Το Γεωπάρκο UNESCO του Ψηλορείτη

Παράδειγμα σε θέματα ανθεκτικότητας σε φυσικές καταστροφές αλλά και την κλιματική αλλαγή αποτελεί η Κρήτη χάρη στη δράση του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Η πρώτη συνάντηση τοπικών υποστηρικτών και συνεργατών του έργου HORIZON 2020 που υλοποιεί το ΜΦΙΚ, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Γεωπάρκου UNESCO του Ψηλορείτη στα Ανώγεια, την περασμένη Τετάρτη.

Στη συνάντηση εκτός από το προσωπικό του Μουσείου συμμετείχαν εκπρόσωποι των δήμων Ανωγείων, Αμαρίου και Μαλεβιζίου, του ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων και της ΚΟΙΝΣΕΠ Νιδέα.

Η πρώτη συνάντηση τοπικών υποστηρικτών και συνεργατών του έργου HORIZON 2020 που υλοποιεί το ΜΦΙΚ, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Γεωπάρκου UNESCO του Ψηλορείτη στα Ανώγεια
Η πρώτη συνάντηση τοπικών υποστηρικτών και συνεργατών του έργου HORIZON 2020 που υλοποιεί το ΜΦΙΚ, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Γεωπάρκου UNESCO του Ψηλορείτη στα Ανώγεια

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι βασικοί στόχοι του έργου, τα επιμέρους πακέτα εργασιών, καθώς και οι ορθές πρακτικές και οι καινοτόμες δράσεις που αναγνωρίστηκαν στην περιοχή του Ψηλορείτη και έχουν συμβάλει στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και την ανάδειξη του πολιτισμού της. Η αναλυτική συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε και κατέγραψε πολλά ακόμα παραδείγματα, περιπτώσεις και καινοτόμες δράσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου.

Στη συνάντηση ανακοινώθηκε η διοργάνωση των εγκαινίων λειτουργίας του τοπικού Κέντρου Κληρονομιάς Υπαίθρου του RURITAGE, στις 13 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της έκθεσης του ΜΦΙΚ στο Ηράκλειο.

Ο γεωλόγος, δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, αναφέρει στην «Π» πως στο έργο συμμετέχουν ακόμα 34 εταίροι. Στόχος του είναι να ανακαλύψει πρακτικές, μεθοδολογίες και εργαλεία που θα προωθήσουν στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και βασίζονται στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Σε δεύτερο επίπεδο, θα αναπτυχθούν διαδικτυακά εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από περιοχές  της υπαίθρου για να αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο.

Ως περιοχές επίδειξης έχουν επιλεγεί 14 σημεία από την Ευρώπη και δύο εκτός, μεταξύ αυτών είναι το ΜΦΙΚ με το Γεωπάρκο, στο κομμάτι της ανθεκτικότητας των κοινωνιών, όσον αφορά στις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή. Η Λέσβος αποτελεί περιοχή επίδειξης στο κομμάτι των προσφύγων.

Οι θεματικές περιοχές είναι η ανθεκτικότητα των κοινωνιών, ο προσκυνηματικός τουρισμός, τα τοπικά προϊόντα και η παραγωγή, η μετανάστευση, η διαχείριση του τοπίου, τα φεστιβάλ και ο πολιτισμός. Η κάθε περιοχή επίδειξης επικεντρώνεται σε ένα θέμα, όμως μπορεί να αναδείξει και άλλα. Η Κρήτη παρουσιάζει, επίσης, τα φεστιβάλ της και τα παραδοσιακά προϊόντα.

Ο κ. Φασουλάς αναφέρει πως, σε τοπικό επίπεδο, έχουν γίνει πολλές δράσεις όσον αφορά στην ενημέρωση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση του κόσμου στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.

Για το Κέντρο Κληρονομιάς Υπαίθρου, εξηγεί πως θα είναι το σημείο, όπου θα συγκεντρώνεται η γνώση από την εφαρμογή του προγράμματος και θα διαχέεται στους πολίτες, τους συνεργάτες και τους τοπικούς υποστηρικτές του.

Σημειώνεται πως η επόμενη συνάντηση των εταίρων του έργου θα γίνει στην Κρήτη στο τέλος Μαΐου.