Πώς συνδυάζεται η έρευνα για τον υποθαλάσσιο θόρυβο με την Εθνική Λυρική Σκηνή;
Η απάντηση θα δοθεί αύριο στο Ενυδρείο Κρήτης από τον λυρικό τενόρο και επιστήμονα του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., κ. Άρη Προσπαθόπουλο, ο οποίος θα πλαισιώσει μουσική τη «Βραδιά Ερευνητή».
«Το να ασχοληθεί κανείς σε βαθύ επίπεδο, σοβαρό, όχι ερασιτεχνικό αλλά επαγγελματικό με την επιστήμη και τη μουσική έχει πάρα πολύ κόστος, απαιτεί πάρα πολύ ενέργεια και… το πληρώνεις, είναι δύσκολο», ομολογεί ο ίδιος στην «Π».
Διαπιστώνει ότι πολλοί συνάδελφοί του επιστήμονες ασχολούνται ερασιτεχνικά με την τέχνη και θεωρεί πως «η προσωπικότητά μας έχει πολλούς τομείς, η τέχνη καλύπτει κάτι η επιστήμη κάτι άλλο».
Ο κ. Προσπαθόπουλος είναι ερευνητής του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. στην Ανάβυσσο και έχει δύο φορές στο παρελθόν «ντύσει» μουσικά αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα. Αύριο, είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στις Γούρνες για να καλωσορίσει τον κόσμο που θα επισκεφτεί το Ενυδρείο για τη «Βραδιά Ερευνητή».
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώνονται στις 9 το βράδυ. Το μουσικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα αρχίσει με τον κ. Προσπαθόπουλο με τη συνοδεία του πιανίστα κ. Νίκου Κοκκίνη, καθηγητή πιάνου στο ωδείο του Δήμου Ηρακλείου.
Οι μελωδίες τους θα ταξιδέψουν τον κόσμο στον μαγικό κόσμο της μουσικής, ερμηνεύοντας τραγούδια-σταθμούς από το ελληνικό ρεπερτόριο, το αγγλόφωνο μιούζικαλ, την καντσονέτα και την όπερα.
Στη συνέχεια η κ. Κέλλυ Θωμά, λύρα και οι συνεργάτες της, Άρης Κορνελάκης λύρα, σάζι, λάφτα και Ελεάννα Παπανικολοπούλου κρουστά, θα παρουσιάσουν συνθέσεις επηρεασμένες από διάφορες μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και εμπνευσμένες από τον μαγικό θαλάσσιο κόσμο.
Από το Μετσόβιο στη Λυρική
Ο κ. Προσπαθόπουλος είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και απέκτησε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ίδιου Ιδρύματος. Είναι ειδικός λειτουργικός επιστήμονας β΄ βαθμίδας στο ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. ενώ ειδικεύεται στον υποθαλάσσιο θόρυβο που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. «Γίνεται προσπάθεια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να δούμε πώς επιδρά ο θόρυβος αυτός στα θαλάσσια θηλαστικά και τη θαλάσσια ζωή, γενικότερα», εξηγεί ο ίδιος στην «Π».
Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο είχε βρεθεί στο ΙΤΕ, όπου είχε γίνει ειδική συνάντηση εργασίας της Τεχνικής Επιτροπής Υποθαλάσσιου Θορύβου, η οποία εκτελεί χρέη συμβούλου της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης σε θέματα υποθαλάσσιου θορύβου σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο της Ε.Ε. για τη Θαλάσσια Στρατηγική.
Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του Προγράμματος Παρακολούθησης της ανωτέρω Οδηγίας για την Ελλάδα σχετικά με τον υποθαλάσσιο θόρυβο είναι το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το οποίο έχει συνάψει σύμβαση πλαίσιο συνεργασίας για το σκοπό αυτό με το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ι.Τ.Ε. (ομάδα Κυματικής Διάδοσης).
Οι δύο φορείς συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια σε θέματα που αφορούν στον υποθαλάσσιο θόρυβο, συμμετέχοντας σε σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα, που αφορούν στη μοντελοποίηση, καταγραφή και ανάλυση του υποθαλάσσιου θορύβου. Ο κ. Προσπαθόπουλος είχε λάβει μέρος στη συνάντηση ως εκπρόσωπος της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Τεχνική Επιτροπή Υποθαλάσσιου θορύβου.
Παράλληλα, όμως, σπούδασε πιάνο και φωνητική, μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με την ΚΟΑ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τη Μικρή Όπερα του Κόσμου, με αρχιμουσικούς, υπήρξε μέλος της Χορωδίας του Φεστιβάλ Αθηνών, της χορωδίας Fons Musicalis και του φωνητικού συνόλου Πολυφωνία [PolyPhonia].
Με το τελευταίο συμμετείχε σε ηχογραφήσεις έργων του Έλληνα συνθέτη της Αναγέννησης, Φραγκίσκου Λεονταρίτη, και σε συναυλίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην ΕΛΣ ερμήνευσε ρόλους, μεταξύ άλλων, στις όπερες Ο μαγικός αυλός , Η Αριάδνη στη Νάξο , Η πονηρή αλεπουδίτσα.
Παλαιότερα, είχε εμφανιστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, με μουσικό σύνολο αναγεννησιακής μουσικής, όπου είχαν ερμηνεύσει Φραγκίσκο Λεονταρίτη.