Το… τέσσερα στα πέντε πέτυχε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στις χρηματοδοτήσεις που έλαβαν Έλληνες επιστήμονες από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Οι δύο φορείς συμμαχούν για να στηρίξουν ερευνητικές προτάσεις, οι οποίες βαθμολογήθηκαν με Α από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας αλλά δεν έτυχαν χρηματοδότησης, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου προϋπολογισμού.
Ειδικότερα, η χρηματοδότηση του ERC αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς ερευνητές, καθώς τα κριτήρια επιλογής είναι πολύ υψηλά. Λόγω του περιορισμού στον προϋπολογισμό, σημαντικές προτάσεις μένουν εκτός.
Έτσι, το ΕΛΙΔΕΚ, που αποτελεί τον βασικό φορέα χρηματοδότησης της βασικής έρευνας στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα έχει διαθέσει περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με το ΙΣΝ θα χρηματοδοτήσουν πέντε ελληνικές προτάσεις που δεν έτυχαν χρηματοδότησης.
Πρόκειται για πέντε προτάσεις με επιστημονικούς υπευθύνους τον Παναγιώτη Μόσχου (και φορέα υποδοχής το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), τον Παναγιώτη Βεργίνη (φορέας υποδοχής το ΙΤΕ), την Μαρίνα Βιδάκη και (φορέα υποδοχής το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, ΙΜΒΒ-FORTH), τον Ιωάννη Αντωνιάδη (φορέα υποδοχής το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ) και τον Γκίκα Μαγιορκίνη και φορέα υποδοχής το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Περήφανο το ΙΤΕ
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης αναφέρει στην «Π» πως «θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους νέους επιστήμονες που εξασφάλισαν χρηματοδότηση από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο της προκήρυξης «Επιστήμη και Κοινωνία – Αιέν Αριστεύειν – Θεόδωρος Παπάζογλου».
Τέτοιες επιτυχίες μας κάνουν όλους να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Το γεγονός ότι τέσσερις από τους πέντε επιστήμονες που χρηματοδοτήθηκαν σε όλη την Ελλάδα είναι μέλη του ΙΤΕ αποτελεί μια ακόμα αναγνώριση της επιστημονικής αριστείας και του υψηλού επιπέδου έρευνας που διεξάγεται στο Ίδρυμα».
Γυναίκες και επιστήμη
Παράλληλα, το ΙΤΕ συγχαίρει την δρ. Αρετή Μούρκα (Πτυχίο 2007, MSc 2009 -Τμήμα Φυσικής Πανεπιστήμιο Κρήτης & PhD 2013 – University of St. Andrews), η οποία ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ επιλέχθηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Οπτικής και Φωτονικής (SPIE, the international society for optics and photonics) για το ετήσιο ημερολόγιό της (2021 Women in Optics Planner) μαζί με άλλες 24 επιστήμονες που διεξάγουν έρευνα με παγκόσμιο αντίκτυπο.
Η πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε το 2005, στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση του έργου των γυναικών επιστημόνων, ενώ έχει εξελιχθεί σε ένα μέσο για την παρουσίαση δυνατοτήτων σταδιοδρομίας σε τομείς STEM. Πέντε χιλιάδες αντίγραφα εκτυπώνονται και διανέμονται δωρεάν σε περισσότερες από 25 χώρες παγκοσμίως ετησίως!