Ο Φώτης Καφάτος αφήνει ένα κενό αλλά και ένα μεγάλο έργο, χάρη στο οποίο έχει φτάσει τόσο ψηλά η έρευνα στην Κρήτη, την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική
Έβαλε τον θεμέλιο λίθο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΙΤΕ, άφησε το αποτύπωμά του στην Κρήτη, την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική και σήμερα οι οικείοι του, οι συνοδοιπόροι του, οι μαθητές του, οι άνθρωποι που παράγουν έρευνα χάρη στο έργο του θα του πουν το τελευταίο “αντίο”.
Η κηδεία του καθηγητή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνιδρυτή του ΙΤΕ, Φώτη Καφάτου, θα τελεστεί σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Η σορός του θα βρίσκεται μισή ώρα νωρίτερα στον ναό, ενώ η ταφή θα γίνει στο νεκροταφείο της Φορτέτσας.
Σήμερα, τον αποχαιρετούν η σύζυγός του, Σάρρα, οι κόρες του, Ελένη και Μυρτώ, τα τέσσερα εγγόνια του. Η οικογένεια ζητά αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν για την ενίσχυση του Βραβείου Αριστείας Φώτη Καφάτου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αποφάσισε χθες, ως ελάχιστο φόρο τιμής για όσα ο Φώτης Καφάτος προσέφερε στον τόπο του, να δοθεί το όνομά του σε δρόμο του Ηρακλείου.
Δημοσία δαπάνη η κηδεία
Αποχαιρετιστήρια μηνύματα για τον Φώτη Καφάτο στέλνουν πολιτικοί και φορείς, ενώ ψηφίσματα για τον θάνατό του εξέδωσαν σύλλογοι και δημοτικά συμβούλια.
«Ο Φώτης Καφάτος, ένας από τους σημαντικότερους μοριακούς βιολόγους διεθνώς και ένας από τους θεμελιωτές του Πανεπιστημίου Κρήτης, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας μεγάλη κληρονομιά στους φοιτητές και τους συναδέλφους του. Συλλυπητήρια στους οικείους του», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας.
«Ο Φώτης Καφάτος ήταν ένας κορυφαίος επιστήμονας, σπουδαίος δάσκαλος και πάντα παθιασμένος με την Κρήτη! Μακάρι πολλοί νεότεροι να ακολουθήσουν τα βήματά του», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, αναφέρει στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων: «Με το πλούσιο ερευνητικό και ακαδημαϊκό του έργο έχει αφήσει μια ανεξίτηλη «σφραγίδα» στον χώρο του Δημόσιου Πανεπιστήμιου και μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές βιοεπιστημόνων και πανεπιστημιακών δασκάλων».
Τα θερμά συλλυπητήριά του για την απώλεια του Φώτη Καφάτου εκφράζει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Γαβρόγλου: «Άνθρωπος ανοιχτός στις ιδέες της Αριστεράς, πρωτοπόρος στην έρευνα για την καταπολέμηση επιδημιών και με προσφορά που αφήνει ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», αναφέρει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης, αναφέρει πως «ο Φώτης Καφάτος, ο επιστήμονας, ο δάσκαλος, ο δημιουργός έφυγε. Η ελληνική επιστημονική κοινότητα αποχαιρετά με θλίψη τον διακεκριμένο ερευνητή που τίμησε τη χώρα στον διεθνή επιστημονικό στίβο, τον εμπνευσμένο καθηγητή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον πρωτεργάτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον δημιουργό του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.
Το έργο του αφήνει ισχυρό επιστημονικό αποτύπωμα το οποίο θα θυμόμαστε και θα τιμούμε πάντα».
Το Υπουργείο Παιδείας εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ο ΑΝΥΠ, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, θα παραστεί στην κηδεία του εκπροσωπώντας το ΥΠΠΕΘ και τη ΓΓΕΤ.
Ως ελάχιστη έκφραση τιμής στην μνήμη του η κηδεία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη.
«Ο Φώτης Καφάτος υπήρξε ένας κορυφαίος επιστήμονας. Ένας από τους σημαντικότερους μοριακούς βιολόγους με τεράστιο ερευνητικό έργο, με διεθνές κύρος και παγκόσμια αναγνώριση», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.
«Παρά την καταξίωση, τις διακρίσεις και την αναγνώριση που κέρδισε διεθνώς, ποτέ του δεν ξέχασε τον τόπο του, συνεισφέροντας τα μέγιστα στη δημιουργία του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ).
Ο Φώτης Καφάτος έφυγε αφήνοντας πίσω του μεγάλη κληρονομιά το σπουδαίο έργο του στην παγκόσμια επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ., βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης.
To ΔΣ και το προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ, με ανακοίνωσή τους εκφράζουν την οδύνη τους για την απώλεια του Φώτη Καφάτου, ενός επιστήμονα με παγκόσμιες διακρίσεις και αναγνώριση και με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και την αναμόρφωση της βιολογικής έρευνας στην Ελλάδα.
«Ήταν ο βασικός εμπνευστής και ακούραστος εργάτης του οράματος να ιδρυθούν στην Κρήτη, και ειδικότερα στο Ηράκλειο, ινστιτούτα – κέντρα αριστείας, που το κατέστησαν πυρήνα ερευνητικής δραστηριότητας υψηλής ποιότητας και διεθνούς εμβέλειας.
Πρωταγωνίστησε επίσης και στην ανάπτυξη της θαλάσσιας έρευνας στην Κρήτη και την Ελλάδα, αφού έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην υιοθέτηση αυτής της ερευνητικής κατεύθυνσης στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και στην ίδρυση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (IΘΑΒΙΚ)», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ψήφισμα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, ενώ ο δήμαρχος κ. Βασίλης Λαμπρινός, θα εκφωνήσει σήμερα επικήδειο.
«Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, το έργο του όμως παραμένει ζωντανό, πολύτιμη παρακαταθήκη για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, κ. Κώστας Μαμουλάκης.
Ψήφισμα εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Σημειώνεται ότι ο Φώτης Καφάτος ήταν επί 30 χρόνια ενεργό μέλος της ΕΚΙΜ και θερμός υποστηρικτής των δραστηριοτήτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
Βραβείο αριστείας
Προς τιμήν του Φώτη Καφάτου και με πρόθεση να έχει το καταλληλότερο ονοματεπώνυμο (πρόσημο) η σημασία της έρευνας στις Βιοεπιστήμες, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων θεσμοθέτησε το 2016 το Βραβείο Αριστείας στη Βιολογία «Φώτης Καφάτος». Απονέμεται σε νέους/ες επιστήμονες για το ερευνητικό τους έργο τους, κυρίως εντός της Ελλάδας.
Επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος είναι αντί στεφάνου, χρήματα να δοθούν για την ενίσχυση του βραβείου.
Το βραβείο είναι υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Ο αριθμός λογαριασμού είναι ο εξής:
Τράπεζα Πειραιώς:
Αριθμ Λογ.: 6749 -113614- 229
IBAN: GR29 0171 7490 0067 4911 3614 229
Δικαιούχος: Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων.