Η STEM οπτική στις σχολικές αίθουσες της Κρήτης

Οι μαθητές στις Μοίρες Ηρακλείου καλλιεργούν STEM δεξιότητες και αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές, μέσα από το εξωσχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα επαγγέλματα STEM

Το Ίδρυμα Vodafone, με 16 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, υλοποιεί και σχεδιάζει προγράμματα, τα οποία αξιοποιούν την τεχνολογία της Vodafone για το κοινό καλό γύρω από τους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης, της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και της αντιμετώπισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων.

“Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEMpowering Youth αποτελεί ενσάρκωση αυτής της στρατηγικής, καθώς φέρνει την καινοτομία στις τοπικές κοινωνίες, με τα παιδιά να κάνουν την γνώση πράξη και να δίνουν λύσεις σε θέματα της καθημερινότητας, δηλώνει η Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνεισφοράς Vodafone Ελλάδας. Στόχος του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο υλοποιείται για 2η χρονιά, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, είναι “να εμπνευστούν οι καθηγητές, αρχικά, και, στη συνέχεια, οι μαθητές μέσω της βιωματικής μάθησης και του εξωσχολικού προγράμματος διάρκειας 9 εβδομάδων, αναφέρει ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος SciCo.

Το STEMpowering Youth δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές 13-16 ετών απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και η Θράκη, να εκπαιδεύονται σε θέματα Φυσικών Επιστημών, Αστρονομίας και Προγραμματισμού με τη xρήση νέων τεχνολογιών και διαδραστικών εργαλείων (STEM: Science/Επιστήμη, Technology/Τεχνολογία, Engineering/Μηχανική, Mathematics/Μαθηματικά).  Στο μάθημα σχηματίζονται ομάδες εργασίας και κάθε ομάδα αναλαμβάνει να δημιουργήσει το δικό της project, μια διαδικασία που περιλαμβάνει την έρευνα, το σχεδιασμό και τη συναρμολόγηση μιας κατασκευής η οποία βοηθάει στην επίλυση ενός καθημερινού προβλήματος της τοπικής κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους τρεις κύκλους του Προγράμματος έχουν προκύψει 84 καινοτόμα μαθητικά έργα.

 

Το STEMpowering Youth στις Μοίρες Ηρακλείου και σε άλλες 3 περιοχές της Κρήτης

Στον 3ο κύκλο του Προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου του 2018, τα εργαστήρια STEM επεκτάθηκαν και στην Κρήτη. Μαθητές από τις Μοίρες Ηρακλείου, το Σπήλι Ρεθύμνου, τη Σητεία Λασιθίου και τον Βάμο Χανίων συμμετείχαν ανελλιπώς και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα μαθήματα, δούλεψαν ομαδικά πάνω σε projects και απέδειξαν στην πράξη ότι η καινοτομία μπορεί να ξεκινήσει από τα σχολικά θρανία.

22 μαθητές συμμετείχαν στα μαθήματα στις Μοίρες Ηρακλείου και οι 3 ομάδες που σχηματίστηκαν αξιοποιήσαν τις γνώσεις που πήραν στα τελικά τους projects φέρνοντας τον αυτοματισμό στην τοπική κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή:

 

  • Αυτοματοποιημένο σύστημα ποτίσματος για υπαίθριες καλλιέργειες: Στοχεύοντας να βοηθήσουν τους αγρότες της περιοχής τους στην εξοικονόμηση νερού, τρεις μαθητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα αυτόματου ποτίσματος για υπαίθριες καλλιέργειες: ένας αισθητήρας πίεσης νερού ανοίγει τη ροή όταν χρειάζεται με βάση τις μετρήσεις των αισθητήρων υγρασίας εδάφους.
  • Αυτοματοποιημένο θερμοκήπιο με Arduino: To θερμοκήπιο που κατασκεύασε μια άλλη ομάδα μαθητών χρησιμοποιεί διάφορους αισθητήρες για να μετρήσει επίπεδα υγρασίας, θερμοκρασίας, φωτός και υγρασίας εδάφους, με βάση τα οποία ελέγχει το σύστημα ποτίσματος καθώς και τα παράθυρα, τα οποία ανοιγοκλείνει για να ρυθμίσει τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Το σύστημα είναι προγραμματισμένο να στέλνει τις μετρήσεις του στον ιδιοκτήτη μέσω SMS, και έχει εφαρμοστεί σε πραγματικό θερμοκήπιο.
  • Έξυπνο κοτέτσι: Τέσσερις μαθητές δημιούργησαν το “έξυπνο κοτέτσι” που αποτελείται από μια ποτίστρα ζώων, η οποία γεμίζει αυτόματα όταν ο αισθητήρας στάθμης νερού ενεργοποιήσει την συνδεδεμένη ηλεκτροβάνα, και μια ταΐστρα η οποία γεμίζει είτε αυτόματα είτε με το πάτημα ενός κουμπιού. Όταν ο αισθητήρας της ανιχνεύσει ότι το δοχείο έχει αδειάσει από τροφή στέλνει SMS στον ιδιοκτήτη για να τον ειδοποιήσει.

 

Μάλιστα η ομάδα με το “Έξυπνο Κοτέτσι”, αποτελεί μία από τις τρεις νικητήριες ομάδες του 3ου κύκλου μαθημάτων, η οποία διεκδίκησε και έφθασε πολύ κοντά στην ετήσια διάκριση. Οι άλλες δύο ομάδες που αποτέλεσαν την τριάδα των νικητών ήταν το “Χάπι Hour” από τη Σητεία και το Smart Traffic Light από τη Λέρο, με την τελευταία ομάδα να κερδίζει και το μεγάλο ετήσιο έπαθλο, ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο CERN στην Ελβετία.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των Μοιρών Ηρακλείου, κ. Ηλίας Κουκουράκης και κ. Γιώργος Δαμιανάκης, μοιράζονται την εμπειρία τους από τα εργαστήρια STEM. “Μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού, γνώσης και ανακάλυψης της γνώσης, τα παιδιά αποκτούν το διερευνητικό πνεύμα και την κριτική σκέψη”, δηλώνει ο κ. Ηλίας Κουκουράκης, ενώ ο κ. Γιώργος Δαμιανάκης συμπληρώνει “Οι μαθητές απελευθερώνονται στις εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως είναι και το Πρόγραμμα STEMpowering Youth. Μακάρι να ήταν δυνατό το Πρόγραμμα να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα”.

Οι δηλώσεις των υπεύθυνων καθηγητών, καθώς και η ανταπόκριση των μαθητών επιβεβαιώνουν την επιλογή του Ιδρύματος Vodafone για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στηρίζει το παρόν της τοπικής κοινωνίας και ανοίγει δρόμους για τα επαγγέλματα του μέλλοντος.