Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής γιόρτασε τρία χρόνια ζωής! Σύνθημά του είναι "Ο ουρανός δεν είναι το όριό μας".
Ο κ. Χαρμανδάρης και η τούρτα του Ινστιτούτου

Στενή συνεργασία αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης με το Πανεπιστήμιο του  Cambridge.

Το 2019 ξεκίνησε με πρωτοβουλία και οικονομική υποστήριξη της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο διάσημο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ (Cambridge University) της Αγγλίας το «The Gianna Angelopoulos Programme for Science Technology and Innovation» (GAPSTI – https://www.gianna.phy.cam.ac.uk).

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα διεθνώς μοναδικό οικοσύστημα εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικής δραστηριότητας που υποστηρίζει την παραγωγή νέων τεχνολογιών υψηλής επίδρασης στην κοινωνία μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ηγετικής έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο συντονισμός του γίνεται από τον Έλληνα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και  διευθυντή του εργαστηρίου Υπολογιστικής Δυναμικής, κ. Νίκο Νικηφοράκη.

Το πρόγραμμα έχει ήδη αποδώσει τους πρώτους καρπούς του, οι οποίοι περιγράφονται στην πρώτη ετήσια αναφορά του GAPSTI, η οποία πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα για το ευρύ κοινό και την επιστημονική κοινότητα και είναι διαθέσιμη στην παραπάνω ιστοσελίδα του προγράμματος.

Μεταξύ των δράσεων που έχουν τύχει υποστήριξης από την πρωτοβουλία αυτή της κ. Αγγελοπούλου, και συγκεκριμένα από τη δράση «Impact for Greece- Αντίκτυπο για τη Ελλάδα» είναι και η συνεργασία σε θέματα αστροφυσικής ανάμεσα σε ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και του Παν. Κρήτης με συναδέλφους τους στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστήμιου Κέιμπριτζ.

Το ερευνητικό θέμα που υποστηρίζεται έχει σκοπό την χρήση των παρατηρήσεων από το Αστεροσκοπείο Σκίνακα που γίνονται στα πλαίσια του προγράμματος «Πασιφάη» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τάσση με δεδομένα της διαστημικής αποστολής Γαία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) στην οποία η ομάδα του καθηγητή Gerry Gilmore στο Κέιμπριτζ έχει ηγετικό ρόλο.

Το GAPSTI ήδη χρηματοδοτεί έναν διδακτορικό φοιτητή Κέιμπριτζ που συνεργάζεται με τους ερευνητές στην Κρήτη, ενώ προβλέπονται επιστημονικές επισκέψεις ανάμεσα στο Κέιμπριτζ και το ΙΤΕ, καθώς και η οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα οποία αναμένεται ενταχθούν στα πλαίσια του προγράμματος.

Όπως ανέφερε στην «Π» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Παν. Κρήτης Βασίλης Χαρμανδάρης, «Η αναγνώριση από την ομάδα της κ. Αγγελοπούλου στο GAPSTI της ποιότητας της έρευνας που επιτελείται στο νεοσύστατο ινστιτούτο μας, μάς δίνει δύναμη και περισσό ενθουσιασμό να συνεχίσουμε το έργο μας.

Το ΙΤΕ και το Παν. Κρήτης έχουν μια εγνωσμένη παράδοση στην επιστημονική αριστεία καθώς και στη μεταφορά της παραγόμενης γνώσης τόσο σε εφαρμογές που κάνουν της ζωή μας καλύτερη αλλά και εκπαιδεύοντας τους φοιτητές και συμπολίτες σε θέματα τεχνολογίας.

Η υποστήριξη που λαμβάνουμε ήδη από την κ. Αγγελοπούλου μέσω του GAPSTI να αναπτύξουμε  τη συνεργασία μας με τους παγκοσμίου φήμης συναδέλφους μας στο Κέιμπριτζ, θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του Ινστιτούτου Αστροφυσικής. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια μακρόχρονη και αμοιβαία επωφελής σχέση η οποία θα αποδώσει ερευνητικά αποτελέσματα για τα οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι».

 

Γενέθλια για το Ινστιτούτο

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής γιόρτασε τρία χρόνια ζωής! Σύνθημά του είναι “Ο ουρανός δεν είναι το όριό μας”.
«Είμαστε ευγνώμονες προς όσους εργάστηκαν επί 20 και πλέον χρόνια για να γίνει το όραμα πραγματικότητα. Επίσης, ευχαριστούμε τους σημερινούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς που έσπευσαν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα και με σκληρή δουλειά και ενθουσιασμό γίνονται η παρακαταθήκη για το αύριο του Ινστιτούτου”, τονίζουν οι επιστήμονες του ΙΑ-ΙΤΕ.