Δύο σημαντικές και ενδιαφέρουσες ομιλίες θα δώσει ο αστροφυσικός δρ Μάνος Δανέζης, σήμερα και αύριο στην αίθουσα Μ. Καρέλλη, της οδού Ανδρόγεω, προσκεκλημένος του μη Κερδοσκοπικού Σωματείου “Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές” και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
Οι ομιλίες γίνονται στο πλαίσιο της θεματικής έκθεσης με θέμα: “Η Μέλισσα στον Κρητομυκηναϊκό Πολιτισμό”, που πραγματοποιείται με συμμετοχή 44 καλλιτεχνών στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Τις εκδηλώσεις θα προλογίσει ο πρόεδρος του Σωματείου δρ Μηνάς Τσικριτζής.
Η πρώτη ομιλία θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 6:30 το απόγευμα, με θέμα “Βαρυτικά κύματα. Μελετώντας την αόρατη θάλασσα του κενού χώρου”.
Όπως έχει αναφερθεί, η πειραματική επιβεβαίωση της ύπαρξης των βαρυτικών κυμάτων επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.
Το βασικό όμως ερώτημα είναι ποια ακριβώς πρόβλεψη από αυτήν επιβεβαίωσε και τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική και ευρύτερη ανάπτυξη των επιστημονικών ιδεών για τη συγκρότηση και εξέλιξη του σύμπαντος.
“Προκειμένου να απαντηθεί αυτό το ερώτημα στη συνάντησή μας θα συζητήσουμε για μια σειρά προαπαιτούμενων θεμάτων που χωρίς τη γνώση τους δεν θα γίνει κατανοητή η μεγάλη αυτή ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων.
Ως παράδειγμα αναφέρουμε την πρόβλεψη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας ότι ο «κενός» και μη αισθητός μαθηματικός χώρος, μέσω μια μαθηματικής ιδιότητάς του, της «καμπυλότητας», έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε πυκνότητα υλοενέργειας” θα τονίσει μεταξύ άλλων ο δρ Δανέζης.
Η δεύτερη ομιλία θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 7 το απόγευμα με θέμα “To Matrix του χρόνου στη φιλοσοφία και την επιστήμη”.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα στη ζωή ενός ανθρώπου είναι η έννοια του χρόνου των ρολογιών και των ημερολογίων μας. Το γεγονός αυτό είναι φυσιολογικό, εφόσον η έννοια του χρόνου συνδέεται στενά με τις έννοιες της γέννησης και του θανάτου καθώς και με ουσιαστικές παραμέτρους κάθε κοινωνικής δραστηριότητες.
Στη δεύτερη αυτή συνάντησή θα συζητηθεί αρχικά το περίεργο γεγονός ότι οι σύγχρονες απόψεις περί χρόνου συμπίπτουν σε πολλές περιπτώσεις με τις φιλοσοφικές απόψεις πολιτισμών και θεολογιών. Με βάση αυτές τις συμπτώσεις, ο ομιλητής θα εξηγήσει το γιατί οι σύγχρονοι θετικοί επιστήμονες μελετούν αρχαία κείμενα.
Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά με απτά πειραματικά δεδομένα στο γεγονός της ψευδαίσθησης αυτού που ονομάζουμε χρόνο των ρολογιών και των ημερολογίων μας.
“Θα συζητήσουμε” τονίζει ο ομιλητής “το πώς ο κενός χώρος, για τον οποίο συζητήσαμε στην προηγούμενη συνάντησή μας, μετατρέπετε σε «πληροφορίες», οι οποίες μέσω του «ανθρώπινου βιοϋπολογιστή» δημιουργούν όχι μόνο την ψευδαίσθηση της υλικής πραγματικότητα, αλλά και του matrix των εννοιών του παρελθοντικού, παρόντος και μελλοντικού χρόνου,
Ομοίως δεν θα αγνοήσουμε τις έννοιες του «Προσωπικού» και «Κοινωνικού» χρόνου, της «Ανάμνησης» και της «Προαίσθησης» όπως πιθανότατα θα μπορούσε να τις δεχθεί η Θετική Επιστημονική σκέψη” θα επισημάνει μεταξύ άλλων ο ομιλητής.