Από τη συνάντηση Αρναουτάκη με τον γενικό διευθυντή Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mr. Jean-EricPaquet που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης

Κεντρικός παίκτης στην Ευρώπη, όσο αφορά στην έρευνα, είναι η Ελλάδα ενώ το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων. Το παραπάνω σημείωσε από το Ηράκλειο, κατά την επίσκεψή του στο ΙΤΕ, ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mr. Jean-Eric Paquet, ο οποίος βρίσκεται στην χώρα  μας ενόψει του «Ορίζοντα Ευρώπη», του χρηματοδοτικού εργαλείου που διαδέχεται τον «Ορίζοντα 2020», όπου το ΙΤΕ έσπασε κάθε ρεκόρ.

Στο Ηράκλειο βρέθηκε και η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Πατρίτσια Κυπριανίδου, η οποία, όπως και ο κ. Paquet, ξεναγήθηκε στα εργαστήρια του ΙΤΕ και μίλησε με νέους επιστήμονες που έχουν χρηματοδοτηθεί από ανταγωνιστικά προγράμματα.

Ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mr. Jean-Eric Paquet, εντυπωσιάστηκε από τα επιτεύγματα του ΙΤΕ
Ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mr. Jean-Eric Paquet, εντυπωσιάστηκε από τα επιτεύγματα του ΙΤΕ

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, τόνισε πως το Ίδρυμα φροντίζει να ενημερώνεται ενόψει του νέου προγράμματος προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του όσο αφορά στην κατάκτηση ευρωπαϊκών πόρων. Αυτή τη στιγμή, είναι πρώτο σε επίπεδο χώρας και δέκατο στην Ευρώπη, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιστημονική αριστεία των ερευνητών του.

Σε ερώτηση της «Π» αν το επόμενο διάστημα θα υπάρξει έντονη δραστηριότητα στα πεδία της αστροφυσικής και της πετρελαϊκής έρευνας, λόγω της ίδρυσης των δύο αντίστοιχων ινστιτούτων σε Ηράκλειο και Χανιά, ο κ. Ταβερναράκης είπε πως ο στόχος είναι το ΙΤΕ στο εξής να είναι εξίσου ανταγωνιστικό και σε αυτούς τους δύο τομείς έρευνας.

Όπως είναι γνωστό, το Ι.Α. έχει ήδη εκλέξει διευθυντή, τον κ. Βασίλη Χαρμανδάρη, ενώ για το Ι.Π.Ε.  η προκήρυξη για τον επιστήμονα που θα τεθεί επικεφαλής του «τρέχει» ως τις 22 Απριλίου.

«Το ΙΤΕ είναι ένα από τα κορυφαία κέντρα της χώρας με ένα ισχυρό brand name», τόνισε η κ. Κυπριανίδου και πρόσθεσε πως οι επιστήμονες του Ιδρύματος κάνουν εξαιρετική δουλειά σε παγκόσμιο, μάλιστα, επίπεδο. Παράγουν αποτελέσματα σε έρευνα αιχμής αλλά και σε έρευνα που μπορεί να στηρίξει την οικονομία της χώρας. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Παιδείας προσφέρει πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που οι ερευνητές του ΙΤΕ αξιοποιούν στο έπακρο.

Ενθουσιασμένος από όσα είδε στο ΙΤΕ δήλωσε ο κ. Paquet, ο οποίος χαρακτήρισε το Ίδρυμα κρίσιμο παίκτη στην έρευνα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, πέρα από τις χρηματοδοτήσεις που το ΙΤΕ καταφέρνει να αποκτά, έχει σημασία το γεγονός ότι το Ίδρυμα συνεισφέρει στην Ε.Ε. αφού προσφέρει στην Ευρώπη έρευνα κορυφαίου επιπέδου.

Μπορεί, όπως είπε, να συνδυάζει χρηματοδοτικά εργαλεία, να τα αξιοποιεί με εύστοχο τρόπο και να παράγει ερευνητικά αποτελέσματα με οφέλη για όλο τον κόσμο. Τόνισε, ακόμα, πως η Ευρώπη εξαρτάται απόλυτα από την έρευνα που παράγεται στην Ελλάδα και είπε με νόημα «Συνεχίστε την καλή δουλειά, έχετε σπουδαίους επιστήμονες!».

 

Συνομίλησε με τους διευθυντές των Ινστιτούτων αλλά και τους νέους επιστήμονες που έχουν λάβει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mr. Jean-Eric Paquet
Συνομίλησε με τους διευθυντές των Ινστιτούτων αλλά και τους νέους επιστήμονες που έχουν λάβει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις

Εκατό δισ. για την έρευνα

Ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J. E. Paquet, βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, όπου μίλησε σε εκδήλωση για τον «Ορίζοντα Ευρώπη», το επόμενο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ε. Ε. για την Έρευνα και Καινοτομία.

Αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προώθηση της αριστείας και την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ανάδειξης της αξίας της έρευνας στη κοινωνία. Στη συνέχεια στην κεντρική ομιλία του παρουσίασε τον «Ορίζοντα Ευρώπη» που αποτελεί το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας μέχρι σήμερα.

Για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν 100 δισ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία από τα οποία τα 94 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη».

Τόνισε ότι το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την υγεία, τα τρόφιμα, φυσικούς πόρους κ.ά. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (ΕΣΚ) το οποίο στο πλαίσιο του «Ορίζοντα Ευρώπη» θα ενισχύσει την καινοτομία που δημιουργεί νέες αγορές συμβάλλοντας στον εντοπισμό και στη χρηματοδότηση ταχέως εξελισσόμενων καινοτομιών υψηλού κινδύνου.

Στην Περιφέρεια

Οι δραστηριότητες-πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά-ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού για την ανάπτυξη της στρατηγικής της  «Έξυπνης Εξειδίκευσης», με στόχο η Κρήτη να αποτελέσει στο μέλλον ένα πόλο καινοτομίας στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες το πρωί ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον κ.  Paquet.

Παρευρέθηκαν, επίσης, η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου, και η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη.