Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μία ώρα, όμως τελικά ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας ξεναγήθηκε στα εργαστήρια του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας για περίπου τέσσερις ώρες!
Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος, τόσο από τον ίδιο όσο και από τους επιστήμονες, με τους οποίους συνομίλησε, αφού ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο τους και τα επιτεύγματα που το ΙΤΕ έχει να επιδείξει.
Ξεχώρισε ορισμένα πρόσωπα ως παραδείγματα που το brain drain μετατρέπεται σε brain gain, δηλαδή άτομα που ενώ είχαν επιλέξει να συνεχίσουν την πορεία τους στο εξωτερικό, τελικά επέστρεψαν στη χώρα μας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ερευνητή του Ινστιτούτου Πληροφορικής, κ. Χρήστο Κοζανίτη, ο οποίος έφυγε από τις ΗΠΑ για να έρθει πίσω στην Ελλάδα.
Επισκέφτηκε τρία συγκεκριμένα εργαστήρια στο κυρίως κτίριο του ΙΤΕ, έκανε σειρά ερωτήσεων και ζήτησε από τους επιστήμονες να του μιλήσουν για την έρευνά τους, ιδιαίτερα συνομίλησε με όσους ερευνητές έχουν στηριχθεί από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.
Ενημερώθηκε για τη γονιδιωματική, την ανάλυση DNA, του παρουσιάστηκε το σχέδιο του ΙΤΕ για το κέντρο εξατομικευμένης ιατρικής, για το οποίο έδειξε τρομερό ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για κάτι που αφορά άμεσα την κοινωνία. Οι επιστήμονες τού μίλησαν για το PET scan, που θέλουν να εγκαταστήσουν στο Ίδρυμα, και φάνηκε να προτίθεται να στηρίξει αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει το ΙΤΕ.
“Θα κάνουμε θαύματα”
«Μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι, πρωτοπόροι, μπορούμε να κάνουμε θαύματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «ορισμένες φορές αδικούμε τον εαυτό μας όταν και στο δημόσιο διάλογο ακούγεται ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί προηγμένες τεχνολογικά χώρες. Υπάρχουν κορυφαία ιδρύματα στη χώρα μας, τα οποία συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης και του κόσμου».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και παρά την αντίξοη οικονομική συγκυρία, επέλεξε να ενισχύσει την έρευνα και τους νέους επιστήμονες, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση αρχικά κατά 200 εκατομμύρια και διαμορφώνοντας ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο. Όπως είπε, για πρώτη φορά οι δαπάνες για την έρευνα έφθασαν το 1% του ΑΕΠ, θεσπίστηκε θέση αναπληρωτή υπουργού με αρμοδιότητα την έρευνα και την τεχνολογία, δημιουργήθηκε το ΕΛΙΔΕΚ και βρέθηκαν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Υπερταμείο Συμμετοχών για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, πρέπει να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους και τις υποδομές» και επισήμανε ότι «ο εθνικός στόχος για την επόμενη πενταετία είναι το brain gain, βήμα-βήμα μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα».
Αναφέρθηκε σε όσους υποστηρίζουν πως οι ανισότητες αποτελούν στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, ενώ ο ίδιος είπε ότι η διαφορετικότητα είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Όπως είπε, στοιχείο της ανθρώπινης εξέλιξης είναι να καταπολεμάμε τις ανισότητες και όχι να τις διατηρούμε, να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και να δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να παράξουν περισσότερο.
Σύμπραξη με Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει για μισή περίπου ώρα με τον καθηγητή Jean-Pierre Bourguignon, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη στο πλαίσιο των επισκέψεων σε εργαστήρια και δραστηριότητες ερευνητών που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ERC. Μίλησαν για κοινές δράσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνητρα για τους ερευνητές να επιστρέψουν στη χώρα μας.
Ο πρόεδρος του ERC έδειξε ικανοποιημένος από την επαφή του με τον κ. Τσίπρα, που αναμένεται ότι θα αποδώσει καρπούς στο μέλλον.
Χαμόγελα στο ΙΤΕ
«Ήταν μία επίσκεψη που η επιτυχία της ξεπέρασε τις προσδοκίες μας» είπε στην «Π» ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Για την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ERC είπε πως καταβάλλεται μία προσπάθεια να μην περικοπούν εν όψει Brexit, οι δαπάνες για την έρευνα, αντίθετα να αυξηθούν. Αν επιτευχθεί ο στόχος, τότε και η Κρήτη αναμένεται να λάβει επιπλέον χρηματοδοτήσεις. Ο κ. Ταβερναράκης ως μέλος του Συμβουλίου στηρίζει αυτή την προσπάθεια.
Σκληρή δήλωση Αυγενάκη
Προϊόν θράσους και σύγχυσης χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για “ανάσα στην έρευνα και κίνητρα στους νέους επιστήμονες να επιστρέψουν” ο γραμματέας Π.Ε. ΝΔ., βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.
«Ο κ. Τσίπρας είναι εχθρός της νεολαίας. Είναι ο νεότερος πρωθυπουργός με την πιο γερασμένη νοοτροπία. Όχι μόνο σε επιλογές προσώπων, αλλά κυρίως σε αντιλήψεις», αναφέρει και, μεταξύ άλλων, προσθέτει πως «Ποιος πρωθυπουργός θα δεχόταν να ψηφιστεί ο “αναχρονιστικός” νόμος Γαβρόγλου που υποβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα μεταπτυχιακά και την έρευνα;
Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της αναμονής. Οι νέοι και οι επιστήμονες δεν περιμένουν την μικροπολιτική της αυταπάτης και του ασύστολου ψεύδους να τους δώσει κίνητρα!».