Hμερίδα με θέμα «Οι Προκλήσεις στην Αξιοποίηση της Έρευνας - Η Περίπτωση των Εταιρειών Τεχνοβλαστών»
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης

Στόχος για το 2023 είναι να ιδρυθούν περίπου 94 τεχνοβλαστοί, ήτοι αύξηση λίγο μεγαλύτερη του 80%, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα με θέμα «Οι Προκλήσεις στην Αξιοποίηση της Έρευνας – Η Περίπτωση των Εταιρειών Τεχνοβλαστών» που πραγματοποιήθηκε την, Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Όπως υπενθυμίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, οι τεχνοβλαστοί στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 101 και προέρχονταν από 13 Πανεπιστήμια και 7 δημόσια ερευνητικά κέντρα. Μετά την ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου, τον Νοέμβριο του 2021, σημειώθηκε αύξηση κατά 15,8% στους τεχνοβλαστούς, καθώς το 2022 ιδρύθηκαν 16 νέοι (12 από ΑΕΙ και 4 από δημόσια ΕΚ).

Επιπλέον, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Πανεπιστημίων και των δημόσιων ερευνητικών κέντρων, υπάρχει η πρόθεση να ιδρυθούν επιπλέον περίπου 94 ακόμη τεχνοβλαστοί κατά το 2023, ήτοι αύξηση λίγο μεγαλύτερη του 80%.

Την ημερίδα διοργάνωσαν από κοινού ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος με τους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς και είχε σκοπό την ενημέρωση πανεπιστημίων, ερευνητικών φορέων και ερευνητών για το νέο καθεστώς για την έρευνα στα πανεπιστήμια και τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς (spin-offs), σύμφωνα με τον Νόμο 4864/2021.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αναδείχθηκαν κρίσιμα ζητήματα αναφορικά με την ανάγκη συντονισμού και ανάπτυξης συνεργειών, την προστασία των αποτελεσμάτων της έρευνας με δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, ενώ παρουσιάστηκαν επιτυχημένα μοντέλα γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας και δημιουργίας τεχνοβλαστών με το νέο νομοθετικό καθεστώς.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς έχει ρυθμίσει θέματα, τα οποία μέχρι σήμερα είτε ρυθμίζονταν διάσπαρτα και ελλιπώς σε διάφορα νομοθετήματα, είτε δεν ρυθμίζονταν καθόλου. Αυτό αποτελούσε εμπόδιο για την ανάπτυξη, την αξιοποίηση και την διάχυση της έρευνας.

Ο νέος νόμος επιχειρεί να συνδέσει την έρευνα με την πράξη, δίνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα δημιουργίας εταιρειών-τεχνοβλαστών που ιδρύονται από περισσότερους ερευνητικούς οργανισμούς, όταν η έρευνα έχει διεξαχθεί από κοινού. Επιπλέον, ρυθμίζει σε ένα ενιαίο πλαίσιο την ίδρυση Τεχνοβλαστών, τόσο με τη συμμετοχή ερευνητικών οργανισμών, όσο και τρίτων επενδυτών, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο αναδεικνύει το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων ερευνητών, επιτρέποντας στους ερευνητικούς οργανισμούς να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Πρωτοβουλία με το βλέμμα στο μέλλον

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ρυθμίσαμε με αναλυτικό και συνεκτικό τρόπο τον θεσμό της εταιρείας-τεχνοβλαστού των ερευνητικών οργανισμών. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει θέσει πλέον τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ένας αποτελεσματικός θεσμός, στον οποίο έχουν ληφθεί υπόψη και έχουν σταθμιστεί όλα τα κρίσιμα ζητήματα» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας και προσέθεσε:

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με το βλέμμα στο μέλλον που δίνει ώθηση να ενσωματωθεί στην πραγματική οικονομία η έρευνα και η επιστημονική γνώση που αναπτύσσεται στα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας, με αμοιβαία οφέλη για όλους. Ο νέος νόμος διευκολύνει τους ερευνητές να προχωρήσουν στη μεταφορά της τεχνολογίας, δημιουργώντας καινοτόμες επιχειρήσεις προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, σημείωσε πως «έχουν πλέον δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις σύνδεσης της πανεπιστημιακής έρευνας με την πράξη μέσω της σύστασης Εταιρειών Τεχνοβλαστών» και επισήμανε: «Μόνον έτσι μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτό που γίνεται παγκοσμίως, σε μια περίοδο έντονης καινοτομίας και αναδυόμενων τεχνολογιών.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό τα αποτελέσματα της έρευνας να επιστρέφουν στην κοινωνία, στον Έλληνα πολίτη που αρχικά χρηματοδότησε την έρευνα». Στην ημερίδα παρευρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων Χρήστος Ταραντίλης και ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Βασίλης Διγαλάκης.