Τα βαρυτικά κύματα τούς έδωσαν Νόμπελ Φυσικής

Η παρατήρηση των κυμάτων βαρύτητας ήταν εκείνη που έδωσε το Νόμπελ Φυσικής σε τρεις επιστήμονες.

Πρόκειται για τους Ράινερ Βάις, Μπάρυ Μπάρις και Κιπ Θορν που απέσπασαν το κορυφαίο βραβείο για την έρευνα και τη συνεισφορά τους στη βελτίωση του LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

Το βραβείο απονεμήθηκε κατά το ήμισυ στον Ράινερ Βάις και από κοινού στους Θορν και Μπάρις.

Αναφέρεται ότι τα βαρυτικά κύματα αποτελούν πρόβλεψη της Γενικής Θεωρίας Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, η βαρύτητα κάμπτει τον χωροχρόνο  και όσο πιο μεγάλη μάζα έχει ένα σώμα τόσο μεγαλύτερη είναι η βαρυτική επίδρασή του.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2017, o Διονύσης Π. Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του  Ευγενιδείου Πλανηταρίου κάνει τη δική του ανάλυση.

«Η ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων είναι μία από τις πλέον εντυπωσιακές προβλέψεις της Γενικής Σχετικότητας, που όμως έμεναν επί 100 χρόνια απαρατήρητα, μέχρις ότου στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, στα δύο εργαστήρια LIGO, που είχαν δημιουργηθεί για τον εντοπισμό βαρυτικών κυμάτων σήμανε συναγερμός» αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει:

«Τα δύο εργαστήρια, στη Λουϊζιάνα και στην Ουάσιγκτον, σε απόσταση 3.000 χλμ. μεταξύ τους, είχαν μερικές μόνον ημέρες από τότε που είχαν τεθεί σε λειτουργία μετά την αναβάθμισή τους σε νέα επίπεδα ακρίβειας και ευαισθησίας και με την πρώτη πέτυχαν διάνα! Εκείνη την ημέρα (στις 12:51 μ.μ. ώρα Ελλάδος) εντόπισαν τη σύγκρουση δύο “μαύρων τρυπών”, η μία με μάζα 36 ηλιακών μαζών και η άλλη με 29 ηλιακών μαζών σε απόσταση 1,3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη».

Υπενθυμίζεται ότι από το 1901 έως και σήμερα έχουν απονεμηθεί 111 Νόμπελ Φυσικής. Από αυτά μόλις 2 έχουν δοθεί σε γυναίκες, ενώ μόνο ένας επιστήμονας, ο Τζον Μπαρντίν, έχει πάρει το Νόμπελ Φυσικής δύο φορές. Ο νεότερος βραβευμένος στην ιστορία του θεσμού ήταν ο Λόρενς Μπραγκ, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής στα 25 του χρόνια.