Ήταν ένας διακεκριμένος επιστήμονας, ο οποίος άφησε πίσω του ένα σημαντικό έργο, αλλά έφυγε πολύ νωρίς. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βραβεύει δύο, επίσης, σπουδαίους καθηγητές, οι οποίοι χαίρουν της εκτίμησης τόσο των συναδέλφων όσο και των φοιτητών τους.
Η τελετή απονομής του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιου Πηχωρίδη» από κοινού στον καθηγητή Θεόδωρο Τομαρά, του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στον ομότιμο καθηγητή Μωυσή Μυλωνά, του Τμήματος Βιολογίας, θα γίνει αύριο, Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο “Μαρία Μανασσάκη” στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών.
Η τελετή θα ξεκινήσει με χαιρετισμό από τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Ιδρύματος, καθηγητή, Ιωάννη Καρακάση. Θα γίνει ομιλία από την ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σουζάνα Παπαδοπούλου, με θέμα «O Στέλιος Πηχωρίδης και το Βραβείο Πηχωρίδη».
Παρουσίαση του καθηγητή Θεόδωρου Τομαρά, θα γίνει από τον πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, καθηγητή Ιωσήφ Παπαδάκη, ενώ παρουσίαση του ομότιμου καθηγητή Μωυσή Μυλωνά, θα γίνει από τον πρόεδρο του Τμήματος Βιολογίας, καθηγητή Μιχαήλ Παυλίδη. Θα ακολουθήσει η απονομή του βραβείου από τον αντιπρύτανη του Ιδρύματος, κ. Καρακάση. Ο κ. Τομαράς θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: «…Από πού έρχομαι και πού πηγαίνω…» και ο κ. Μυλωνάς θα μιλήσει με θέμα «Μισός αιώνας παρουσίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο».
“Μας τιμά η βράβευση”
«Το βραβείο έχει να κάνει με το φίλο μας, Στέλιο Πηχωρίδη, ο οποίος έφυγε νωρίς από τη ζωή, ήταν ένας καταξιωμένος ερευνητής και δάσκαλος», αναφέρει στην «Π» ο κ. Τομαράς. «Η απονομή του βραβείου είναι τιμή και αναγνώριση μιας προσπάθειας που γίνεται από μένα και πολλούς άλλους συναδέλφους για όσο το δυνατό καλύτερη, αρτιότερη, ακριβέστερη εκπαίδευση των φοιτητών μας.
Είναι αναγνώριση των προσπαθειών που κάνουμε σε όλες τις κατευθύνσεις, στη διάδοση του ενθουσιασμού για την επιστήμη, την αναγνώρισή της από το ευρύτερο κοινό, από μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου», προσθέτει.
«Είναι μία πολύ μεγάλη τιμή που γίνεται στο πρόσωπό μου καθώς ο τρόπος που αποκτιέται αυτό το βραβείο στηρίζεται στην αποδοχή, την πρόταση των παλιών συνεργατών, φοιτητών και ασχολείται με τη διαχρονική πορεία του καθενός στα πανεπιστημιακά πράγματα», αναφέρει ο κ. Μυλωνάς.
Όπως λέει, πέρα από τη δουλειά του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που είναι ευρύτερα γνωστή, αναγνωρίζεται και η προσφορά του στην έρευνα, την εκπαίδευση, την παραγωγή νέων επιστημόνων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και το εξωτερικό και μεγαλουργούν.
Είχε ακόμα πολλά να προσφέρει…
Ο Στυλιανός Κ. Πηχωρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Το 1963 πήρε το δίπλωμα του Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Ε.Μ.Π.Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1963-1965) ασχολήθηκε κυρίως με τα μαθηματικά. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. άρχισε το 1968 τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Σικάγου.
Το 1969 πήρε το Masters of Science και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του A. Zygmund. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) το 1971. Από το 1972 έως το 1983 εργάσθηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος».
Παράλληλα, από το 1974 έως το 1976 εργάσθηκε ως ερευνητής του CNRS στο Παρίσι, ενώ κατά την περίοδο 1979-81 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια PARIS SUD (ORSAY) και UCLA (University of California, Los Angeles). Εν τω μεταξύ είχε ήδη γίνει παγκοσμίως γνωστό το ερευνητικό του έργο, για το οποίο και τιμήθηκε, το 1980, με το διεθνές βραβείο «PRIX SALEM».
Το έργο αυτό αναφέρεται σε θέματα Κλασικής Αρμονικής Αναλύσεως.
Το έτος 1983 εξελέγη καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του, με ενεργό συμμετοχή στην οργάνωσή του και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του κατά τα κρίσιμα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.
Ιδιαίτερα καθοριστική ήταν η συμβολή του στην οργάνωση του πρωτοποριακού, για τα ελληνικά δεδομένα των ετών εκείνων, προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος. Το 1991 εξελέγη καθηγητής του τότε νεοσύστατου Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο όμως παρέμεινε για διάστημα μικρότερο του ενός έτους.
Ωστόσο, η συμβολή του και στην οργάνωση του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπήρξε ουσιαστική. Κατόπιν επέστρεψε και πάλι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι κατά τη χρονική περίοδο 1983-1992 διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής αξιόλογων πανεπιστημίων της αλλοδαπής, όπως αυτών του Σικάγου, CALTECH, CAMBRIDGE, BROWN, καθώς και των ερευνητικών ινστιτούτων MITTAG-LEFFLER και COURANT.
Απεβίωσε την 18η Ιουνίου του έτους 1992 στη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχε. Η αιτία του θανάτου του ήταν «προσβολή στον χώρο του πέμπτου οσφυϊκού σπονδύλου», την οποία υπέστη κατά τη διάρκεια εκδρομής των συνέδρων σε βουνό στα περίχωρα της Μαδρίτης.
Προς τιμήν του το Ι.Τ.Ε. (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) διαθέτει κάθε χρόνο το απαραίτητο χρηματικό ποσό για τη θέση «Σ. Πηχωρίδη», η οποία προσφέρεται από το Τμήμα Μαθηματικών σε διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες, προκειμένου να δώσουν σειρά διαλέξεων ως επισκέπτες καθηγητές.
Επίσης, το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ι.Τ.Ε. διαθέτει κάθε χρόνο, εις μνήμην του, την «Υποτροφία Πηχωρίδη» σε έναν μεταπτυχιακό φοιτητή ή φοιτήτρια, και το Τμήμα Μαθηματικών απονέμει το «Βραβείο Πηχωρίδη», προερχόμενο από διάφορες δωρεές φίλων και συναδέλφων, σε έναν προπτυχιακό φοιτητή ή μία προπτυχιακή φοιτήτρια.
Τέλος, το Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου απονέμει κάθε χρόνο το «Βραβείο Στυλιανού Πηχωρίδη» στον φοιτητή ή στη φοιτήτρια με τον μέγιστο σταθμικό μέσον όρο (Σ.Μ.Ο.) στο πτυχίο Μαθηματικών.