Ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, ενημερώθηκε για το λογισμικό εικονική́ς πραγματικότητας του ΙΤΕ στη ΔΕΘ για την εκπαίδευση χειρουργών

Τα επιτεύγματα της εταιρείας spin-off, τεχνοβλαστού του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, ovidVR, είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας.

Πρόκειται για μία καινοτόμα εταιρεία λογισμικού που δραστηριοιποιείται στον χώρο της ιατρικής εκπαίδευσης, δημιουργώντας και διαθέτοντας εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας (VR) για την άρτια εκπαίδευση χειρουργών, ανταποκρινόμενη σε όλες τις ειδικότητες.
Κατά τη συνάντηση που είχαν οι άνθρωποι της εταιρείας με τον κ. Τσίπρα, τού παρουσίασαν δυνατότητες της τεχνολογίας ovidVR και συζήτησαν μαζί του για τη μοναδικότητα και τη σημαντικότητα αυτής για τον χώρο της χειρουργικής κατάρτισης τόσο για τα ελληνικά όσο και τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια ιατρικά ιδρύματα.

«Ο διάχυτος ενθουσιασμός μας τίμησε και έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε τα βήματα για την υιοθέτηση της υψηλά προηγμένης τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας της OvidVR από τα ιατρικά κέντρα κατάρτισης ως εκπαιδευτικό υλικό για χειρουργούς και επαγγελματίες του ιατρικού τομέα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο καθηγητής, κ. Πάνος Τραχανιάς, του ΙΤΕ με τον πρωθυπουργό στο περίπτερο της εταιρείας OvidVR

Ο καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, ερευνητής του ΙΤΕ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Πάνος Τραχανιάς, αναφέρει στην «Π» πως η εταιρεία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016. «Έχουμε κινηθεί επιθετικά στην κατεύθυνση των προϊόντων, είναι κάτι που λείπει από τον τόπο μας και είναι 100% εξωστρεφές». Στόχος είναι η αγορά σε Ευρώπη και Αμερική, όπου ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες, νοσοκομεία και πανεπιστήμια.

Στην Ελλάδα υπάρχει μία πολύ καλή αποδοχή των προϊόντων της εταιρείας αλλά η διεθνής αγορά είναι αυτή, στην οποία απευθύνεται κυρίως.
Για την επαφή με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τραχανιάς είπε πως «του εξηγήσαμε τα πρωτοποριακά προϊόντα που παράγουμε, έδειξε να ενθουσιάζεται και κατανόησε ο, τι κάνουμε».

Οι παρευρισκόμενοι στη ΔΕΘ είχαν την ευκαιρία μίας μοναδικής εμπειρίας σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με τα Ovid-TKA και Ovid-THA. Οι δύο VR εκδόσεις πλήρους αρθροπλαστικής γονάτου και ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, αντίστοιχα, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν τα απόλυτα, ολοκληρωμένα εργαλεία χειρουργικής κατάρτισης βασισμένα σε υπερρεαλιστική προσομοίωση του χειρουργείου και των σχετικών επεμβάσεων.

Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση με τα προϊόντα της ovidVR επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους χειρουργούς και επαγγελματίες του ιατρικού χώρου να εξασκούνται στην εκτέλεση επεμβάσεων, σε ένα ασφαλές για τους ασθενείς περιβάλλον, όσο συχνά επιλέξουν, ώστε να προετοιμαστούν άρτια στις σύνθετες κλινικές διαδικασίες των σύγχρονων επεμβάσεων.

Η εταιρεία δημιουργεί λογισμικό εικονικής πραγματικότητας για την εκπαίδευση χειρουργών. Σήμερα, απασχολεί 15 συνεργάτες σε Ελλάδα και Αμερική και εκπονεί με επιτυχία ένα φιλόδοξο και επιθετικό πλάνο για την εισαγωγή της VR εκπαιδευτικής τεχνολογίας της στην καθημερινότητα των χειρουργών.