Τα ζώα που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς προσπαθεί να προστατεύσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Το Ίδρυμα ανταποκρίνεται, ως οφείλει κάθε φορέας που διεξάγει έρευνα, στις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Οδηγία 2010/63/ΕΚ «Περί προστασίας των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς» (L276/33/20.10.2010), το Προεδρικό Διάταγμα για την Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην ανωτέρω οδηγία [Π.Δ. 56/2013 (ΦΕΚ Α’ 106)] και την Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των σπονδυλωτών ζώων που χρησιμοποιούνται για πειραματικούς ή άλλους επιστημονικούς σκοπούς (Νόμος 2015/1992 (ΦΕΚ Α’ 30).
Για το σκοπό αυτό η αρμόδια Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης με τον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας μεριμνά για την εφαρμογή και παρακολούθηση των σχετικών δεσμεύσεων. Πέραν αυτών, ουσιαστική και απαραίτητη κρίνεται η εκπαίδευση των ερευνητών σε θέματα που αφορούν την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς.
Μια τέτοια δράση αποτελεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Care and use of laboratory animals: mice, rats, zebrafish». Οι κύριοι στόχοι αυτού του προγράμματος είναι:
(i) η παροχή προηγμένης εκπαίδευσης, κατάρτισης και εμπειρογνωμοσύνης στη φροντίδα και χρήση των σπονδυλωτών εργαστηριακών ζώων,
(ii) η παρουσίαση των βασικών φιλοσοφικών εννοιών και επιστημονικών αρχών για την καλή διαβίωση των ζώων,
(iii) η σαφής κατανόηση των βασικών αρχών για την ποιοτική έρευνα και
(iv) η παροχή ενός διεθνούς πιστοποιητικού που να αποδεικνύει την ικανότητα του ερευνητή να πειραματίζεται και να εργάζεται με εργαστηριακά ζώα για ερευνητικούς σκοπούς.
Φέτος και για 7η συνεχή χρονιά ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Διεθνές Θερινό Σχολείο με τίτλο «Care and use of laboratory animals: mice, rats, zebrafish», που οργάνωσε το Τμήμα Βιολογίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ, ΙΤΕ).
Το Θερινό Σχολείο διεξήχθη με υβριδικό τρόπο το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος 2021. Συνολικά συμμετείχαν 36 επιστήμονες (Μέλη ΔΕΠ, Ερευνητές, μεταδιδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες) από την Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία και Ρουμανία. Οι συμμετέχοντες απέκτησαν πιστοποιημένες σύγχρονες γνώσεις και πρακτική κατάρτιση σε θέματα ευζωίας και χρήσης ζωικών οργανισμών – προτύπων για την βιοϊατρική έρευνα, καθώς και για τη συγγραφή αιτήσεων αδειοδότησης πρωτοκόλλων πειραματισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Care and use of laborato-ry animals: mice, rats, zebrafish» είναι πιστοποιημένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Federation of Europe-an Laboratory Animal Science Associations (FELASA), όπως αναγράφεται και στο Πιστοποιητικό που χορηγεί το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στους συμμετέχοντες.
Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να δει κανείς στη σελίδα του προγράμματος: https://labanimal-course-crete.weebly.com/