Ένα σημαντικό όπλο για να μπορέσουν να συνεχίσουν το επιστημονικό τους έργο θα έχουν στη διάθεσή τους το επόμενο διάστημα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας που πρόκειται να στελεχωθούν με επιπλέον 152 εργαζόμενους, ερευνητές αλλά και διοικητικό προσωπικό.
Αν και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερες, τα ιδρύματα θεωρούν ότι γίνεται ένα κρίσιμο βήμα, μετά από τόσα χρόνια “παγώματος” σε μόνιμους διορισμούς.
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας, αναφέρει πως έχουμε “σημαντικά νέα για την ερευνητική-επιστημονική κοινότητα και ειδικότερα για τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, καθώς ξεκινά η μεγαλύτερη ενίσχυση τους εντός της τελευταίας δεκαπενταετίας, όσον αφορά την στελέχωση τους.
Μετά από πολύμηνες διαδικασίες με τα Ερευνητικά Κέντρα και τα συναρμόδια Υπουργεία στείλαμε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στο ΑΣΕΠ, την απόφαση για να εκκινήσει την διαδικασία της προκήρυξης 152 νέων θέσεων εργασίας στους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς φορείς της χώρας που εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Εκατόν είκοσι δύο (122) θέσεις αφορούν τη στελέχωση από Ειδικό Επιστημονικό και Τεχνικό Προσωπικό για την υποστήριξη του επιστημονικού έργου και της εύρυθμης λειτουργίας των Ερευνητικών Κέντρων, ενώ τριάντα (30) θέσεις αφορούν σε Διοικητικό Προσωπικό.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στελέχωση της τελευταίας δεκαπενταετίας και αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι αυτή η Κυβέρνηση ενισχύει έμπρακτα τον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας με ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου και εμπειρίας, απαραίτητου για την επένδυση της χώρας στην Έρευνα και στην Καινοτομία.”
Νέο “αίμα” σε ΙΤΕ και ΕΛΚΕΘΕ
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, αναφέρει στην “Π” πως στο ΙΤΕ θα έρθουν 22 άτομα, οι 14 θέσεις αφορούν σε Ειδικό Επιστημονικό και Τεχνικό Προσωπικό και οι υπόλοιπες οχτώ σε διοικητικό προσωπικό.
Τονίζει πως οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες γιατί, εκτός των άλλων, το Ίδρυμα τα τελευταία χρόνια απέκτησε δύο νέα Ινστιτούτα, το Αστροφυσικής και το Πετρελαϊκής Έρευνας.
Συνεπώς, είναι ανάγκη να στελεχωθούν με νέα πρόσωπα. Ο κ. Ταβερναράκης ελπίζει το επόμενο διάστημα να δοθούν επιπλέον θέσεις στα ερευνητικά κέντρα.
Ο πρόεδρος του πανελληνίου συλλόγου εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, κ. Δημήτρης Κάσσης, αναφέρει πως η στελέχωση των ερευνητικών κέντρων είναι ένα θέμα, για το οποίο οι συζητήσεις ξεκίνησαν το 2016 με τον τότε υφυπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστα Φωτάκη.
Οι εκλογές, όμως, εκτός των άλλων, αποτέλεσαν τροχοπέδη στην υλοποίηση της δέσμευσης που υπήρχε από πλευράς Υπουργείου.
Εξηγεί πως οι τελευταίες μόνιμες θέσεις δόθηκαν το 2004, με το τότε Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.
Αναφέρει πως τα ερευνητικά κέντρα απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων ορισμένου χρόνου, οι συμβασιούχοι του ΕΛΚΕΘΕ είναι 250, από τους 500 συνολικά εργαζόμενους, ενώ σε όλα τα ερευνητικά κέντρα, οι συμβασιούχοι είναι 2.000, τη στιγμή που οι διορισμοί θα είναι για μόλις 152 θέσεις.
Ο κ. Κάσσης αναφέρει πως στο ΕΛΚΕΘΕ εργάζονται και, φυσικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συμβασιούχοι τα τελευταία 15 χρόνια. Ενδεικτικά, στον ΕΛΚΕ εργάζονται 17 συμβασιούχοι και μόλις τρεις μόνιμοι υπάλληλοι.
Στο ΕΛΚΕΘΕ θα έρθουν 30 θέσεις, εκ των οποίων οι επτά είναι διοικητικό και οι υπόλοιποι Ειδικό Επιστημονικό και Τεχνικό Προσωπικό. Τα εννέα άτομα θα δοθούν στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και από επτά εργαζόμενους θα έχουν τα Ινστιτούτα Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων.
Αίτημα των ερευνητικών κέντρων, είναι στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην προϋπηρεσία για να μη μείνουν εκτός άτομα που έχουν προσφέρει στα κέντρα τόσα πολλά και τόσα χρόνια και να μη χρειαστεί να εξειδικευτούν από την αρχή άτομα που δεν έχουν συγκεκριμένες γνώσεις στο αντικείμενο του κάθε κέντρου.