ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, κ. Ζαν-Πιερ Μπουρζινιό, ο οποίος επισκέφτηκε χθες το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Ζαν-Πιερ Μπουρζινιό: «Το κλειδί για την Ελλάδα είναι να αποκτήσει πολλές “Κρήτες” σε πολλά μέρη»

Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει πολλές… «Κρήτες», αν θέλει να πετύχει στην έρευνα, τόνισε χθες από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, κ. Ζαν-Πιερ Μπουρζινιό, ο οποίος επισκέφτηκε χθες το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ενώ θα έχει επαφή με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας, κ. Κώστα Φωτάκη, και ίσως τον ίδιο τον πρωθυπουργό σήμερα.
Ο κ. Μπουρζινιό θέλησε να δει από κοντά πού συντελείται αυτό το μικρό θαύμα της επιστήμης, το ΙΤΕ, το οποίο έχει κατακτήσει περισσότερες από τις μισές χρηματοδοτήσεις του Συμβουλίου που έχουν έρθει στη χώρα μας.

Χθες περιηγήθηκε στο εργαστήριο του προέδρου του ΙΤΕ και μέλους του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΣΕ, κ. Νεκτάριου Ταβερναράκη. Συναντήθηκε, ακόμα, με τους διευθυντές των ινστιτούτων αλλά και τους ερευνητές που έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Συμβούλιο. Στόχος του είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων ερευνητών προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο ΕΣΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, κ. Ζαν-Πιερ Μπουρζινιό στο ΙΤΕ

«Να μείνουν στην Ελλάδα»

Ο κ. Μπουρζινιό τόνισε πως οι Έλληνες ερευνητές έχουν προοπτική και πρέπει να δίνονται κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμένουν στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο θέλει να βοηθήσει η Ε.Ε. αλλά χρειάζεται και τοπική υποστήριξη.

«Η Κρήτη βρίσκεται σε ένα καλό σημείο, έχει σημαντικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, διεθνώς ανταγωνιστικά. Το κλειδί στην Ελλάδα είναι να έχει πολλές …. «Κρήτες» σε πολλά μέρη», τόνισε.

Σημείωσε πως η χρηματοδότηση των ερευνητών γίνεται μέσα από ανταγωνιστικά προγράμματα και το ΕΣΕ δεν θέτει προτεραιότητες σε συγκεκριμένα πεδία, η στήριξη προς τους ερευνητές αφορά στο κατά πόσο οι προτάσεις που υποβάλλονται στοχεύουν σε έρευνα- αιχμής και περιλαμβάνουν στοιχεία που θα φανεί η χρήση τους στο μέλλον.

Σε ερώτηση για τη σύσταση ενός οργανισμού της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια, o οποίος θα ενσωματωθεί στον ENISA με έδρα το Ηράκλειο, (αν και δεν είναι αρμόδιος) σχολίασε πως υπάρχει ανάγκη να γίνεται έρευνα αιχμής στην περιοχή του κυβερνοχώρου και την ασφάλεια , η απόσταση μεταξύ βασικής έρευνας και εφαρμογής είναι τόσο μικρή που αν η βασική έρευνα δεν εξελιχθεί πολύ γρήγορα, υπάρχει ο κίνδυνος η σωστή άμυνα να μην είναι ορθά σχεδιασμένη.

Πρώτο στις χρηματοδοτήσεις το ΙΤΕ

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, σημείωσε πως το Ίδρυμα έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι ερευνητές του από το ΕΣΕ. Περισσότερα από τα μισά προγράμματα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Συμβούλιο στην Ελλάδα, έχουν έρθει στο ΙΤΕ, κάτι που επιβεβαιώνει την αριστεία του και το υψηλό επίπεδο έρευνας που πραγματοποιείται στους κόλπους του.

Ο κ. Ταβερναράκης τόνισε πως το ΙΤΕ έχει λάβει περισσότερες χρηματοδοτήσεις από το Συμβούλιο από όσες οι επιστήμονες σε όλα τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα της χώρας.

«Μας τιμά, μας κάνει να είμαστε χαρούμενοι και μας δίνει κουράγιο για το μέλλον», τόνισε ο κ. Ταβερναράκης.
Στο Ίδρυμα έχουν εισρεύσει περισσότερα από 28 εκ. ευρώ από προγράμματα του ΕΣΕ, από συναφή προγράμματα της ευρωπαϊκής κοινότητας και από την ελληνική κυβέρνηση που στηρίζει κάποιους ερευνητές, οι οποίοι αν και συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία τελικά δεν έλαβαν χρηματοδότηση από το Συμβούλιο.

Από τα 46 προγράμματα που έχουν έρθει στη χώρα μας, τα 24 αφορούν σε ερευνητές του ΙΤΕ. Δηλαδή, το Ίδρυμα έχει λάβει περισσότερες χρηματοδοτήσεις από το Συμβούλιο από όσες οι επιστήμονες σε όλα τα υπόλοιπα ερευνητικά κέντρα της χώρας!

Διπλασιάζονται τα κονδύλια

Ο κ. Ταβερναράκης ανακοίνωσε χθες πως το επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα πλαίσιο, μετά το 2020, αναμένεται να είναι αρκετά γενναιόδωρο. Γίνονται ενέργειες, ούτως ώστε το συνολικό ποσό που θα δίνεται στους ερευνητές να είναι διπλάσιο από όσο είναι σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουν να λάβουν χρηματοδότηση περισσότεροι από τους διπλάσιους ερευνητές.
Το Συμβούλιο στηρίζει τους επιστήμονες για να λάβουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας, να προωθήσουν στην αγορά καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προκειμένου να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΕΣΕ βρίσκεται στο Ηράκλειο και θα έχει επαφή με τον κ. Φωτάκη ίσως και με τον κ. Τσίπρα, σε μία προσπάθεια να πειστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την ανάγκη να στηριχθεί η έρευνα, προς όφελος της πραγματικής οικονομίας για την έξοδο από την κρίση σαν μοχλός ανάπτυξης.

«Για βιώσιμη ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση χρειαζόμαστε αληθινή οικονομία, αληθινή επιστήμη και έρευνα», τόνισε ο κ. Ταβερναράκης.