Να… βουτήξουμε στη θάλασσα χωρίς να βραχούμε μάς προτρέπει το ΕΛΚΕΘΕ

Μία γεύση από… εικονική πραγματικότητα και πολλά άλλα μαγικά και επιστημονικά θα απολαύσουν όσοι συμμετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή που πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στο ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας από τις 5 το απόγευμα ως τις 11 τη νύχτα.

ΕΛΚΕΘΕ

Στο κεντρικό περίπτερο του ΕΛΚΕΘΕ ο επισκέπτης μπορεί να συζητήσει με νέους ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες του κέντρου, ώστε να πληροφορηθεί τους ερευνητικούς τομείς και τα προγράμματα που πραγματοποιούνται σε σχέση με τη θαλάσσια έρευνα στη Μεσόγειο και διεθνώς. Παρέχεται ενημερωτικό υλικό, προβάλλεται οπτικό-ακουστικό υλικό από τα ερευνητικά ταξίδια και τις επιχειρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, δοκιμάζεται υλικό εικονικής πραγματικότητας και apps για κινητά τηλέφωνα και tablets σχετικά με το ενυδρείο στην Κρήτη και πολλά άλλα.

Επιδείξεις

Το κοινό μπορεί να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και να παρακολουθήσει ζωντανά μετρήσεις διάφορων παραμέτρων (το διαλυτό οξυγόνο, το αλάτι, τη θερμοκρασία, τη χλωροφύλλη) όπως αυτές πραγματοποιούνται στην ανοιχτή θάλασσα από τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ. Μέσω της συζήτησης γίνεται εφικτό να κατανοηθούν σημαντικές για τη θαλάσσια έρευνα έννοιες και να αναδειχθούν οι τεχνολογικές δυσκολίες αλλά και οι καινοτομικές λύσεις που απαιτούνται ώστε να αντλούμε επιστημονική πληροφορία στο πραγματικό θαλάσσιο περιβάλλον.

Ενυδρείο

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του Ενυδρείου και να ενημερωθούν από το προσωπικό (είσοδος ελεύθερη), να ξεναγηθούν στα εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ (18:30-19:00), να κάνουν μια βόλτα στα «AQUALABS» των υδατοκαλλιεργειών και να μάθουν με τη βοήθεια των ερευνητών πώς μεγαλώνουν τα ψάρια που τρώμε  (17:00-17:30 και 19:00-19:30)

Βουτάμε στη θάλασσα χωρίς να βραχούμε!

Σύνολο πολλαπλών μικρών σε διάρκεια δράσεων:

-Η ζωή στον βυθό και ο μικρόκοσμος του πλανγκτόν. Μικροοργανισμοί μεγαλώνουν στα μάτια μας μέσα από ένα μικροσκόπιο. Θαλάσσια φυτά και ζωάκια μέσα από ένα ενυδρείο

-Γενετική και θάλασσα: Ξεδιπλώνουμε το DNA

-Καταδυτικός εξοπλισμός: Τι χρειαζόμαστε και τι φοράμε για να κάνουμε πραγματική βουτιά στη θάλασσα.

-Τι πετάμε στη θάλασσα… μαθαίνουμε να προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον.

Πώς μετράμε την ηλικία και το μέγεθος των ψαριών. Το βλέπουμε μαζί με τους ερευνητές του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που είναι ειδικοί σε αυτό.

-Φοράμε τα μαγικά γυαλιά και βουτάμε στον υπέροχο κόσμο της θάλασσας

-ΦΙΔΑΚΙ: Παίζουμε με το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι “ΦΙΔΑΚΙ” αλλά πολύ πιο μεγάλο και θαλασσινό και διασκεδάζουμε ψαρεύοντας σε μία πισίνα πλούσια σε ψάρια. Φτιάχνουμε πάζλ και αποκαλύπτονται μπροστά μας όμορφες εικόνες μέσα από τη θάλασσα.

-Ψαρώνεις; Δες θαλάσσιους οργανισμούς να ζωντανεύουν μέσα από ένα κινητό και… ψάρωσε.

Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Θα γίνει παρουσίαση των τεχνολογιών στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στις Βούτες.

Παράλληλα, οργανώνονται δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Μουσικά  Σκεψεδάκια

Τα Μουσικά Σκεψεδάκια είναι ένα πρωτότυπο αμάλγαμα βιωματικού εργαστηρίου και μουσικής παράστασης που εισάγει την έννοια, την πρακτική και την αξία της Δημιουργικής Σκέψης, μέσα από την ενεργή συμμετοχή του κοινού. Απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από 6 έως 106 ετών και περιλαμβάνει μια σειρά από διασκεδαστικές ασκήσεις που συνδυάζονται με μουσικά θέματα και εξασκούν βασικές «μυϊκές ομάδες» της Δημιουργικής Σκέψης (όπως περιέργεια, φαντασία, επινοητικότητα, μετασυμβατικότητα, άγνοια, ανοησία  κ.ά.) χρησιμοποιώντας πολύ απλά υλικά.

Συντελεστές: Δημήτρης Γραμμένος, PhD      Κύριος Ερευνητής, ΙΠ-ΙΤΕ

Ελίνα Σκαρπαθιώτη – Parfum Grec

Μουσικό σχήμα.

Οι Parfum Grec είναι ένα μουσικό σχήμα που έκανε το ντεμπούτο του στην Αθήνα το 2011, κερδίζοντας πολύ κολακευτικές κριτικές από το γαλλόφωνο κοινό της Αθήνας. Ο βασικός πυρήνας αποτελείται από τους: Ελίνα Σκαρπαθιώτη (τραγούδι, πιάνο), Ιορδάνη Γυμνόπουλο (κιθάρες) και Ηλία Αλγκάερ (κοντραμπάσο). Το σχήμα ερμηνεύει γνωστά αγαπημένα τους τραγούδια με γαλλικό, αγγλικό και ελληνικό στίχο σε διασκευές gypsy swing.

Το 2013 εμφανίσθηκαν στο γαλλικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “Derrière La Fumée” με θέμα την κρίση στην Ελλάδα, με unplugged εμφάνιση στους δρόμους της Πλάκας και συνεντεύξεις με τα μέλη του σχήματος.

Μετά από μια προσωπική καλλιτεχνική διαδρομή στο εξωτερικό, η Ελίνα επιστρέφει στην Ελλάδα για μία νέα εμφάνιση με το σχήμα και καινούριες, φρέσκες διασκευές με τους Parfum Grec, στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή στο Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 το βράδυ.

Τσάι με τον Άλμπερτ και τη Μαρί

Μια εκπαιδευτική δράση  ειδικά σχεδιασμένη  για να μυήσει παιδιά και εφήβους στα μυστικά των ανθρώπων της επιστήμης. Πρόκειται για μια διαδραστική θεατρική παράσταση όπου μια πρόσκληση για τσάι ξεκλειδώνει τις ανθρώπινες ιστορίες δύο διασημοτήτων της επιστήμης.

Τσάι με τον Άλμπερτ και τη Μαρί θα απολαύσουν όσοι επισκεφτούν το ΙΤΕ την ερχόμενη Παρασκευή

Η παράσταση μάς φέρνει σε επαφή με τις προσωπικότητες  και το έργο του Άλμπερτ Αϊνστάιν και της Μαρί Σκουοντόφσκα Κιουρί, που συζητούν με τα παιδιά για τη απλότητα της ζωής, τη φαντασία, το χρόνο,τη σχετικότητα και τη ραδιενέργεια.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά (άνω των 10 ετών) και εφήβους.

Χρονική Διάρκεια: 50 λεπτά

Προσοχή! Η παράσταση θα έχει περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στην είσοδο.

Συντελεστές: Αρχικός σχεδιασμός, κείμενα: Ταμπακάκη Ευγενία: Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας (ΙΜΒΒ).

Επιστημονική υποστήριξη:  Παντελής Τοπάλης: Διευθυντής Εφαρμογών (ΙΜΒΒ).

Μουσική επιμέλεια: Πωλίνα Πουλορίνη: Εκπαιδευτικός, στον ρόλο της πλανόδιας μουσικού.

Διανομή: Κωστέας Θεόδωρος: Διευθυντής Εφαρμογών (ΙΜΒΒ), στον ρόλο του σερβιτόρου.

Κουρουνιώτης Κώστας: Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας (ΙΜΒΒ), στον ρόλο του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Κωσταντίνα Σαρρή: Τεχνικός (ΙΜΒΒ), στον ρόλο της Μαρί Σκουοντόφσκα Κιουρί.

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 7 το απόγευμα και τις 8.15 το βράδυ.