Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Λιθουανίας στην Ελλάδα, κ. Rolandas Kačinskas. Τον πρέσβη υποδέχτηκαν στο ΙΤΕ ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο αντιπρόεδρος καθ. Δημήτρης Πλεξουσάκης και τα μέλη του ΔΣ καθ. Σπύρος Αναστασιάδης και καθ. Γιάννης Ταλιανίδης, οι οποίοι του παρουσίασαν εκτενώς τις δραστηριότητες και το έργο του Ιδρύματος.
Ο πρέσβης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της έρευνας που διεξάγεται στο Ίδρυμα και επεσήμανε την πρόθεση για ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών μεταξύ του ΙΤΕ και αντίστοιχων ερευνητικών ιδρυμάτων στη Λιθουανία.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για διεύρυνση της συνεργασίας στο πεδίο της καινοτόμου νεοφυούς επιχειρηματικότητας με φορείς και εταιρείες, από την οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ώριμα ερευνητικά αποτελέσματα.
Ακολούθησε περιήγηση στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, όπου ο πρέσβης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται για τη συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και για τα καινοτόμα φωτοκαταλυτικά υλικά που έχει αναπτύξει η ομάδα Διάφανων Αγώγιμων Οξειδίων, τα οποία συμβάλλουν στην αποδόμηση των ρύπων των εσωτερικών χώρων κτηρίων, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που κατοικούν ή εργάζονται σε αυτά.
Στη συνέχεια ο πρέσβης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, όπου έγινε επίδειξη των πρωτοπόρων διαδραστικών συστημάτων που αναπτύσσονται με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη βελτίωση της ενημέρωσης των τουριστών και την προώθηση των προϊόντων του τόπου μας.
Ο πρέσβης ξεναγήθηκε επίσης στο εργαστήριο αρχαίου DNA του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, όπου κατά τη συνομιλία του με τους ερευνητές, εξήρε τον σπουδαίο ρόλο του εργαστηρίου στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, την υποστήριξη της αρχαιολογικής έρευνας και την ανάπτυξη διεπιστημονικών ερευνητικών συνεργασιών ανάμεσα στις ανθρωπιστικές και τις θετικές επιστήμες.