Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας σχετικά με τη χρήση απεικονιστικών τεχνικών στην επιστήμη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Επρόκειτο για την πρώτη απολογιστική ημερίδα με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου “Advancing Young Researchers’ Human Capital in Cutting Edge Technologies in the Preservation of Cultural Heritage and the Tackling of Societal Challenges – ARCHERS”, το οποίο υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Σπύρο Αναστασιάδη, διευθυντή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ.
Η ημερίδα είχε θέμα “Imaging Cultural Heritage: Space, Air, Sea and Subsurface” και επικεντρώθηκε στην παρουσίαση ερευνητικών εργασιών σχετικών με τη χρήση προηγμένων μεθόδων απεικόνισης που εφαρμόζονται στην επιστήμη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι τεχνικές αυτές παρέχουν τη δυνατότητα σε ερευνητές και μελετητές να χαρτογραφούν, να παρακολουθούν ή ακόμη και να αποκαλύπτουν δομές και στοιχεία που σχετίζονται με αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, μνημεία ή έργα τέχνης ή και την αρχαία ζωή. Την ευθύνη οργάνωσης της ημερίδας είχαν οι καθηγητές Δημήτρης Άγγλος και Απόστολος Σαρρής.
Στο πλαίσιο της ημερίδας προσκλήθηκαν και έδωσαν διαλέξεις ο καθηγητής κ. Tuna Kalayci από το Πανεπιστήμιο του Leiden με θέμα «Απεικόνιση του αρχαίου Κερκενέ στην Μικρά Ασία», οι Δρ Νικόλαος Μπακιρτζής και Δρ Sorin Hermon από το Ινστιτούτο Κύπρου με θέμα «Ολοκληρωμένες Προσεγγίσεις στο Χαρακτηρισμό Αντικειμένων Τέχνης», και η Δρ Δήμητρα Μυλωνά από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας – Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης (INSTAP SCEC) και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα με θέμα «Απεικόνιση του άυλου: Αλιευτική πολιτιστική κληρονομιά του ΒΑ Αιγαίου».
Επίσης, παρουσίασαν το ερευνητικό τους έργο τρεις νέοι επιστήμονες, υπότροφοι στο πλαίσιο του έργου ARCHERS: η Δρ Μερόπη Μανατάκη με θέμα «Νευρωνικά Δίκτυα στη βελτίωση της ερμηνείας δεδομένων αρχαιολογικών γεωδιασκοπήσεων», ο κ. Δημήτριος Οικονόμου με θέμα «Τρισδιάστατη δυναμική τομογραφία ηλεκτρικής αντίστασης σε θαλάσσιο περιβάλλον» και ο Δρ Γεώργιος Τσερεβελάκης με θέμα «Φωτοακουστική διάγνωση: “Ακούγοντας” τις αλληλεπιδράσεις φωτός λέιζερ με έργα και αντικείμενα τέχνης».
Την ημερίδα παρακολούθησαν περίπου 100 επιστήμονες, αρχαιολόγοι, ιστορικοί και συντηρητές από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και μουσεία. Πολλοί εκ των συμμετεχόντων ήταν νέοι ερευνητές ή μεταπτυχιακοί φοιτητές από διάφορες χώρες, όπως Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ιταλία, Ρουμανία, Ελβετία, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Κύπρο και Ελλάδα.
Το έργο ARCHERS είχε ως στόχο την υποστήριξη νέων ερευνητών, υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων, στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, μέσω της εκπαίδευσης και κατάρτισής τους σε διεπιστημονικούς ερευνητικούς και τεχνολογικούς τομείς, στους οποίους τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ διεξάγουν έρευνα αιχμής τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο
. Οι τομείς ενδιαφέροντος του έργου είναι η μελέτη και συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και η αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της υγείας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες ημερίδες στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της υγείας όπως και το μεγάλο συνέδριο που θα αναδείξει τη συνεισφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Έρευνα.