Σπήλαιο μήκους ογδόντα περίπου μέτρων στη Σελήνη ανακάλυψαν για πρώτη φορά επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να αποτελεί ένα “ιδανικό μέρος για να ζουν οι άνθρωποι”.
Το σπήλαιο φαίνεται να είναι προσβάσιμο από έναν ανοιχτό λάκκο στη Mare Tranquillitatis (Θάλασσα της Γαλήνης), την πεδιάδα λάβας όπου οι αστροναύτες του Apollo 11 πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στο φεγγάρι, πριν από μισό και πλέον αιώνα.
Η ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε το σεληνιακό αναγνωριστικό σκάφος της Nasa (LRO) αποκάλυψε ότι ο λάκκος Mare Tranquillitatis, ο βαθύτερος γνωστός λάκκος στο φεγγάρι, οδηγεί σε μια σπηλιά πλάτους 45 μέτρων και μήκους έως 80 μέτρων, μια έκταση που αντιστοιχεί σε 14 γήπεδα τένις. Το σπήλαιο βρίσκεται περίπου 150 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.
Σύμφωνα με το BBC, το σπήλαιο έχει έναν φεγγίτη στην επιφάνεια της Σελήνης, που οδηγεί σε κάθετους και προεξέχοντες τοίχους, και ένα κεκλιμένο δάπεδο που μπορεί να εκτείνεται περαιτέρω στο υπέδαφος. Δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η λάβα έρεε στη Σελήνη, δημιουργώντας μια σήραγγα μέσα στο βράχο και πιθανότατα είναι μόνο ένα από τα εκατοντάδες σπήλαιο που υπάρχουν στη Σελήνη.
“Είναι πραγματικά συναρπαστικό. Όταν κάνεις αυτές τις ανακαλύψεις και κοιτάς αυτές τις εικόνες, συνειδητοποιείς ότι είσαι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας που το βλέπει”, δήλωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο στην Ιταλία, Leonardo Carrer, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του, Lorenzo Bruzzone, προχώρησαν στην εν λόγω ανακάλυψη.
Μόλις οι καθηγητές Bruzzone και Carrer κατάλαβαν πόσο μεγάλο ήταν το σπήλαιο, συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσε να είναι ένα καλό σημείο για μια σεληνιακή βάση. “Εξάλλου, η ζωή στη Γη ξεκίνησε σε σπήλαια, οπότε είναι λογικό ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν μέσα σε αυτά στη Σελήνη”, ανέφερε ο καθηγητής Carrer.
Το σπήλαιο δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί πλήρως, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος, κάμερες ή ακόμη και ρομπότ για τη χαρτογράφησή του, καθώς η περαιτέρω έρευνά της θα μπορούσε να δώσει απάντηση σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την ιστορία της Σελήνης, ακόμη και του ηλιακού μας συστήματος.
Άλλωστε τα πετρώματα στο εσωτερικό του σπηλαίου δεν θα έχουν υποστεί τόσο μεγάλη φθορά ή διάβρωση από τις διαστημικές καιρικές συνθήκες, οπότε μπορούν να παρέχουν ένα εκτεταμένο γεωλογικό αρχείο που χρονολογείται δισεκατομμύρια χρόνια πίσω.
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά ότι πιθανώς υπάρχουν σπήλαια στη Σελήνη πριν από περίπου 50 χρόνια. Όμως οι ερευνητές δεν γνώριζαν πόσο βαθιά μπορεί να ήταν τα σπήλαια ή αν θα είχαν καταρρεύσει.
Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές η ανακάλυψη του εν λόγω σπηλαίου πιθανόν να ανοίξει την πόρτα για την εύρεση αποδείξεων ζωής στον Άρη, διότι αν υπήρχε, θα ήταν σχεδόν σίγουρα μέσα σε σπηλιές προστατευμένες από τα στοιχεία της επιφάνειας του πλανήτη.