Στο “Αιγαίο” για τον “Ποσειδώνα”
Σημαντικές οι μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ αναφορικά με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής

Στο λιμάνι του Ηρακλείου βρέθηκε χθες το μεγαλύτερο ωκεανογραφικό σκάφος που διαθέτει η Ελλάδα, «Αιγαίο». Το ταξίδι του σκάφους εντάχθηκε στην περιοδική διαδρομή του προς την Κρήτη, με στόχο τις εργασίες συντήρησης των δύο πλωτήρων που βρίσκονται στον κόλπο Ηρακλείου και στο Κρητικό Πέλαγος, οι οποίοι και δίνουν σημαντικά δεδομένα στο σύστημα «Ποσειδών».

Υπενθυμίζεται ότι ο συνδυασμός των δύο πλωτών σταθμών επιτρέπει τη μελέτη της σημαντικής αλληλεπίδρασης της ανοιχτής θάλασσας με την παράκτια ζώνη.

το μεγαλύτερο ωκεανογραφικό σκάφος που διαθέτει η Ελλάδα, «Αιγαίο»
Σκοπός της επίσκεψης μεταξύ άλλων η συντήρηση των δύο πλωτών σταθμών.

Ο ένας σταθμός βρίσκεται σε βάθος 1500 μέτρων, περίπου 25 ναυτικά μίλια βόρεια της πόλης του Ηρακλείου και αποτελεί τον πιο  ανεπτυγμένο και παλαιότερο παρατηρητήριο του συστήματος ΠΟΣΕΙΔΩΝ.

Χάρη στις καταγραφές 20ετίας που έχει προσφέρει, αλλά και της ελάχιστης ανθρωπογενούς επίδρασης που δέχεται, αποτελεί σημείο αναφοράς στην καταγραφή της κλιματικής αλλαγής, στη μελέτη της επίδρασής της στο θαλάσσιο περιβάλλον και στη μελέτη της διάβρωσης των ακτών.

Ο κ. Αριστομένης Καραγεώργης.
Ο κ. Αριστομένης Καραγεώργης.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στην «Π» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας και αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΚΕΘΕ, Αριστομένης Καραγεώργης, υποστήριξε πως «το σετ δεδομένων που λαμβάνεται από τους δύο σταθμούς είναι πολύτιμο γιατί μας επιτρέπει να έχουμε μεγάλες χρονοσειρές δεδομένων για να μελετήσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής».

Σε σχέση με τη σπουδαιότητα της Μεσογείου και ειδικότερα της Ανατολικής Μεσογεία αναφορικά με θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου ανέφερε πως  «Η Ελλάδα και η ανατολική Μεσόγειος έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί προσομοιάζουν χαρακτηριστικά ενός μικρού ωκεανού, οπότε είναι πολύ χρήσιμο σε τέτοιες περιφερειακές θάλασσες να γίνονται συστηματικές μετρήσεις.

Τα χαρακτηριστικά είναι μεταξύ άλλων η θερμοκρασία όπως και παράμετροι που έχουν σχέση με την οξύνηση των ωκεανών.

Το φαινόμενο για να αποτυπωθεί θέλει πολλές δεκαετίες, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν μικρές αλλαγές που υποδεικνύουν άνοδο της θερμοκρασίας».