Η νανοτεχνολογία ήρθε για να μείνει στη ζωή μας. Τι γίνεται, όμως, με τα νανοσωματίδια; Πόσο βοηθούν και πόσο βλάπτουν, τελικά, την υγεία και το περιβάλλον;
Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και η Ελληνική Εταιρεία Νανοτεχνολογίας στις Επιστήμες Υγείας συνδιοργανώνουν την πρώτη κοινή επιστημονική ημερίδα με θέμα «Εφαρμοσμένη Νανοτεχνολογία στις Επιστήμες Υγείας και του Περιβάλλοντος, Ασφάλεια, ποιότητα και αποτελεσματικότητα – Κανονιστικό πλαίσιο».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 30 Ιουνίου και ώρα 9.00 το πρωί στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Ο διευθυντής ερευνών του ΙΗΔΛ – ΙΤΕ, Δρ. Μανώλης Στρατάκης, εξηγεί στην «Π» πως τα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες συνεργάζονται με τους επιστήμονες προκειμένου να προλάβουν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από την αλόγιστη χρήση των νανοϋλικών.
Στη διάρκεια της ημερίδας, αναγνωρισμένοι επιστήμονες της χώρας μας θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις και εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας στον τομέα των Επιστημών Υγείας και του Περιβάλλοντος.
Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν ζητήματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας νανοϋλικών, την όποια πιθανή τοξικότητα νανοϋλικών και νανοσυσκευών, τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στη βιομηχανία, τη λειτουργικότητα των νανοϋλικών καθώς και καταναλωτικά προϊόντα βασισμένα στη νανοτεχνολογία.
Θα οργανωθούν τρία σεμινάρια (workshops), στο πλαίσιο των οποίων θα παρουσιασθεί εκπαιδευτικό υλικό σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές σε θέματα που αφορούν εξειδικευμένα θέματα νανοτεχνολογίας.
Ο Δρ. Μανώλης Στρατάκης εξηγεί πως η νανοτεχνολογία έχει αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια όπως και τα προϊόντα που βασίζονται σε αυτή την επιστήμη, όπως φάρμακα, καλλυντικά, προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία.
Το ζητούμενο, λοιπόν, τώρα είναι να αναπτυχθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα ορίζει το επιτρεπτό όριο συγκέντρωσης των νανοσωματιδίων, προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ή το περιβάλλον.
Ο διευθυντής ερευνών του ΙΗΔΛ- ΙΤΕ αναφέρει πως τα νανοϋλικά έχουν, φυσικά, θετικές επιπτώσεις, όπως στη φαρμακοβιομηχανία, όπου δρουν περισσότερο αποτελεσματικά από τα άλλα φάρμακα. Ωστόσο, είναι σκόπιμο να διαπιστωθούν και οι αρνητικές επιπτώσεις, οι παρενέργειες, όπου υπάρχουν.
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
8.15-9.00 Προσέλευση -Εγγραφές
9.00-9.30 Καλωσόρισμα-Χαιρετισμοί Προέδρων
καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος ΙΤΕ και καθ. Στάθης Ευσταθόπουλος, Πρόεδρος ΕΛΕΝΕΠΥ
9.30-13.00 «Νανοτεχνολογία και Υγεία»
Προεδρείο: Καθ. Κ. Δεμέτζος, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών
9.30-10.00 «Μοριακή απεικόνιση: Ο ρόλος των νανοσωματιδίων» Καθ. Ε. Ευσταθόπουλος, ΕΚΠΑ
10.00-10.30 «Πολυμερικά νανοσυστήματα για τη μεταφορά νουκλεϊκών οξέων» Δρ. Στέργιος Πίσπας, Διευθυντής Ερευνών, ΕΙΕ
10.30-11.00 Ερωτήσεις και Συζήτηση
11.00-13.00 Διαδραστικό Σεμινάριο (workshop) K. Δεμέτζος: «Λιποσωμιακά αντικαρκινικά φάρμακα στην αγορά, Caelyx, Myocet. Περιπτωσιολογική μελέτη (case study)»
13.00-13.30 Ελαφρύ γεύμα
13.30-15.30 «Νανοτεχνολογία και Περιβάλλον»
Προεδρείο: Δρ. Μ. Στρατάκης, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, ΙΤΕ
13.30-14.00 «Νανοκατάλυση για την αποκατάσταση του νερού» Καθ. Μαρία Βαμβακάκη, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Παν/μίου Κρήτης και Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, ΙΤΕ
14.00-14.30 «Νανοσωματίδια στον αέρα που αναπνέουμε» Καθ. Σπύρος Πανδής: Τμήμα Χημικών Μηχανικών Παν/μιου Πατρών και Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής, ΙΤΕ
14.30-15.00 «Μικροπλαστικά και νανοπλαστικά στο θαλάσσιο περιβάλλον – Μπορούμε να ελπίζουμε για καθαρή θάλασσα;» Καθ. Νίκος Καλογεράκης: Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης
15.00-15.30 Ερωτήσεις και Συζήτηση
15.30-16.00 Διάλειμμα –Καφές
16.00-17.30 «Νανοτεχνολογία και Ασφάλεια»
Προεδρείο: Δρ. Πηνελόπη Μπουζιώτη, Ερευνήτρια, Εργαστήριο Ραδιοχημικών Μελετών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
16.00-16.30 «Μοντελοποίηση Έκθεσης σε Νανοσωματίδια ως Εργαλείο Νανοασφάλειας» Δρ. Πάνος Νεοφύτου, ΙΠΡΕΤΕΑ, ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος:
16.30-17.00 «Νανοασφάλεια – Ανασκόπηση δράσεων σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο» Δρ. Έφη Μαρκουλάκη, ΙΠΡΕΤΕΑ, ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
17.00-17.30 Ερωτήσεις και Συζήτηση
17.30-18.00 Κλείσιμο Συνεδρίου Προεδρείο: Κ. Δεμέτζος, Μ. Στρατάκης, Π. Μπουζιώτη.
18.00-19.00 Συζήτηση για την οργάνωση διεθνούς συνεδρίου το 2020 στην Νανοϊατρική και Νανοεπιστήμες.
Εισηγητές: Ε. Ευσταθόπουλος, Κ. Δεμέτζος, Π. Μπουζιώτη, Μ. Στρατάκης
Χορηγός: Doctor’s Formulas.