ερευνητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ

Η πρώτη πανελλαδική κλαδική απεργία των εργαζόμενων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιείται την Τρίτη 17 Μαίου.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει ο Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου.

Ο Σύλλογος αναφέρει πως «στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (γνωστό και ως Harvard της Μεσογείου), οι περισσότεροι/ες εργαζόμαστε αμισθί ή με ολιγόμηνες συμβάσεις (2-3 μηνών, ποτέ δεν ξεπερνούν τους 6 μήνες) στη διαρκή επισφάλεια της μη ανανέωσης της σύμβασης, όπως εύσχημα αποκαλείται πλέον η απόλυση, και συχνά με συμβάσεις τύπου υποτροφίας.

Το ωράριο εργασίας αποκαλείται «ελεύθερο» ακριβώς το αντίθετο από αυτό που βιώνουμε εμείς δηλαδή. Ακόμη και αν οι συμβάσεις που υπογράφουμε δεν ξεπερνούν τις 40 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα, όλοι και όλες βρισκόμαστε να απαντάμε σε mail αργά τη νύχτα, μέσα στο ΣΚ, στις διακοπές μας.

Βρισκόμαστε να ξενυχτάμε για να γράψουμε προγράμματα χρηματοδότησης μήπως και πληρωθούμε, να δίνουμε χρόνο για να επιμορφώσουμε/οργανώσουμε το νέο προσωπικό των εργαστηρίων, να γράψουμε δημοσιεύσεις για να ανεβαίνει το h-index των επιστημονικά υπευθύνων, ακόμα και να συμμετέχουμε σε καμπάνιες των ιδρυμάτων που μιλούν για τη γυναίκα στην επιστήμη, την στιγμή που τα ποσοστά των γυναικών στην έρευνα ή η άδεια μητρότητας αποτελούν «καλά» ανέκδοτα.

Σήμερα η κατάσταση αυτή μας βρίσκει αντιμέτωπους/ες με την λήξη ερευνητικών προγραμμάτων και την έλλειψη νέων προκηρύξεων. Αρκετοί συνάδελφοι/ισσες αναγκάζονται να μείνουν άνεργες ή απλήρωτοι.

Κι ενώ τα ερευνητικά ιδρύματα θα μπορούσαν να καλύψουν με εσωτερικά προγράμματα – γέφυρες τους εργαζομένους τους, αρνούνται να το κάνουν.

Άλλωστε, σε όλα τα ιδρύματα το 25% από όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης των ερευνητικών ομάδων, δεσμεύεται για τα αποθεματικά του εκάστοτε ιδρύματος. Διευθυντές και επιστημονικά υπεύθυνοι κάνουν πολιτικά παιχνίδια ρίχνοντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλο και όταν βρεθούν σε αδιέξοδο, πάλι πίσω στην έλλειψη νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Ενάντια στην υποτίμηση της εργασίας μας και γνωρίζοντας πως μόνο μέσα από την συλλογικοποίηση και την οργάνωση στη βάση μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν».

Οι ερευνητές απαιτούν:

  • Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για όσους και όσες εργάζονται στην έρευνα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την έρευνα και προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας.
  • Όχι στην απλήρωτη εργασία στα ερευνητικά ιδρύματα, υποχρεωτική μισθοδοσία και ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους.
  • Εξασφάλιση αμοιβής των υποψήφιων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών από την έναρξη της απασχόλησης στα ερευνητικά εργαστήρια έως την απόκτηση του διπλώματος.
  • Άμεση ανανέωση τουλάχιστον 6μηνων συμβάσεων των συναδέλφων που λήγουν οι συμβάσεις τους το επόμενο διάστημα λόγω μαζικής λήξης προγραμμάτω»ν.