«Θύλακα αριστείας» χαρακτηρίζει την Κρήτη η Κομισιόν, μετά την επίσημη ανακοίνωση της έκθεσης αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας για το 2019.
Η έκθεση παρουσιάζει τις επιδόσεις των χωρών και των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της καινοτομίας, με αναλυτικά στοιχεία βασικών δεικτών.
Αν και οι ελληνικές Περιφέρειες κατά κύριο λόγο ανήκουν στην κατηγορία των χωρών με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας, η Περιφέρεια Κρήτης ξεχωρίζει , καθώς είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που ανήκει στην ομάδα των ισχυρών της καινοτομίας στην Ευρώπη.
Η αξιολόγηση την κατατάσσει στη «95η» θέση της γενικής κατάταξης των 238 περιφερειών.
Αν και η έκθεση διαπιστώνει ότι οι καινοτόμες περιφέρειες χωροθετούνται κατά κανόνα στις πρωτοπόρες στην καινοτομία χώρες, εντούτοις η Κρήτη αποτελεί την εξαίρεση.
«Σε ορισμένες χώρες με μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία όπως για παράδειγμα: η Πράγα στην Τσεχία, η Κρήτη στην Ελλάδα και η Friuli-Venezia Giulia στην Ιταλία, εντοπίζονται περιφερειακοί «θύλακες αριστείας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων της έκθεσης φαίνεται ότι η Κρήτη παρουσιάζει πολύ καλές επιδόσεις στη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικά ιδρύματα με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί «η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη για την προώθηση της καινοτομίας σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού και τον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης, αποδίδει θετικά αποτελέσματα. Μια συνεργασία που εξελίσσεται στο πλαίσιο της περιφερειακής στρατηγικής για την έξυπνη εξειδίκευση και με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων».
Οι πίνακες που συνοδεύουν την έκθεση, παραθέτουν συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των συστημάτων καινοτομίας σε 238 ευρωπαϊκές Περιφέρειες.
Με βάση τη βαθμολογία τους, οι Περιφέρειες της ΕΕ κατανέμονται σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: τις πρωτοπόρες στην καινοτομία, τις Περιφέρειες με καλές επιδόσεις καινοτομίας, μέτριες επιδόσεις καινοτομίας και χαμηλές επιδόσεις καινοτομίας.