Οι 3... χάκερ που έφεραν το χάλκινο μετάλλιο είναι Έλληνες φοιτητές, μεταξύ των οποίων και ο Ηρακλειώτης, Μιχάλης Βάκης, γιος του διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Αντώνη Βάκη.
Από αριστερά οι Αλέξανδρος Στούμπης, Άγγελος Ζωγράφος

Έγιναν χάκερ, επιτέθηκαν σε σύστημα ασφαλείας μίας εταιρείας που εξοπλίζει τεχνολογικά τον στρατό μίας χώρας και βγήκαν νικητές! Ο λόγος για τρεις Έλληνες φοιτητές, μεταξύ των οποίων και ο Ηρακλειώτης, Μιχάλης Βάκης, γιος του διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Αντώνη Βάκη.

Αναλυτικά, οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μιχάλης Βάκης και Άγγελος Ζωγράφος, και ο φοιτητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αλέξανδρος Στούμπης, με επιβλέποντα τον διδακτορικό φοιτητή, Χρήστο Δήμα, κατέκτησαν την τρίτη θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά Ιδρύματα στον διαγωνισμό για την ασφάλεια ηλεκτρονικών συστημάτων.

Τις άλλες δύο θέσεις κέρδισαν φοιτητές από γαλλικά Ιδρύματα ενώ στη δεύτερη φάση είχε περάσει ακόμα μία ελληνική ομάδα, από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Σε διεθνές επίπεδο, το διαγωνισμό οργάνωσε το αμερικάνικο NYU Tandon School of Engineering ενώ υπεύθυνο για την ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν το Πανεπιστήμιο της Grenoble στη Γαλλία (INP-Grenoble Esisar).

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, οι ομάδες έπρεπε να στείλουν μία εργασία με τη δουλειά που είχαν σκοπό να παρουσιάσουν. Τελικά, κλήθηκαν εννέα ομάδες από την Ευρώπη να πραγματοποιήσουν επίδειξη το διάστημα από 8 ως 10 Νοεμβρίου στην πόλη Valence της Γαλλίας.

Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Βάκης στην «Π», το σενάριο της επίθεσης που έπρεπε να πραγματοποιήσουν οι διαγωνιζόμενοι είχε ως εξής «Μια υποθετική εταιρεία που χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα προστασίας για να ασφαλίσει με κάθε δυνατό τρόπο τα δεδομένα της πρόσφατα αποφάσισε να εγκαταστήσει έξυπνες συσκευές και συγκεκριμένα έξυπνες λάμπες.

Από τον διαγωνισμό, στον οποίο η ελληνική ομάδα κατέκτησε την τρίτη θέση στην Ευρώπη
και Μιχάλης Βάκης

Με τρεις επιθέσεις που κάνουμε καταφέρνουμε να χρησιμοποιήσουμε τις έξυπνες λάμπες για να εξάγουμε δεδομένα χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί. Η μια επίθεση μας κωδικοποιεί τα δεδομένα αυτά προκαλώντας αλλαγές στην κατανάλωση ενέργειας της συσκευής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Bluetooth Low Energy.

Οι άλλες δύο είναι πιο συγκριμένες σε έξυπνες λάμπες, με τη μία να εκμεταλλεύεται ατέλειες της συγκεκριμένης συσκευής όσον αφορά την επικοινωνία (δέχεται εντολές που κανονικά δεν θα έπρεπε) και την τελευταία να προκαλεί αλλαγές στη φωτεινότητα της λάμπας, που αν και δεν είναι ορατές με το ανθρώπινο μάτι είναι ορατές με έναν αισθητήρα».

Σημειώνεται πως οι Έλληνες φοιτητές δεν έτυχαν οικονομικής υποστήριξης ενώ ταυτόχρονα δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό που χρειάζονταν στα Ιδρύματά τους, γεγονός που δυσκόλεψε πολύ το έργο τους. Προετοιμάστηκαν και διαγωνίστηκαν μόνοι τους, ενώ ο διοργανωτής θα τους καλύψει τα χρήματα των μετακινήσεων.

Ο 23χρονος Ηρακλειώτης αναφέρει πως, λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του, έχει μία κλίση στην Ιατρική επιστήμη. Θα ήθελε να ασχοληθεί με την κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού. Από μικρό παιδί θυμάται τον εαυτό του μπροστά από μία οθόνη και θεωρεί πως, ακόμα και στις μέρες μας, η Πληροφορική είναι ένας κλάδος που προσφέρει ευκαιρίες και στη χώρα μας. Εξάλλου, ο Μιχάλης θέλει να παραμείνει εντός των συνόρων και να δημιουργήσει εδώ.

Αυτή την περίοδο, ολοκληρώνει τις σπουδές του και παράλληλα είναι βοηθός στο Εργαστήριο Μικροϋπολογιστών στο Πολυτεχνείο. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου αλλά διατηρεί επαφές και με το Λύκειο Γαζίου και τον καθηγητή φυσικής, κ. Αστρινό Τσουτσουδάκη.

Ο Μιχάλης είχε στηρίξει την ομάδα του σχολείου CURIEosity που είχε ξεχωρίσει σε διαγωνισμό του CERN, είχε λάβει μία θέση στην τελική δεκάδα των καλύτερων ομάδων παγκοσμίως (43 χώρες, 180 σχολεία, 1.500 μαθητές) που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Beamline For Schools.

Είχε βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν απαραίτητες γνώσεις ηλεκτρονικών και προγραμματισμού, ώστε να μπορέσουν να διαγωνιστούν. «Είμαστε χαρούμενοι γιατί οι πολλές ώρες που δαπανήσαμε απέδωσαν» τονίζει ο Μιχάλης.