Ο χορός των τεκτονικών πλακών όπως αλλάζουν τη θέση των ηπείρων σε ένα βίντεο

Διεθνής μελέτη, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Δρ. Xianzhi Cao από το Πανεπιστήμιο Qingdao της Κίνας παρουσίασε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ και δείχνουν πώς οι τεκτονικές πλάκες άλλαξαν το σχήμα και τη θέση των ηπείρων τα τελευταία 1.8 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η γνώση του τρόπου με τον οποίον μετατοπίστηκαν οι τεκτονικές πλάκες με την πάροδο του χρόνου, επιτρέπει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το πώς λειτουργεί η Γη.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το Forbes οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι σεισμοί συνδέονται άμεσα με το πώς οι πλάκες κινούνται μεταξύ τους -μεταξύ πολλών άλλων.

«Η τριβή κατά μήκος των ορίων των συγκρουόμενων πλακών συσσωρεύει ενέργεια που τελικά θα απελευθερωθεί ως καταστροφικός σεισμός.

Τα ηφαίστεια σχηματίζονται κυρίως εκεί όπου ο φλοιός της γης παραμορφώνεται ή διασπάται, επιτρέποντας στο μάγμα να ανέβει στην επιφάνεια.

Οι αργές κινήσεις των ηπείρων ελέγχουν τη στάθμη της θάλασσας, τα θαλάσσια ρεύματα και τις μακροπρόθεσμες κλιματικές αλλαγές.

Ακόμη και η εξέλιξη της ζωής επηρεάζεται από την τεκτονική των πλακών. Καθώς οι ήπειροι διασπώνται, τα χερσαία ζώα και φυτά απομονώνονται και τελικά εξελίσσονται σε νέα είδη».

Καθοδηγούμενες από ρεύματα μεταφοράς στο εσωτερικό της γης και τα όρια των πλακών που βυθίζονται στον μανδύα λόγω της βαρυτικής έλξης, οι τεκτονικές πλάκες της γης κινούνται στο ρυθμό που μεγαλώνουν τα νύχια μας, όπως έγραψε στο Conversation ο καθηγητής Γεωλογίας στο University of Adelaide, Alan Collins, ο οποίος πήρε μέρος στην έρευνα.

«Δεδομένου ότι οι τεκτονικές διεργασίες στη γη ξεκίνησαν μεταξύ 3,3 και 3,5 δισεκατομμυρίων ετών πριν, αυτή η ταχύτητα ήταν υπεραρκετή για να μετακινήσει ολόκληρες ηπείρους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η χαρτογράφηση του πλανήτη μας μέσα από τη μακρά ιστορία του δημιουργεί έναν όμορφο χορό ηπείρων, που είναι από μόνος του μαγευτικός, αλλά και ένα έργο φυσικής τέχνης».

Τα δεδομένα που έδωσαν τον χάρτη των πλακών 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ήδη δημοσιευμένους χάρτες, ηλικίες που παρέχονται από διαδικασίες κατασκευής βουνών, άνοιγμα τεκτονικών λεκανών και ηφαιστειακές εκρήξεις, με γεωφυσικά δεδομένα που διατίθενται τα τελευταία χρόνια.

Όλες αυτές οι πληροφορίες διατέθηκαν σε ένα βελτιωμένο λογισμικό προσομοίωσης, ώστε να προκύψει πώς δημιουργήθηκαν οι ήπειροι όπως τις ξέρουμε σήμερα.

Είναι η πρώτη φορά που το γεωλογικό αρχείο της Γης χρησιμοποιήθηκε ώστε να κοιτάξουν οι επιστήμονες τόσο πολύ πίσω στο χρόνο.

Έτσι προέκυψε η χαρτογράφηση του τελευταίου 40% της ιστορίας του πλανήτη, στο οποίο ωστόσο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γη πολύπλοκη κυτταρική ζωή.

Το βίντεο αρχίζει με τον χάρτη του κόσμου όπως είναι γνωστός σε όλους σήμερα. Στη συνέχεια, η Ινδία κινείται γρήγορα νότια, ακολουθούμενη από τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας καθώς η προηγούμενη ήπειρος της Γκοντβάνα σχηματίζεται στο νότιο ημισφαίριο.

Πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι δεινόσαυροι περπάτησαν στη γη, η Γκοντβάνα συνδέθηκε με τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη βόρεια Ασία για να σχηματίσει μια μεγάλη υπερήπειρο που ονομάζεται Παγγαία.

Στη συνέχεια, η ανοικοδόμηση συνεχίζεται πίσω στο χρόνο. Η Παγγαία και η Γκοντβάνα σχηματίστηκαν από παλαιότερες συγκρούσεις πλακών. Καθώς ο χρόνος κυλά πίσω, εμφανίζεται μια παλαιότερη υπερήπειρος που ονομάζεται Ροδινία.

Δεν σταματά εδώ. Η Ροδινία, με τη σειρά της, σχηματίζεται από τη διάλυση μιας ακόμη παλαιότερης υπερηπείρου που ονομάζεται Νούνα περίπου πριν από 1,35 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: news247.gr