Οδηγίες για τους γονείς σχετικά με το διαδικτυακό παιχνίδι FORTNITE δίνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Οδηγίες για το διαδικτυακό παιχνίδι FORTNITE
Οδηγίες για τους γονείς σχετικά με το διαδικτυακό παιχνίδι FORTNITE δίνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Τους τελευταίους έξι μήνες πάνω από το 80% των κλήσεων που γίνονται στη γραμμή βοήθειας HELP-LINE 210 6007686 αφορούν σε γονείς που επικοινωνούν αναζητώντας τρόπο να περιορίσουν την ενασχόληση του παιδιού τους με το συγκεκριμένο διαδικτυακό παιχνίδι!

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί και στην εκπαιδευτική κοινότητα όπου παρατηρείται το εν λόγω παιχνίδι να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, ενώ υπάρχει και εικόνα πτώσης των σχολικών επιδόσεων και μείωσης των φυσικών αντοχών των παιδιών, καθώς πολλά είναι εκείνα που παραδέχονται ότι ξενυχτούν παίζοντας.

Το Κέντρο προειδοποιεί ότι το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα εθιστικό. «Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους γονείς των παιδιών που παίζουν αυτό το παιχνίδι είναι η ώρα που δαπανούν σε αυτή τους την ενασχόληση.

Το FORTNITE δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο διάρκειας. Μπορεί μια πίστα να διαρκεί σχετικά λίγη ώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα το παιχνίδι σταματά. Aν αφήσετε τα παιδιά χωρίς έλεγχο, θα πηγαίνουν από τη μια πίστα στην άλλη παίζοντας για ώρες», τονίζει.

Ακόμα, το παιδί όταν παίζει μπορεί να επικοινωνεί με αγνώστους. «Το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργούν ομάδες και να παίζουν μαζί συνομιλώντας είτε με μηνύματα είτε live με μικρόφωνο.  Και όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε επαφή που έχει το παιδί μέσω διαδικτύου ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο επίδοξος «φίλος» είναι αυτός που υποστηρίζει ότι είναι».

Το Κέντρο εξηγεί ότι υπάρχει σχετική ρύθμιση (στο πλαίσιο ρυθμίσεις/settings) η οποία μπορεί να επιλεγεί και στο παιδί να έχουν πρόσβαση μόνο οι φίλοι του.

Επίσης, εξαιτίας της δυνατότητας που δίνεται οι παίκτες να συνομιλούν μεταξύ τους, οι συζητήσεις μπορεί να… ξεφύγουν εκτός ορίων ειδικά πάνω στην ένταση του παιχνιδιού.

«Στην περίπτωση μάλιστα που το παιδί επιχειρήσει να φύγει στη μέση του παιχνιδιού σεβόμενο τα χρονικά όρια που του έχετε θέσει υπάρχει πιθανότητα να εκτεθεί  σε προσβλητική γλώσσα από άλλους παίκτες. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να του έχετε μιλήσει για αυτό το ενδεχόμενο έτσι ώστε να θέτει τα όρια του από την αρχή στους συμπαίκτες του.

Το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στην περίπτωση του γραπτού chat να φιλτράρει βωμολοχίες: Πατάμε στο εικονίδιο με τους φίλους μας και μετά πατάμε στο εικονίδιο των ρυθμίσεων και στη συνέχεια κλικάρουμε στο  “Filter mature language”» εξηγεί.

Δίνεται, ακόμα, η δυνατότητα να αναφέρει κανείς έναν άλλο παίκτη. «Μπορείτε να μεταβείτε στο support center του παιχνιδιού, να ανοίξετε τη φόρμα email στα δεξιά και να συμπληρώσετε τα απαιτούμενα πεδία. Αφού αναφέρετε σε ποια πλατφόρμα παίζετε το παιχνίδι στη συνέχεια επιλέξτε τον τύπο της αναφοράς κάνοντας κλικ στο πεδίο Report In-Game Abuse», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ένας βασικός λόγος που το FORTNITE είναι ένα τόσο διαδεδομένο και αγαπημένο παιχνίδι είναι ότι το κατέβασμα του παιχνιδιού δεν έχει καμία χρέωση. Υπάρχουν όμως οι αγορές εντός εφαρμογής, οι οποίες αποφέρουν στους δημιουργούς τεράστια έσοδα. Πάντως, αυτές οι αγορές δεν προσφέρουν τίποτα στην πορεία του παιχνιδιού, είναι περισσότερο για… διακοσμητικούς λόγους.