«Η Ελλάδα θέλει περισσότερα χρήματα και κορυφαίο ρόλο για ευρωπαϊκό οργανισμό κυβερνο-ασφάλειας» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Euractiv, όπου αναφέρεται πως η Αθήνα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περισσότερα χρήματα για τον ENISA και να αναγνωρίσει την πρωτοκαθεδρία του σε ό,τι αφορά τον χειρισμό θεμάτων κυβερνο-ασφάλειας.
Συγκεκριμένα η αρθρογράφος της ιστοσελίδας συνομιλεί με τον Βασίλη Μαγκλάρα, γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος αναφέρει ότι η Αθήνα θέλει από τον ENISA να έχει μεγαλύτερο και αποκλειστικό ρόλο σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας. Και τούτο, παρατηρεί το δημοσίευμα, διότι εντός του Σεπτεμβρίου η Επιτροπή θα ανακοινώσει έναν νέο νομικό ρόλο για τον ευρωπαϊκό αυτό Οργανισμό.
Από την πλευρά του ο ENISA ασκεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια για αύξηση κονδυλίων, αλλά η Επιτροπή αρνείται μέχρι τώρα να ενισχύσει τους πόρους του οργανισμού, οι οποίοι φτάνουν ετησίως τα 11 εκατ. ευρώ. «Κι εμείς θέλουμε ο ENISA να αναπτυχθεί περαιτέρω και να διαθέτει περισσότερα χρήματα, περισσότερο προσωπικό και όλες τις ευκαιρίες προκειμένου να αντεπεξέλθει σε αυτόν τον πολύ προβληματικό και ανταγωνιστικό τομέα», σημειώνει ο Β. Μαγκλάρας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις σχέσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τον ENISA.
«Πρόκειται για έναν οργανισμό με ένα αντικείμενο που 15 χρόνια πριν ήταν ελάχιστα γνωστό γιατί ο τομέας που δραστηριοποιείται ήταν πολύ μικρός. Τώρα όμως έχει αποκτήσει μεγάλη αίγλη και γι’ αυτό τον λόγο ο φορέας που διαχειρίζεται τα θέματα αυτά χρειάζεται πλέον περισσότερα χρήματα», διευκρινίζει ο ίδιος. Προκειμένου να τεκμηριώσει τις απόψεις του για την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων για έρευνα και καλύτερο συντονισμό από την πλευρά του ENISA σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις σε κυβερνο-επιθέσεις, ο Έλληνας αξιωματούχος παραπέμπει στις νέες κυβερνο-απειλές και τρομοκρατικές απειλές από αυτοματοποιημένες μηχανές.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα, ο ENISA είναι πιθανό να λάβει μια μικρή ενίσχυση στα πλαίσια της αλλαγής του νομικού του καθεστώτος τον επόμενο μήνα. Ο ENISA ιδρύθηκε το 2004 και απασχολεί 84 άτομα, με το 42% εκ των οποίων είναι Έλληνες.