H 1η συνάντηση εργασίας της CETAF (Consortium of European Taxonomic Facilities, https://www.cetaf.org )θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο , στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινοπραξία των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας, βοτανικών κήπων κι άλλων φορέων Φυσικής Ιστορίας από ολόκληρη την Ευρώπη, με παγκόσμιες διασυνδέσεις. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη CETAF.
Στη συνάντηση θα παρευρεθούν περίπου 50 διευθυντικά & επιστημονικά στελέχη από 33 μέλη της CETAF, που αντιπροσωπεύουν 59 ευρωπαϊκούς φορείς. sΣτην έναρξη της συνάντησης, σήμερα, στη 1 μετά το μεσημέρι, θα χαιρετίσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθ. Οδυσσέας Ζώρας και ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης καθ. Μωυσής Μυλωνάς.
Όλα τα μεγάλα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας της Ευρώπης, όπως του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Παρισιού, της Βιέννης, της Βουδαπέστης κ.ά., τα οποία διαθέτουν πλούσιες συλλογές εκατομμυρίων ειδών πανίδας και χλωρίδας και δειγμάτων γεωποικιλότητας, εκπροσωπούνται και είναι μέλη της CETAF.
Έτσι η CETAF, μέσα από τις συλλογές των μουσείων της, κατέχει το 80% της παγκόσμιας καταγεγραμμένης βιοποικιλότητας, συνοδευόμενης με τα στοιχεία που την περιγράφουν, ενώ παράλληλα συνδέει μεταξύ τους πάνω από 5000 επιστήμονες στην Ευρώπη.
Τέλος, προωθεί τις συνέργειες μεταξύ των φορέων της, την έρευνα μέσα από ευρωπαϊκά κυρίως προγράμματα, ενώ συμμετέχει δυναμικά στο επιστημονικό γίγνεσθαι και στην επιστημονική πολιτική για τη βιοποικιλότητα, τη γεωποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην Ευρώπη.
Η συνάντηση θα είναι ανοικτή μόνο για το επιστημονικό προσωπικό του ΜΦΙΚ.