβανο του Ιησού στην εποχή που έζησε, παρότι προηγουμένως οι ειδικοί την τοποθετούσαν χρονικά στην εποχή του Μεσαίωνα.

Η MailOnline ρώτησε το εργαλείο AI Merlin: «Μπορείς να δημιουργήσεις μια ρεαλιστική εικόνα του Ιησού Χριστού με βάση το πρόσωπο της Σινδόνης του Τορίνο;». Το αποτέλεσμα που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη υποδηλώνει ότι ο Χριστός ήταν λευκός με μεγάλα μπλε μάτια, τριμμένη γενειάδα και σημάδια από αγκάθια στο πρόσωπό του.

Αρκετοί αμφισβητούν την Σινδόνη και λόγω της μορφολογίας του προσώπου, καθώς στην περιοχή οι άνθρωποι δεν είχαν αυτή την εμφάνιση. Η πρώτη καταγεγραμμένη ημερομηνία της Σινδόνης στην ιστορία είναι το 1354, όταν εκτέθηκε σε ένα χωριό της βόρειας Γαλλίας.

Η Σινδόνη του Τορίνο ή Ιερά Σινδόνη είναι ένα κομμάτι λινό ύφασμα πάνω στο οποίο είναι αποτυπωμένη η εικόνα ενός γενειοφόρου άνδρα, και η τοποθέτηση του πάνω στο ύφασμα πιστεύεται ότι ταιριάζει σε σώμα που έχει σταυρωθεί και τραυματιστεί. Έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης μεταξύ της θρησκευτικής και της επιστημονικής κοινότητας για πολλά χρόνια.

Υποστηρίζεται ότι πρόκειται για το σάβανο στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού, μετά την αποκαθήλωσή του από τον Σταυρό, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με κάποιες επιστημονικές μελέτες έχει αναφερθεί χαρακτηριστικά ότι αποτελεί απλώς ανθρώπινο κατασκεύασμα.

Η Σινδόνη είναι ένα λινό ύφασμα κιτρινωπού χρώματος, διαστάσεων 4,3 μέτρων μάκρος και 1,1 μέτρων φάρδος, που φυλάσσεται από το 1578 στον καθεδρικό ναό του Τορίνο. Η ύφανσή του είναι από ψαροκόκαλο από ίνες λιναριού, υλικά που χρησιμοποιούνταν την εποχή του Ιησού Χριστού. Μέχρι προσφάτως οι επιστήμονες τη χρονολογούσαν την εποχή του Μεσαίωνα.

Πηγή: insider.gr