“Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Η επιστήμη και η τεχνολογία της εποχής του’ είναι το θέμα εκδήλωσης

“Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Η επιστήμη και η τεχνολογία της εποχής του’ είναι το θέμα εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί  αύριο  Τρίτη 21 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Την εκδήλωση οργανώνουν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με αφορμή την έκδοση ‘’Alexander Jones. Ένας φορητός κόσμος. Φέρνοντας στο φως τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα επιστημονικό θαύμα του αρχαίου κόσμου’’.

Θα μιλήσουν:

Αναστασία Γκαδόλου, προϊσταμένη Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Μπιτσάκης, Φυσικός & Ιστορικός των Επιστημών και της Τεχνολογίας, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, Θύμιος Νικολαΐδης, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Θεοδόσης Π. Τάσιος, ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και   ο συγγραφέας.

Το «Σονέτο των Αντικυθήρων» θα απαγγείλουν η Εύη Παπαδοπούλου και ο Νίκος Ξανθούλης, που θα συνοδεύσει με ανακατασκευασμένη αρχαία λύρα.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από την Δρ. Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Υπεύθυνη του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Tηλεσκόπιο του Δωρίδη στην Πνύκα θα είναι ανοιχτό για παρατήρηση με είσοδο 3 ευρώ για τις ανάγκες λειτουργίας του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου.

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Ο Alexander Jones, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από το 2006, είναι ιστορικός των επιστημών με ειδίκευση στην αρχαία ελληνική αστρονομία. Διευθύνει το Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Έχει εκδώσει στην αγγλική γλώσσα πολλά επιστημονικά κείμενα της ελληνικής γραμματείας, μεταξύ των οποίων: το έβδομο βιβλίο της Συναγωγής του Πάππου του Αλεξανδρέως (4ος αι. μ.Χ.)· ένα ανώνυμο βυζαντινό αστρονομικό εγχειρίδιο που βασίζεται σε αραβικές πηγές· μια συλλογή περίπου διακοσίων αποσπασματικά σωζόμενων αστρονομικών κειμένων, πινάκων και ωροσκοπίων από τους παπύρους της Οξυρρύγχου· καθώς και (σε συνεργασία με άλλα μέλη της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων) τις επιγραφές του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που αφορούν θέματα αστρονομίας, ημερολογίων και μηχανικής.

Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις σχέσεις μεταξύ της βαβυλωνιακής και της ελληνορωμαϊκής αστρονομίας και αστρολογίας, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και άλλα αστρονομικά τεχνουργήματα της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και το επιστημονικό έργο του Κλαύδιου Πτολεμαίου.