Ολοι οι πλανήτες θα είναι ταυτόχρονα ορατοί – Πώς θα τους δείτε

Οι λάτρεις της αστρονομίας έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σπάνια «παρέλαση πλανητών» αυτόν τον μήνα, με τους περισσότερους πλανήτες να είναι ορατοί στον νυχτερινό ουρανό την ίδια στιγμή.

Σύμφωνα με την βρετανική Guardian, η αστροφυσικός Δρ. Ρεμπέκα Άλεν, συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου Διαστημικής Τεχνολογίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Swinburne, δήλωσε ότι πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία να δει κανείς τόσους πολλούς πλανήτες ευθυγραμμισμένους πάνω από τον ορίζοντα, ειδικά τους εξωτερικούς, όπως ο Ποσειδώνας.

Ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος και η Αφροδίτη θα είναι οι πιο ευδιάκριτοι, ιδιαίτερα γύρω στις 21 Ιανουαρίου, ενώ οι παρατηρητές θα μπορούσαν επίσης να εντοπίσουν τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό με κιάλια ή με τη βοήθεια ενός καλού τηλεσκοπίου.

«Τυχαίνει όλοι να βρίσκονται στις τροχιές τους από την ίδια πλευρά του ήλιου, μέσα στις ίδιες μοίρες του ουρανού μας, έτσι ώστε να μπορούμε να τους δούμε», εξήγησε η Δρ. Άλεν. «Αυτό είναι ιδιαίτερο. Όλα έχουν να κάνουν με την οπτική γωνία. Όλοι αυτοί οι πλανήτες βρίσκονται σε τεράστιες αποστάσεις από εμάς και ο ένας από τον άλλον».

Οι πλανήτες που βρίσκονται πιο κοντά στον ήλιο, όπως η Αφροδίτη – ένας βραχώδης πλανήτης με μέγεθος παρόμοιο με της Γης – θα είναι πιο φωτεινοί και εύκολα ορατοί. Η Αφροδίτη, που συχνά αποκαλείται «πρωινό αστέρι» ή «βραδινό αστέρι», περνά από φάσεις όπως η Σελήνη και είναι ενδιαφέρον να την παρατηρήσει κανείς κατά τη διάρκεια εβδομάδων.

Η Αφροδίτη και ο Κρόνος θα φαίνονται κοντά ο ένας στον άλλο στον νυχτερινό ουρανό. Μέσα από τηλεσκόπιο, οι παρατηρητές μπορούν ακόμη να δουν και τους δακτυλίους του Κρόνου, οι οποίοι θα φαίνονται «οριζόντια» σαν μια λεπτή γραμμή.

Ο Άρης θα είναι ιδιαίτερα καθαρός αυτή την περίοδο, ενώ ο ήλιος βρίσκεται σε «αντίθεση», δηλαδή «κοιτάζεις τον Άρη και ο ήλιος βρίσκεται πίσω σου», είπε η Δρ. Άλεν. Ο Δίας, ο πέμπτος και μεγαλύτερος πλανήτης, θα εμφανίζεται κοντά στον αστερισμό του Ωρίωνα. Μέσα από τηλεσκόπιο, θα μπορεί κανείς να διακρίνει τα σύννεφα στην επιφάνειά του και μερικούς από τους δορυφόρους του.

Ο Con Stoitsis, από την Αστρονομική Εταιρεία της Βικτώριας, ανέφερε ότι τέσσερις από τους πλανήτες είναι «σαν φάροι» που μπορούν εύκολα να φανούν γύρω στις 9:45 μ.μ., εφόσον ο ουρανός είναι καθαρός και υπάρχει ορατότητα προς τον ορίζοντα.

«Δεν μπορείτε να τους χάσετε», είπε, εξηγώντας ότι, κοιτώντας προς τον βορρά, η Αφροδίτη και ο Κρόνος θα βρίσκονται στα αριστερά, ο Δίας στα δεξιά, ενώ ο Άρης με το «λαμπερό κόκκινο» χρώμα του θα φαίνεται λίγες ώρες αργότερα.

Εκτός από την παρέλαση των πλανητών, ο Stoitsis σημείωσε ότι αυτή την περίοδο είναι ιδανική στιγμή για να παρατηρήσει κανείς δορυφόρους, οι οποίοι μοιάζουν με φωτεινά αστέρια που κινούνται.

«Είναι αρκετά πολυάσχολος ο ουρανός. Αν καθίσετε έξω για μια ώρα, πιθανότατα θα δείτε μισή ντουζίνα δορυφόρους», πρόσθεσε.

Παράλληλα, οι αστρονόμοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τον κομήτη C/2024 G3 (ATLAS), ο οποίος πρόσφατα επιβίωσε από τη συνάντησή του με τον ήλιο. Οι κομήτες, όπως λέει, «έχουν ουρές και κάνουν ό,τι θέλουν», και παραμένουν απρόβλεπτοι. Αυτός ο κομήτης είτε θα είναι εξαιρετικά φωτεινός και ορατός γύρω στις 18 Ιανουαρίου είτε θα εξαφανιστεί.

Η Δρ. Άλεν συνιστά τη χρήση βασικών χαρτών του ουρανού ή εφαρμογών στο κινητό για την παρατήρηση των πλανητών. «Είμαστε πολύ τυχεροί που θα δούμε αυτή την ευθυγράμμιση σε μερικούς από τους πιο γνωστούς και εύκολα ορατούς καλοκαιρινούς αστερισμούς, όπως ο Ωρίωνας, οι Δίδυμοι και ο Ταύρος», ανέφερε.

Πηγή: news247.gr