“Η βράβευση του ΙΤΕ τιμά πρωτίστως την ίδια την πόλη μας, που έχει το μεγάλο προνόμιο να διαθέτει στους κόλπους της ένα ερευνητικό Ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας”
Αυτό επεσήμανε ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός κατά την απονομή του Βραβείου “Ηθικής Τάξεως” που ο Δήμος έχει θεσπίσει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αποτελεί “μοναδικό παράδειγμα των πραγματικών δυνατοτήτων μας”.
Χθες σε μια λιτή τελετή ο κ. Λαμπρινός τόνισε ότι ‘’η ομόθυμη αποδοχή των επιλογών αυτών από σύσσωμη την κοινωνία του Ηρακλείου, και γενικότερα της Κρήτης, προσέδωσε κύρος στο βραβείο, και δημιούργησε την υποχρέωση να συνεχιστεί ο θεσμός αυτός στο ίδιο υψηλό επίπεδο”.
Ο δήμαρχος στη σύντομη ομιλία του υπογράμμισε ότι η βράβευση δικαιώνει τις προσδοκίες όλων για δημόσια αναγνώριση της αριστείας, της προσφοράς, και της αξιοσύνης ενώ αναφέρθηκε στο χρονικό περίγραμμα έπειτα από τα επώδυνα χρόνια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών οπότε ιδρύθηκε και μεγαλούργησε το πανεπιστήμιο και το ΙΤΕ.
“Από τότε, εδώ και δεκαετίες, – ανάφερε – το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ως χώρος διαρκούς δημιουργικότητας και καινοτομίας, συμβάλλει καθοριστικά σε ζητήματα αναρίθμητων τομέων αιχμής της κοινωνίας, προετοιμάζει μεθοδικά και με ανοιχτούς ορίζοντες μια ουσιαστική ανάπτυξη για τον τόπο μας.
Συνάμα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας, απευθύνεται, με ενάργεια και ευνοϊκές προοπτικές, στους νέους επιστήμονες. (Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα δύσκολα χρόνια, που η Ελλάδα έχασε μεγάλο τμήμα των ικανότερων νέων πτυχιούχων της, φορείς σταθερότητας όπως το ΙΤΕ αποτελούν διαρκή φάρο ελπίδας). Αλλά και o ίδιος ο Δήμος Ηρακλείου έχει πολλαπλώς ωφεληθεί από τις τεχνολογικές εφαρμογές και τις ποικίλες σύγχρονες δράσεις του ΙΤΕ”.
Ακόμα ο δήμαρχος έκανε αναφορά στη συλλογική επιστημονική προσπάθεια, που υπερέβη τα μεγάλα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας, των ατελέσφορων πρακτικών και αγκυλώσεων στη δημόσια διοίκηση της χώρας μας, παρουσιάζοντας εδώ και δεκαετίες ένα σύνολο ερευνών, δράσεων και υψηλών επιτευγμάτων, των οποίων τελικός αποδέκτης ήταν η κοινωνία. ‘’Συνέβαλε -κατέληξε-έτσι πολλαπλώς στην ανάτασή της, στην ηθική της συγκρότηση, στη συμμετοχή της στο μελλοντικό οικουμενικό περιβάλλον, στην αντιμετώπιση των πολλαπλών ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης στην, αναμφίβολα, δύσκολη εποχή μας”.
Στην συνέχεια μιλώντας εκ μέρους του Ιδρύματος ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννης Πυργιωτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις μοναδικής εμβέλειας επιστημονικές επιδόσεις, καθώς και στη σπουδαία κοινωνική και οικονομική προσφορά στη χώρα μας, με το σύνολο των δράσεών του.
Στοιχεία που το καθιστούν ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα σε οικουμενικό επίπεδο. Σύμφωνα με πρόσφατη αποτίμηση από το «Ranking Web of Research Centers», σε σύνολο 7.953 ερευνητικών κέντρων παγκοσμίως, το ΙΤΕ κατατάσσεται πρώτο (1o) στην Ελλάδα, 55ο στην Ευρώπη και 142ο στη διεθνή κατάταξη – για τα ερευνητικά του επιτεύγματα και τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση, καθώς και για την παρουσία του στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα και την διάχυση του επιστημονικού του έργου.
Το βραβείο από τον κ. Λαμπρινό παρέλαβε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος κ.Νεκτάριος Ταβερναράκης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: “Eίμαστε περήφανοι όλοι οι άνθρωποι του ΙΤΕ γιατί αναγνωρίζεται το έργο τόσο των επιστημόνων όσο και συνολικά του προσωπικού. Όχι μόνο σήμερα αλλά και διαχρονικά είναι σημαντικό ότι το ίδρυμα επιτυγχάνει τους στόχους του”.