Αλώβητα από τη «Μεγάλη Παραίτηση» μένουν τα ερευνητικά κέντρα της χώρας! Αν και πολλοί κλάδοι μένουν χωρίς προσωπικό, τόσο το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας όσο και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών αποτελούν περιζήτητους χώρους εργασίας.
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, αναφέρει στην «Π» πως το ΙΤΕ είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, με δέκα ερευνητικά Ινστιτούτα και τρεις ειδικές δομές που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται σε οχτώ πόλεις της Ελλάδας. Το Ίδρυμα επικεντρώνεται σε καινοτόμες διεπιστημονικές ερευνητικές κατευθύνσεις μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Συνεισφέρει επίσης σημαντικά στην περιφερειακή ανάπτυξη και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Ελλάδα.
«Όραμα του Ιδρύματος είναι η καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος που εμπνέει και ευνοεί τη Μάθηση, την Έρευνα και την Καινοτομία ως πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης, στην πορεία για το μέλλον. Μια από τις βασικές προτεραιότητες του ΙΤΕ σχετίζεται με τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με την έρευνα και την εκπαίδευση, που αποτελεί ουσιαστικό μοχλό για την οικονομική ανταγωνιστικότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ένας τέτοιος προσανατολισμός μπορεί, μεταξύ άλλων, να συνεισφέρει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, συγκρατώντας πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό εντός των ελληνικών συνόρων, και λειτουργώντας ανασχετικά στο “brain drain” και το “brain waste”», τονίζει ο κ. Ταβερναράκης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΙΤΕ έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον που απλοποιεί και διευκολύνει την ερευνητική δραστηριότητα και την αξιοποίηση αυτής, μέσω της προώθησης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Στόχος των δράσεων αυτών είναι να ενθαρρύνουν τους νέους επιστήμονες να παραμείνουν και να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην προσέλκυση νέων ερευνητών στον περιορισμό της φυγής τους στο εξωτερικό.
Μάλιστα, πρόσφατα, το ΙΤΕ υποδέχθηκε στη μεγάλη οικογένειά του, ένα νέο Ινστιτούτο, το «Ελληνικό Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Ανθρώπου», με έδρα την Αθήνα. Το νέο αυτό Ινστιτούτο, το μοναδικό στην Ελλάδα αποκλειστικά στον τομέα της γενετικής και γονιδιωματικής έρευνας, θα εξυπηρετήσει την ένταξη της Ελλάδας στο ραγδαία αναπτυσσόμενο επιστημονικό πεδίο αυτό και θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης κορυφαίων επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους διαπρέπουν στο εξωτερικό, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του brain gain για την Ελλάδα.
«Μάλιστα, είμαστε αισιόδοξοι καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τεράστια τάση για επιστροφή στην Ελλάδα και στο ΙΤΕ. Πρόσφατα είχαμε κάποιες θέσεις ερευνητών που προκηρύχθηκαν σε διάφορα Ινστιτούτα του Ιδρύματος, και το ενδιαφέρον για αυτές τις θέσεις ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Για κάθε θέση ερευνητή που προκηρύξαμε λάβαμε πολλές υποψηφιότητες, υψηλότατου επιπέδου, από ανθρώπους που διεξάγουν τώρα μεταδιδακτορική έρευνα σε φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού και ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Θεωρώ σημαντικό οι κοινωνίες να αντιληφθούν ότι οδηγό μιας αποτελεσματικής πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν η συνέπεια και η συνέχεια πολιτικών ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, της επιχειρηματικής εξωστρέφειας και της ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, κυρίως μέσω σταθερών χρηματοδοτήσεων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και ο ασφαλής αναπτυξιακός σχεδιασμός για μια χώρα» σημειώνει.
Ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Αντώνης Μαγουλάς, αναφέρει πως στο Κέντρο δεν εμφανίζεται το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης». Ιδιαίτερα για τους νέους ερευνητές, υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις για να μείνουν στην Ελλάδα, όπως το ΕΛΙΔΕΚ και η χρηματοδότηση μελετών βασικής έρευνας.
Παράλληλα, πλέον οι μισθοί των εργαζομένων ορισμένου χρόνου μπορούν να είναι ελεύθεροι, δεν υπάρχει ανάγκη να ακολουθούν το ενιαίο μισθολόγιο. Τα τελευταία χρόνια, δηλαδή, η κατάσταση για τους νέους ερευνητές είναι ευνοϊκή.
Αυτό που χρειάζεται για να έρθει κανείς από το εξωτερικό, είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και το νομοθετικό πλαίσιο για να δουλέψει ελεύθερα. Ο Δρ. Αντώνης Μαγουλάς τονίζει πως το να φύγει κανείς στο εξωτερικό στο πλαίσιο της κατάρτισής του δεν είναι κακό, το θέμα όμως, είναι να γυρίσει ξανά. Στο ΕΛΚΕΘΕ εργάζονται προσωρινά, αλλά και σε μόνιμη βάση, επιστήμονες από το εξωτερικό.
«Αγκάθι» αποτελεί το γεγονός πως δεν προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις, ως αποτέλεσμα υπάρχουν άτομα που επί 17 και 18 χρόνια ανανεώνουν διαρκώς τις συμβάσεις τους.