Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνονται κυρίως για τις καθημερινές ειδήσεις οι νέοι

Ανατρεπτικά είναι τα στοιχεία για τα μέσα από τα οποία ενημερώνονται οι νέοι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών ηλικίας 10 έως 18 ετών, ενημερώνονται για τα νέα της καθημερινότητας μέσα από δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Το 26 % των παιδιών ενημερώνεται από τα διάφορα ενημερωτικά sites και μόλις το 16 % των νέων επιλέγουν τηλεόραση ή εφημερίδα για να ενημερωθεί.

Το 58% των παιδιών πιστεύει ότι μπορεί να ξεχωρίσει μια ψεύτικη είδηση στο διαδίκτυο, το 30% απαντά ότι την ξεχωρίζει μόνο όταν είναι πολύ εμφανής και ένα 12% δεν μπορεί να την ξεχωρίσει.

Ενδεικτική των στοιχείων είναι η ολοένα αυξανόμενη διείσδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητα κυρίως των νέων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν ολοένα και αυξανόμενο παρεμβατικό ρόλο στην καθημερινότητά μας κατά συνέπεια η αξιολόγηση των ειδήσεων που προβάλλουν αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία.

Δυστυχώς όμως, το 55 % των Ελλήνων, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρόμετρου, πιστεύουν ότι σε καθημερινή βάση έρχονται αντιμέτωποι με είδηση ή πληροφορία που είτε τους παραπλανά είτε είναι εντελώς ψευδής. Είναι επίσης ενδεικτικό πως το 74 % των Ελλήνων θεωρούν πως μέσα στη διάρκεια μίας εβδομάδας έχουν διαβάσει ή μάθει τουλάχιστον μία ψευδή είδηση, την οποία δεν μπόρεσαν να διακρίνουν ως τέτοια.

Ως μοναδικός τρόπος για τους περιορισμούς των ψευδών ειδήσεων, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης στα παιδιά και τους νέους.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συμμετέχει στην ενημερωτική καμπάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παιδεία στα μέσα μέσω των κοινωνικών δικτύων, με ενημερώσεις σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς  και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό. Παράλληλα, σε συνεργασία με μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου δημιουργήθηκε ένα ενημερωτικό βίντεο από νέους για νέους. Μαθητές εξηγούν τι είναι οι ψευδείς ειδήσεις και πώς μπορούμε εύκολα να τις ξεχωρίζουμε.