Στον μαγικό κόσμο της επιστήμης θα ταξιδέψουν όσοι βρεθούν σήμερα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αλλά και στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, όπου οργανώνονται εκδηλώσεις στο πλαίσιο της «Βραδιάς Ερευνητή». Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή γιορτή για την έρευνα και πραγματοποιείται παράλληλα σε περισσότερες από 300 ευρωπαϊκές πόλεις σε 36 χώρες.
ΙΤΕ
Οι εκδηλώσεις γίνονται στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στα Βασιλικά Βουτών, στο Ηράκλειο, από τις 5 το απόγευμα ώς τις 11 τη νύχτα.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή της έρευνας στο ευρύ κοινό και η προσέλκυση νέων κυρίως ανθρώπων να δουν από κοντά ερευνητικά πειράματα και τεχνολογικά επιτεύγματα του ΙΤΕ . Η φετινή εκδήλωση θα περιλαμβάνει, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, τη διάθεση βιβλίων από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σε ειδική τιμή, με σκοπό όλα τα έσοδα να διατεθούν για τις πρώτες ανάγκες των πυρόπληκτων φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, από την πρόσφατη φωτιά που κατέστρεψε τις φοιτητικές εστίες.
Επίσης στη φετινή εκδήλωση θα φιλοξενηθούν το Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης για να παρουσιάσουν οι μαθητές τα δικά τους επιστημονικά επιτεύγματα στους επισκέπτες της βραδιάς, καθώς και κατασκευές μαθητών που έχουν βραβευθεί στον 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Κατασκευών Φυσικής που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης.
Παράλληλα, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθεί το διαδραστικό εργαστήριο “O GDPR και οι 40 κλέφτες”, το οποίο παρουσιάζει με απλό, κατανοητό και διασκεδαστικό τρόπο θέματα σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ψηφιακή εποχή, καθώς και η θεατρική παράσταση “Για έναν Οβολό…”, που αποτελεί ένα ταξίδι ανακάλυψης, ιστορίας, μύθου και συναισθημάτων, ειδικά σχεδιασμένο για να μυήσει παιδιά και εφήβους στα μυστικά της μοριακής έρευνας που συνδέεται με την πολιτισμική κληρονομιά.
Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Ross Daly και τη Μαρίτζια Κατσούνα στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ. Η φετινή “Βραδιά Ερευνητή” εντάσσεται στο πλαίσιο του “Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς” (ΕΕΠΚ), που στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Το σύνθημα του ΕΕΠΚ είναι: “Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον”.
ΕΛΚΕΘΕ
Οι πόρτες του Θαλασσόκοσμου, στην Πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών, θα είναι ανοιχτή σήμερα, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό.
Με αυτό τον τρόπο, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Βραδιάς Ερευνητή 2018, ώρες: 16:00-21:00 (17:00-20:00 στο Ενυδρείο Κρήτης).
Μέσω εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας, διαδραστικών παιχνιδιών, ειδικά προετοιμασμένων θεματικών περιπτέρων, δράσεων και παρουσιάσεων το κοινό θα μπορέσει να μάθει, να δει, και να κατανοήσει περισσότερα για
- τα εργαλεία και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στη θαλάσσια έρευνα
- τον υδάτινο κόσμο και την ποικολομορφία του
- τις φυσικές του ιδιότητες του νερού
- τη θαλάσσια ρύπανση, παράγοντες που την προκαλούν καθώς και μεθόδους για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Άρρηκτα συνδεδεμένες με τα παραπάνω θα δοθούν δύο ομιλίες κατάλληλες για ευρύ κοινό, εξηγώντας βασικές έννοιες, μυστικά αλλά και την σημασία των Υδατοκαλλιέργειών (στις 18:00) και της Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας (στις 19:00). (Ομιλίες: στις 18:00 «Υδατοκαλλιέργειες και διατροφή», δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, στις 19:00 «Θαλάσσια Έρευνα και Βιοποικιλότητα» δρ. Χρήστος Αρβανιτίδης).