Η είδηση περί της γονικής άδειας που χορηγούσε το Netflix στους υπαλλήλους του, ήταν πρωτοσέλιδο πριν από σχεδόν μια δεκαετία, καθώς επρόκειτο για ένα από τα πιο γενναιόδωρα προγράμματα στην Αμερική: Προσέφερε στις νέες μαμάδες και τους μπαμπάδες απεριόριστο χρόνο άδειας τον πρώτο χρόνο του παιδιού τους.
Ήταν -όπως αποδείχθηκε- μια υπόσχεση που το Netflix δεν μπορούσε να κρατήσει. Η πολιτική εκείνη ήταν σύμφωνη με μια βασική εταιρική αξία, την «ελευθερία και την ευθύνη», την ιδέα ότι οι εργαζόμενοι είναι άξιοι εμπιστοσύνης όταν θέτουν τα δικά τους όρια. Αλλά περισσότεροι υπάλληλοι από το αναμενόμενο εκμεταλλεύτηκαν πλήρως το όφελος και το Netflix τελικά το βρήκε μη βιώσιμο.
Η εταιρεία πέρασε τα τελευταία χρόνια παρακάμπτοντας την επίσημη πολιτική αδειών της, εκδίδοντας ασαφείς και μερικές φορές αντικρουόμενες οδηγίες εσωτερικά χωρίς να ανακαλεί ρητά το επίδομα του ενός έτους, σύμφωνα με εσωτερικές ανακοινώσεις που έχει στη διάθεσή της η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, καθώς και συνεντεύξεις με νυν και πρώην υπαλλήλους. Τώρα όμως, το να πάρει ένας υπάλληλος περισσότερους από έξι μήνες άδεια θεωρείται ευρέως ως μια «παράλογη» κίνηση για τη σταδιοδρομία του.
Η απόσυρση της γονικής άδειας δείχνει μια κεντρική ένταση που ταράζει τώρα το Netflix. Ο γίγαντας του streaming εξαρχής διαφήμιζε την κουλτούρα του και τις ιδρυτικές αρχές του, όπως η ελευθερία των εργαζομένων, που τροφοδοτούν μεγάλο μέρος της επιτυχίας του. Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι επιτρέπει στους υπαλλήλους του να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τις δαπάνες και τις διακοπές τους, δείχνοντάς τους εμπιστοσύνη ότι θα εργαστούν προς το συμφέρον της εταιρείας. Τα στελέχη θεωρούν ότι αυτή η «χωρίς κανόνες» ατμόσφαιρα προσελκύει τα καλύτερα ταλέντα.
Καθώς όμως μεγαλώνει, το Netflix επανεξετάζει αυτά τα μακροχρόνια μάντρα, ανησυχώντας ότι δεν είναι πλέον πρακτικά για μια εταιρεία που έχει περίπου 14.000 υπαλλήλους – ένα άλμα άνω του 60% σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από την πανδημία. Έχει επίσης στρέψει το ενδιαφέρον της στην κερδοφορία, υπό την πίεση της Wall Street, αντί στην αύξηση των συνδρομητών.
Η εξέλιξη της εταιρείας, η οποία περιελάμβανε τον περιορισμό των δαπανών χωρίς περιστροφές και τον περιορισμό της κριτικής των εργαζομένων στο περιεχόμενο, έχει προκαλέσει άγχος και σύγχυση στις τάξεις του Netflix σχετικά με το εάν η μοναδική κουλτούρα, εκείνη της ίδρυσής του, είναι ακόμα ανέπαφη.
«Το Netflix είχε πάντα μια διαφορετική προσέγγιση από άλλες εταιρείες, καθώς έλεγαν ότι είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους να είναι με τα μωρά τους», δήλωσε η Clara Guimarães, πρώην υπάλληλος παραγωγής του Netflix στο Σάο Πάολο στη Βραζιλία. «Τώρα φαίνεται ότι αφορά περισσότερο τις επιχειρηματικές ανάγκες της εταιρείας».
Ο Sergio Ezama, επικεφαλής ταλέντων του Netflix, είπε ότι η εταιρεία δεν είχε αποσυρθεί από την πολιτική της γονικής άδειας. Ένας εκπρόσωπος του Netflix είπε ότι η πολιτική αδειών «ήταν πάντα «να φροντίζεις το παιδί σου και τον εαυτό σου». Πρόσθεσε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν την ελευθερία, την ευελιξία και την ευθύνη να καθορίσουν τι είναι καλύτερο για αυτούς και την οικογένειά τους».
Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η μέση γονική άδεια παρέμεινε σταθερή στους 6,3 μήνες για τους υπαλλήλους των ΗΠΑ και στους 7,5 μήνες για εκείνους εκτός των Η.Π.Α.
Τον Ιούνιο, μετά από την ετήσια συνάντηση αναθεώρησης των στελεχών, η εταιρεία αφαίρεσε την ενότητα «ελευθερία και ευθύνη» του ιδρυτικού μνημονίου της – ένα έγγραφο που αναφέρεται ευρέως στις βασικές αξίες του Netflix.
Ο ισχυρός άνδρας του Netflix Τεντ Σαράντος, co-CEO της εταιρείας, είπε σε μια συνέντευξη τον περασμένο Οκτώβριο, ότι το Netflix δεν ήθελε ποτέ η κουλτούρα του να είναι στατική και ότι πρέπει να αλλάξει, καθώς η επιχείρηση εξελίσσεται. Ο Σαράντος είπε ότι το αρχικό υπόμνημα περί κουλτούρας της εταιρείας δημιουργήθηκε όταν η εταιρεία είχε μόνο μερικές εκατοντάδες υπαλλήλους, οπότε η αναβάθμισή της είναι λογική. «Ήταν μάλλον λίγο περισσότερη η έμφαση στην ελευθερία παρά στην ευθύνη και πιστεύουμε ότι πρέπει να τα έχουμε και τα δύο», είπε. «Αλλά οι βασικές αξίες στο νέο έγγραφο είναι όλες όπως στο παλιό έγγραφο».
Η κουλτούρα του Netflix θα πρέπει «να αντικατοπτρίζει τον τρόπο που εργαζόμαστε, όχι να υπαγορεύει το πώς δουλεύουμε», είπε.
Η επανεκτίμηση της πολιτικής άδειας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτιστικής επαναφοράς στο Netflix. Δεν υπάρχουν πλέον εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλη την εταιρεία που εξηγούν γιατί απολύθηκε κάποιος, ένα τελετουργικό που κάποιοι θεώρησαν ακατάλληλο, αλλά που προοριζόταν ως άσκηση διαφάνειας, μια πολύτιμη αξία του Netflix, είπαν νυν και πρώην υπάλληλοι.
Οι εργαζόμενοι δεν ενθαρρύνονται πλέον να μοιράζονται εταιρικά έγγραφα για τα πάντα, από τη στρατηγική έως τις επιδόσεις «σε γενικές γραμμές και συστηματικά», όπως καθοδηγούσε κάποτε το σημείωμα πολιτισμού.
Με πληροφορίες από The Wall Street Journal