Η γυναίκα είχε λάβει βασιλική ταφή, φορώντας μια μάσκα προσώπου από ήλεκτρο και ένα σετ πολεμιστών όπλων – συμπεριλαμβανομένων τριών σπαθιών που αρχικά είχαν συνδεθεί με τον άνδρα που ήταν θαμμένος δίπλα της, αλλά πλέον πιστεύεται ότι ανήκαν σε αυτή. Σύμφωνα με τη χρονολόγηση που έχει γίνει, φαίνεται να έζησε αρκετούς αιώνες πριν από τη βασιλεία του Αγαμέμνονα και τον Τρωικό πόλεμο.
«Για πρώτη φορά εξετάζουμε το πρόσωπο μιας γυναίκας από ένα βασίλειο που σχετίζεται με την Ωραία Ελένη», ανέφερε σε δήλωσή της η Έμιλι Χάουζερ, Ανώτερη Λέκτορας Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, η οποία ανέθεσε την ανακατασκευή του προσώπου της κοπέλας στον ψηφιακό καλλιτέχνη Χουάνχο Ορτέγκα και σε λίγες ημέρες ετοιμάζεται να εκδώσει ένα βιβλίο για την ομηρική εποχή μέσα από μια γυναικεία ματιά (Mythica: A New History of Homer’s World, Through the Women Written Out of It).
«Είναι απίστευτα συναρπαστικό να σκεφτόμαστε ότι, για πρώτη φορά από τότε που θάφτηκε πριν από περισσότερα από 3.500 χρόνια, είμαστε σε θέση να κοιτάξουμε το πραγματικό πρόσωπο μιας γυναίκας βασιλικής οικογένειας της Εποχής του Χαλκού. Είναι απίστευτα μοντέρνα. Τέτοιες ψηφιακές αναπαραστάσεις μας πείθουν ότι επρόκειτο για αληθινούς ανθρώπους».
Ο ψηφιακός καλλιτέχνης Χουάνχο Ορτέγκα ανέπτυξε ρεαλιστικά το πρόσωπο αφού βασίστηκε σε μια ανακατασκευή από πηλό της ίδιας γυναίκας που έγινε τη δεκαετία του 1980 από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Γενικότερα, οι τεχνικές εξελίξεις στην εγκληματολογική ανθρωπολογία και την ανάλυση DNA, καθώς και τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα και την τρισδιάστατη ψηφιακή εκτύπωση, έχουν οδηγήσει σε δραματικές βελτιώσεις στις ανακατασκευές του αρχαίου κόσμου.
Μέσω DNA έχει επιβεβαιωθεί ότι ο άνδρας και η γυναίκα στον τάφο ήταν αδέρφια και όχι σύζυγοι και αυτό ανατρέπει την παραδοσιακή αντίληψη ότι αν υπάρχει μια γυναίκα δίπλα σε έναν άντρα σε μία ταφή, πρέπει να είναι η γυναίκα του.
Πρωτοποριακή ψηφιακή ανακατασκευή αποκαλύπτει το πρόσωπο γυναίκας βασιλικής οικογένειας της Μυκηναϊκής Εποχής
«Αυτή η γυναίκα θάφτηκε εκεί λόγω της γέννησής της, όχι του γάμου της. Αυτό μας λέει μια διαφορετική ιστορία για το πόσο σημαντική ήταν… Τα δεδομένα που βγαίνουν στη φως υποδηλώνουν ότι πολλά περισσότερα όπλα σχετίζονται με γυναίκες παρά με άνδρες σε αυτές τις ταφές της ύστερης εποχής του χαλκού, κάτι που ανατρέπει εντελώς τις υποθέσεις μας για τη συμμετοχή των γυναικών στον πόλεμο εκείνη την εποχή», τονίζει η Χάουζερ.
Η κατάσταση των οστών της γυναίκας υποδηλώνει ότι έπασχε από αρθρίτιδα στους σπονδύλους και τα χέρια της, που ίσως υποδεικνύει μια συνεχή ενασχόληση με την ύφανση, μια συνηθισμένη δραστηριότητα μεταξύ των ευγενών γυναικών της μυκηναϊκής εποχής, όπως επανειλημμένα είχε περιγράψει στα έπη του ο Όμηρος.
Πηγή: ertnews.gr