Χαρακτηριστικά αιφνίδιας προσβολής, έντονης ραγδαιότητας και υψηλών ταχυτήτων στους ανέμους, καθώς και μικρής χρονικής διάρκειας είχαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον χώρο της Β. Ελλάδας και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική.
Αυτό εξηγεί ο δρ Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, καθώς και π ρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
«Τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εντάσσονται στις διαφοροποιήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο, επιταχυνόμενο κύκλο φαινομένων με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις» εξηγεί ο καθηγητής.
Περαιτέρω παρατηρεί ότι οι μεγάλες βλάβες αντιστοιχούν κατά κύριο λόγο σε δευτερεύουσες κατασκευές προς εξυπηρέτηση εποχικών αναγκών στις τουριστικές περιοχές και σε γραμμές ζωής (lifelines), σημειώνοντας ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις η τρωτότητα είναι αυξημένη λόγω έλλειψης κανονισμών και προχειρότητας σε επίπεδο κατασκευής». «Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στο σύνολο των κατασκευών αυτών και ειδικά σε τουριστικές περιοχές» εκτιμά.
Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι η προειδοποίηση που υπήρξε από την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών ήταν πολύ χρήσιμη – είναι αμφίβολο ωστόσο αν η μαζικότερη διάδοσή της θα επέφερε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός δεν είναι εκπαιδευμένος και εξοικειωμένος με τέτοιου είδους ενημέρωση». Επισημαίνει δε την ανάγκη «να υπάρχει προπαρασκευή του πληθυσμού σε τέτοιες μεθόδους ενημέρωσης».
«Θα πρέπει να υπάρχει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας με βάση την ταχέως εξελισσόμενη επιστημονική γνώση, και δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε ήδη νέους τύπους κινδύνων, η ένταση και η έκταση των φαινομένων διαφοροποιείται συνεχώς, αλλά και συνοδούς και συμπλεκόμενους κινδύνους, οι οποίοι δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον αντιμετώπισης» καταλήγει ο καθηγητής.
Εφτά οι νεκροί από τη θεομηνία
Εντωμεταξύ, ανεβαίνει η λίστα θανάτου στη Χαλκιδική, καθώς εντοπίστηκε ένας ακόμη νεκρός χθες. Σύμφωνα με μέλος της ομάδας των διασωστών, μια σορός ενός άντρα εντοπίστηκε 6 ναυτικά μίλια από την ακτή, ανάμεσα στη Σωζόπολη και στη Νέα Καλλικράτεια. Έτσι οι νεκροί αυξάνονται στους επτά.
H σορός ταυτοποιήθηκε και όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό ανήκει στον 62χρονο ψαρά που παρέμενε αγνοούμενος από το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική.
Αρκετοί είναι και οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της περιοχής. Το σκηνικό συνθέτουν ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ενώ οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.
Οι άνεμοι που έπληξαν την περιοχή είχαν ταχύτητα πάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα!
Οι έξι ταυτοποιημένοι νεκροί είναι: Μία γυναίκα από τη Ρουμανία, 54 ετών και ο 8χρονος γιος της, οι οποίοι έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια, όταν ο τυφώνας παρέσυρε το στέγαστρο κάτω από το οποίο βρίσκονταν στην παραλία.
Αποτέλεσμα η γυναίκα να καταπλακωθεί από το στέγαστρο ενώ μαρτυρίες θέλουν τον 8χρονο να έχασε τη ζωή του όταν ο αέρας τον σήκωσε ψηλά και τον πέταξε με δύναμη στην απέναντι τζαμαρία ενώ προσπαθούσε να τρέξει για να σωθεί!
Ένας Ρώσος πατέρας και ο μόλις 2 ετών γιος του περνούσαν σε περιοχή που είχε δέντρα στη Νέα Ποτίδαια και καταπλακώθηκαν. Και δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία, ηλικίας 72 και 70 ετών, που σκοτώθηκαν μέσα στο τροχόσπιτό τους, το οποίο σήκωσε ο αέρας!
Μία γυναίκα 72 ετών είναι η πιο σοβαρά τραυματισμένη. Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” και σύμφωνα με πληροφορίες η κατάστασή της είναι κρίσιμη, καθώς φέρει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Συνολικά, το πρωί της Πέμπτης, 23 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους και πέντε παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο “Γεννηματάς”.
Πρόκειται για τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, ηλικίας από 3,5 έως 13 ετών, όλα Ελληνόπουλα εκτός από ένα κορίτσι από τη Σερβία, που τραυματίστηκαν από αιωρούμενα αντικείμενα λόγω της θεομηνίας και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από τις περιοχές Φλογητών και Νέων Πλάγιων Χαλκιδικής.
Ενα παιδί χρειάστηκε να χειρουργηθεί λόγω τραύματος στο κεφάλι, αλλά πλέον νοσηλεύεται όντας εκτός κινδύνου. Τα υπόλοιπα παιδιά έχουν θλαστικά τραύματα και δεν αντιμετωπίζουν κάτι σοβαρό.
Αναλυτικά: Μέχρι τη μία χθες το μεσημέρι είχαν μεταφερθεί στα Νοσοκομεία Πολυγύρου, “Παπανικολάου”, “Γεννηματάς” και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών περίπου 120 πολίτες, είτε με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είτε με δικά τους μέσα.
Από αυτούς:
9 τραυματίες νοσηλεύονται στο “Παπανικολάου”, εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ,
12 τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου,
5 παιδιά νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο “Γεννηματάς” με ελαφρά τραύματα.
Υπό τον συντονισμό του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, έχει θέσει από χθες σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας, τα οποία υποδέχονται πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών.